6 noutăţi despre examenul auto

Ultima actualizare:

Proiectul de lege a fost publicat pe site-ul Ministerului de Interne luni şi se va afla în dezbatere publică timp de 10 zile. „Pentru întocmirea lui s-a discutat inclusiv cu câţiva reprezentanţi ai unor importante şcoli de şoferi din Bucureşti. Ca să ştim exact cu ce ne confruntăm şi cum putem îmbunătăţi lucrurile în viitor. În această perioadă de 10 zile aşteptăm sugestii şi propuneri. La final, le vom analiza, le vom da o formă finală şi le vom introduce în cadrul proiectului. Apoi, acesta va fi dat spre aprobare şi, în cazul aprobării, ordinul va fi pus în aplicare", a declarat Mihai Enache, purtătorul de cuvânt al Serviciul Permise, Înmatriculări şi Examinări Auto Bucureşti.

Eşti respins la traseu? Mai faci 6 ore de pregătire

Dacă proiectul va fi aprobat, cei care sunt respinşi la proba practică se vor putea reprograma fără a fi obligaţi să repete examentul teoretic. Cu alte cuvinte, dacă ai picat la traseu, nu trebuie să mai dai din nou sala. Reprogramarea se va face însă după cel puţin 15 zile de la data obţinerii calificativului şi numai cu dovada efectuării a încă şase ore de pregătire practică.

"Candidatul respins la traseu va fi obligat să mai ia încă 6 ore de pregătire practică cu instructorul. Dacă a picat traseul, înseamnă că nu a fost suficient de bine pregătit deci, trebuie să mai înveţe", a explicat Dan Moşescu. Dacă şi a doua oară este respins, trebuie să mai aibă încă 6 ore la activ de pregătire practică. Şi tot aşa. În cazul în care candidatul este respins şi la examenul teoretic şi la cel practic timp de un an de zile, el va fi obligat să repete şcoala de şoferi.

Ce trebuie să mai ştii

Examenul teoretic rămâne valabil până la expirarea dosarului (maxim 1 an). În acest timp candidatul poate susţine cel mai devreme la 15 zile, proba practică până va fi declarat admis.

Susţinerea probei practice se face numai în poligon pentru categoriile AM (mopede şi scutere), în poligon şi traseu pentru categoriile A1, A2 şi A (motociclete) şi numai în traseu pentru celelalte categorii de vehicule.

Candidaţii pentru categoriile AM care fac dovada absolvirii, anterior datei de 19.03.2013 a cursului de legislaţie rutieră nu mai fac şcoala.

Candidaţii susţin proba teoretică în ziua în care se prezintă pentru programare. După admiterea probei teoretice, aceştia se programează pentru susţinerea probei practice, în limita locurilor disponibile. Candidatul declarat respins va primi o copie a anexei de examen practic.

La susţinerea probei practice de traseu pentru categoriile A1, A2 şi A candidatul va conduce însoţit, pe acelaşi vehicul, de un instructor autorizat. Examinatorul supraveghează candidatul dintr-un autovehicul, iar comunicarea dintre examinator şi candidat se realizează prin mijloace tehnice, care sunt puse la dispoziţie de şcoală.

Şcolile practică tarife diferite. Pentru categoria A plăteşti aproape 600 lei, iar la categoria B tarifele sunt între 600-900 lei, de obicei în două rate.

Bucureşti- Şcoala de Şoferi Bucureşti ; Site : www.scoala-soferi-bucuresti.com; Tel. 0726.931.366Auto Daniel, tel. 0765.845.177Auto Independent, tel 0720.411.548Timişoara - Şcoala de şoferi Tintin ; Site: www.scoalatintin.ro; Tel: 0735172845 sau 0730552226Iaşi- Şcoala de şoferi AutoProMotor; Site: www.autopromotor.ro; Tel: 0740573627 sau 0725211522Braşov- Şcoala de şoferi Geo; Site: www.scoaladesoferigeo.ro; Tel: 0722370164 sau 0268420202Constanţa: Şcoala de şoferi Autoeuxin; Site: www.autoeuxin.ro; Tel: 0241624659 sau 0723831382Arad- Şcoala de şoferi Rostema; Site: www.scoalarostema.ro; Tel: 0740310344 sau 0744278436.

Ai scuter? Încă nu poţi da examen!

Posesorii de scutere nu pot susţine examenul pentru că autorităţile nu au întocmit încă metodologia de desfăşurare a acestuia. Practic, instructorii şcolilor auto nu ştiu, deocamdată, ce anume să-i înveţe pe cursanţi. Comisarul şef Dan Moşescu, directorul Serviciul Permise, Înmatriculări şi Examinări Auto Bucureşti ne-a declarat că nu s-a stabilit încă programa. Soluţia pentru cei care nu deţin nici un fel de permis auto, dar vor să conducă scutere, este fie de a face şcoală pentru categoria B (de autoturisme), fie pentru A (de motociclete).

«1 din 5 candidaţi primeşte permisul»Comisar-şef Dan Moşescu, director Serviciul Permise, Înmatriculări şi Examinări Auto Bucureşti

În momentul de faţă, procentul de admitere la examenul teoretic este de 50%. Din acest procent, aproximativ jumătate sunt respinşi la traseu. Practic, doar 1 din 5 candidaţi primeşte permisul de conducere. Cei care doresc să devină şoferi trebuie să aleagă şcolile în funcţie de performanţele acestora şi nu în funcţie de preţurile mici practicate. Pentru că, dacă plăteşti puţin, vei primi puţin. Iar rezultatul se va observa atunci când vei fi declarat respins la examen. Noul proiect pune un accent important pe pregătirea practică. Degeaba ştii teorie dacă nu te descurci în trafic".

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Ebrahim Raisi FOTO EPA EFE jpg
image
image
image
image
image
image
alergii  jpg
protest INQUAM Photos  jpg
khamenei alegeri tw1 jpg
florentina jpg
Magazin FOTO  Unsplash jpg
bucharest jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
edesia ro 202207 miedul bautura straveche din miere de albine 02 1024x684 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net