8 reţete sănătoase pentru postul Paştelui

Ultima actualizare:

    Restricţiile alimentare din postul Paştelui pot inhiba creativitatea gospodinelor.
Restricţiile alimentare din postul Paştelui pot inhiba creativitatea gospodinelor.

Restricţiile alimentare din postul Paştelui pot inhiba creativitatea gospodinelor. Click! vă vine în ajutor. Azi, prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare, vă oferă câteva reţete culinare pentru întreaga familie. Iată ce putem mânca dimineaţa, la prânz şi la cină.

Mic dejun

1. Salată de sfeclă

Ingrediente: o sfeclă roşie fiartă sau coaptă, hrean ras, ulei de măsline extravirgin, zeamă de lămâie, sare integrală de mare Guerande.Mod de preparare: sfecla coaptă se taie felii sau se dă prin răzătoare, iar apoi se amestecă cu celelalte ingrediente.

2. Salată de portocale cu miere de albine

Ingrediente: 2-3 portocale coapte bine, de provenienţă din ţări ale Uniunii Europene, 2-3 linguri de miere de albine naturală, cumpărată de la producător, zeama de la jumătate de lămâie, 80-100 grame de miez de nucă.Mod de preparare: într-un bol pentru salată se amestecă portocalele tăiate cubuleţe, miezul de nucă mărunţit, zeama de lămâie şi mierea de albine. Se lasă o oră la temperatura camerei pentru ca aromele să se întrepătrundă.

Prânz

3. Borş de legume

Ingrediente: 2-3 cartofi, o ţelină potrivită, 1-2 cepe, 2 morcovi, o rădăcină de pătrunjel, un sfert de varză, un păstârnac, o cană de fasole verde, un dovlecel, trei roşii, 2 ardei graşi, o legătură de pătrunjel, o legătură de leuştean, un litru de borş, sare integrală de mare Guerande.Mod de preparare: se pun la fiert morcovul, rădăcina de pătrunjel, păstârnacul, ceapa, ardeiul gras şi ţelina, toate tăiate cubuleţe si varza tăiată fideluţă. După ce au fiert, se adugă cartofii, dovlecelul şi roşiile tăiate cubuleţe. Atenţie! Roşiile nu se decojesc! Când toate ingredientele au fiert, se adaugă borşul şi sarea, iar apoi, la sfârşit, se pune verdeaţa tocată.

4. Borş de fasole

Ingrediente: o jumătate de kilogram de fasole boabe, 2 morcovi, un păstârnac, o ţelină, o ceapă, o legătură de pătrunjel, o legătură de leuştean, 2 linguri ulei, jumătate de litru de borş de casă, sare integrală de mare Guerande.Mod de preparare: fasolea se fierbe în trei ape. Între timp, zarzavaturile se spală şi se taie în cubuleţe. După ce fasolea a fiert, se adaugă zarzavaturile si se mai lasă la fiert încă 30 de minute. Se adaugă borşul, cimbrul şi uleiul şi se mai lasă la fiert încă 5-10 minute. La sfârşit, se pune verdeaţa.

5. Cremă de praz

Ingrediente: o jumătate de kilogram de cartofi, două bucăţi de praz (partea albă), 4 linguri de ulei de măsline (nu neapărat extravirgin), mărar, sare integrală de mare Guerande.Mod de preparare: se taie prazul în felii subţiri şi se căleşte în ulei. Apoi se adaugă cartofii tăiaţi felii şi se acoperă cu apă caldă. Oala se lasă la foc mic spre potrivit până se înmoaie cartofii. Apoi, legumele se strecoară, dar fără să aruncăm apa în care au fiert. Acestea se pasează foarte bine adăugând din când în când din apa în care au fiert, până ce compoziţia ajunge la consistenţa dorită. Oala se mai pune câteva minute pe foc. Crema de praz se serveşte caldă cu crutoane.

6. Sărmăluţe în foi de viţă

Ingrediente: 40-50 de foi de viţă, jumătate de kilogram de orez, o ceaşcă mare de ceapă tocată, o legătură de ceapă verde, o legătură de mărar, o legătură de pătrunjel, între 5-10 linguri ulei de floarea-soarelui, zeama de la 2-3 lămâi, 3-4 ceşti de apă, sare, piper, sos de roşii făcut în casă.Mod de preparare: mai întâi, se pregăteşte umplutura. Se foloseşte jumătate din cantitatea de ulei, se adaugă o ceaşcă de apă, ceapa şi verdeaţa tocată, orezul spălat, sarea şi piperul. Compoziţia se pune pe foc până orezul absoarbe toată apa.

Apoi, umplutura se împachetează în foi de viţă, iar sarmalele se aşază într-o oală. Peste ele se toarnă sucul de roşii, restul de ulei, zeama de lămâie, se pun câteva foi de dafin, se adaugă restul de apă şi se dă totul la cuptor. Sarmalele se fierb la foc mic până când orezul din umplutură absoarbe toată apa. Dacă orezul nu este fiert, se mai adaugă puţină apă şi se aşteaptă până şi aceasta este absorbită de orez.

7. Ghiveci călugăresc

Ingrediente: 3-4 cartofi, 2-3 cepe, o ceaşcă de mazăre, o ceaşcă de păstăi de fasole, 2-3 morcovi, un măr, 2-3 ceşti suc de roşii, o ceaşcă de ulei, 1-2 căpăţâni de usturoi, sare integrală de mare Guerande, mărar, pătrunjel, foi de dafin.Mod de preparare: se călesc în ulei de măsline, dar nu extravirgin, sau în ulei de palmier nehidrogenat, ceapa tocată şi morcovul tăiat rondele. Se adaugă un litru de apă şi restul de legume tăiate. Se fierbe încă jumătate de oră, se adaugă apoi usturoiul tăiat, sarea, foile de dafin si verdeaţa tocată. Lăsăm să scadă şi luăm oala de pe foc.

Cină

8. Cartofi la cuptor

Ingrediente: o jumătate de kilogram de cartofi cu coajă roşie, fină, 1-2 căpăţâni de usturoi tăiat felii, 5-6 linguri de ulei de palmier nehidrogenat, o ceaşcă de apă, zeama de la 2-3 lămâi, sare, piper, cimbru.Mod de preparare: Cartofii se spală foarte bine, se taie pe jumătate sau în felii lungi şi se pun într-o tavă împreună cu celelalte ingrediente. Tava se dă la cuptor până ce cartofii se rumenesc.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
mar negru jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net