8 sfaturi ca să-ţi protejezi copilul de pericolele Internetului

Ultima actualizare:

„Acest tip de comunicare este extrem de uzual în zilele de azi", a declarat Caroline Knorr, editor în cadrul unei organizaţii non-profit care îi ajută pe părinţi să ia contact cu lumea internetului şi a tehnologiei. În acest fel, ei vor putea să-i controleze pe cei mici şi să-i protejeze în mediul on line. Comunicarea on line are beneficii, dar prezintă şi multe riscuri la care copiii sunt expuşi.

Aici intervine părintele, iar pentru a reuşi acest lucru el trebuie să ştie  ce înseamnă comunicarea virtuală, cum se utilizează reţelele de socializare, care sunt riscurile şi care poate fi impactul acestora în viaţa copiilor lui.

Fii deschis la discuţii!

Facebook, Twitter şi Instagram acceptă numai utilizatori care au vârste de peste 13 ani. Însă, cei mici pot fenta uşor această regulă, declarând o vârstă mai înaintată. Să-ţi faci un cont în care să treci date false este foarte simplu şi uşor. Ce-ar trebui să facă părinţii? În primul rând, să menţină o cât mai bună comunicare cu cei mici. Copilul trebuie întrebat direct „Ai cont pe Facebook? Ai cont pe Twitter? Dar prietenii tăi au?" Shawn Marie Edgington, autoarea unei cărţi intitulate "Ghidul părintelui în Social Media" este de părere că aceste întrebări sunt fundamentale, sunt un început al unei discuţii deschise şi sincere.

Blochează accesul la Facebook şi Twitter

Ea recomandă părinţilor ca atunci când cumpără celor mici un telefon ce poate fi conectat la internet să limiteze accesul copiilor la reţelele de socializare. Asta până când, evident, împlinesc vârsta de 14 ani. Nu face nici o excepţie de la regulă! Dacă îi vei permite copilului accesul o singură dată, atunci se va crea un precedent. Regula va fi încălcată chiar de tine însuţi, iar copilul va rămâne cu impresia că nu este un lucru foarte important din moment ce te-ai lăsat convins.

Învaţă-l ce să posteze şi ce nu

Odată ce copilul a împlinit vârsta la care i se permite accesul, lasă-l să-şi facă un cont, dar stai lângă el şi supraveghează-l. Nu-l lăsa să dea informaţii personale inutile, precum numărul de telefon sau adresa, mai avertizează Caroline Knorr. Acum, este momentul să aveţi o discuţie în care să-i explici copilului ce ar trebui să posteze şi ce nu. Este recomandat să nu-şi facă cunoscut numărul de telefon, adresa, şcoala undeva învaţă şi să nu facă publice informaţii personale. De asemenea, copilul trebuie învăţat să nu facă publice fotografii cu obiecte din casă.

Atenţie la prieteni!

Cel mic trebuie avertizat în legătura cu viitorii prieteni pe care îi va avea. Este recomandat să nu-şi facă prieteni persoane pe care nu le cunoaşte. De asemenea, cel mic nu trebuie sub nici o formă să dea altora parola de acces a contului său.

Stabileşte reguli clare!

Explică-i copilului că, odată ce şi-a construit o anumită imagine on line, el va fi perceput ca atare şi nu va mai scăpa de ea foarte uşor. „Orice informaţie personală pe care copilul o postează pe Facebook sau Twitter duce, în cele din urmă, la o imagine de ansamblu pe care o percep ceilalţi prieteni ai săi din  virtual. De această imagine este foarte greu să mai scapi", avertizează Shawn Marie Edgington. Să nu uităm faptul că Google indexează profile Facebook, iar contul copilului tău poate fi vizitat de mii şi mii de oameni, dar şi de către instituţii precum şcoli sau colegii.

Atenţie la conturile-clonă!

Unii copii sunt cumva obli­­gaţi să se împrietenească pe Facebook cu părinţii lor. Însă, cei mici îşi pot face un nou cont şi, astfel, scapă de sub supraveghere. Dacă observi o activitate redusă pe pagina copilului tău, poţi lua în calcul şi această variantă. Cum rezolvi problema? Caută pe Google numele copilului tău şi vezi ce activitate are el pe internet. Îţi vei da imediat seama dacă are un cont în plus pe Facebook sau pe alte reţele de socialziare.

Verifică din când în când ce postează

Din când în când, ar fi bine să intri pe pagina lui de Facebook sau Twitter şi să vezi ce se întâmplă de fapt. Îţi ascultă sfaturile sau nu? Urmăreşte-i postările, prietenii, fotografiile şi filmele pe care le încarcă. Vezi care este mesajul acestora, dar şi care este reacţia pritenilor săi virtuali. Dacă cel mic are 13 ani, parola contului ar trebui să fie cunoscută şi de tine. Astfel, vei avea un şi mai mare control. Dacă cineva doreşte să se împrietenească cu el, verifică acea persoană: ce vârstă are, cu ce se ocupă, dacă e minor sau adult etc. Dar nu posta niciodată nimic pe "peretele" lui. Promite-i acest lucru şi ţine-te de cuvânt!

Întâmpini probleme?Uite ce-i de făcut

Comunicarea virtuală te face să consumi mult timp dar şi multă energie. Dacă cel mic începe să se streseze cu privire la numărul de like-uri pentru o anumită poză, cu privire la numărul de comentarii la anumite postări este cazul să iei măsuri. De asemenea, dacă observi că-şi controlează foarte des contul, că intră pe Facebook în timpul cinei, că doarme puţin noaptea sau dă rateuri la şcoală iar ar trebui să te îngrijorezi. Cum rezolvi problema? Încearcă să-ţi schimbi tu mai întâi comportamentul. De exemplu, nu lua cu tine telefonul la masă sau închide-l în momentele pe care doreşti să le petreci cu cei dragi. Tu, ca părinte, trebuie să dai primul exemplul.

Facebook este un site web de tip reţea de socializare pe Internet, creat în anul 2004, pentru a oferi posibilitatea de a contacta diverse persoane. În septembrie 2011, Facebook avea circa 750 de milioane de membri în toată lumea. În România, Facebook avea peste 3,7 milioane de utilizatori, în septembrie 2011. Twitter este un alt site web, fondat în 2006.

Acesta permite scrierea şi transmiterea de mesaje de maximum 140 de litere prin Internet. Nu este clar care este numărul utilizatorilor, deoarece compania Twitter nu-l face public, dar se estimează că, la mijlocul lui 2009, avea circa 20-25 de milioane de utilizatori.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
netflix pixabay jpg
luxemburg istock jpg
jessica riggs calendar nud profimedia (1) jpg
georgescu iohannis foto EPA + FB jpg
1280px Podul de la Cernavodă distrus în 1916 jpg
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net