8 sfaturi despre cum să cumperi cea mai proaspătă mâncare gătită

Ultima actualizare:

    Fiecare preparat trebuie  să fie însoţit de etichetă
Fiecare preparat trebuie să fie însoţit de etichetă

De multe ori, când mergem la cumpărături, supermarket-urile si hypermarket-urile ne îmbie şi cu mâncăruri gătite, care pot fi servite pe loc sau luate la pachet, acasă. Dar ştii ce mănânci? Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor şi directorul Institutului de Cercetări Alimentare prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi ne spun la ce anume să fim atenţi când dorim să mâncăm astfel de preparate.

De câte ori nu te-ai înfruptat dintr-un pui la rotisor, din preparate cu carne şi sosuri, din tocăniţe sau supe după ce ai terminat de făcut cumpărăturile într-un magazin?

Goana după cumpărături te oboseşte, îţi face poftă de mâncare şi, de cele mai multe ori, de abia aştepţi să te opreşti în faţa galantarelor cu bunătăţi: pui la rotisor, tocăniţe, fripturi, supe, ciorbe, salate, nici nu ştii ce să alegi mai întâi!

Însă, nu întotdeauna ceea ce mănânci este şi sănătos. Unele preparate pot fi vechi, unele ingrediente pot fi expirate.

Cum cumperi în siguranţă mâncarea gătită?

Probabil că, de-a lungul timpului, ţi s-a întâmplat să cumperi preparate gătite şi, când ai ajuns acasă, ai constatat că au un miros şi un aspect necorespunzător.

Cum ar trebui să procedăm în acest caz? În primul rând, pentru a nu mai trece din nou printr-o astfel de experienţă neplăcută, este recomandat să fii atent la câteva aspecte. Iată ce sfaturi ne oferă specialiştii Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor:

*refuză produsele care prezintă semne organoleptice de alterare, modificări ale aspectului, culorii, consistenţei gustului, mirosului sau care prezintă semne de infestare cu paraziţi;*refuză produsele cu un aspect necorespunzător;*refuză produsele alimentare care prezintă urme de mucegai;* refuză produsele dacă ai îndoieli în ceea ce priveşte calitatea şi modul de informare prin etichetare;*refuză produsele dacă ai dubii în ceea ce priveşte gradul de prospeţime;*în cazul în care suferi de alergie la un component alimentar, solicită vânzătorului informaţii referitoare la aceste ingrediente;*la recepţia comenzii, solicită şi păstrează bonul de casă pentru a putea proba, în cazul în care, în mod justificat, doreşti să reclami calitatea sau siguranţa unui produs; *atenţie la starea de uzură a veselei. Există situaţii în care recipientele sunt murdare, uzate, sparte sau ciobite. La fel, farfuriile şi tacâmurile.

«Fiecare preparat trebuie să fie însoţit de etichetă» Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi Director Institutul de Cercetări Alimentare

Chiar dacă vorbim despre mâncare gătită, trebuie să ştim ce ingrediente conţine. E recomandat ca fiecare fel de mâncare să aibă eticheta sa compoziţională, nutriţională şi o etichetă cu informaţii despre ingrediente posibil alergene.

De asemenea, trebuie să regăsim termenul de valabilitate şi data fabricaţiei. Nu în ultimul rând, mâncarea preparată trebuie gustată. Consumatorul are acest drept, dar, din păcate, nu şi-l cunoaşte.

Este recomandat să alegem preparate cât mai simple, fără sosuri, maioneză sau carne ca şi ingrediente. În schimb, putem opta pentru pui la rotisor, aripi sau pulpe şi în nici un caz carne tocată. Fiţi atenţi la mirosul mâncărurilor, la aspectul lor dar şi la aspectul general al raionului care comercializează mâncare gătită".

ANPC a aplicat amenzi în valoare de peste 300.000 lei

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a efectuat un control amplu, la nivel de ţară, în ceea ce priveşte comercializarea mâncărurilor gata preparate în raioanele specializate ale supermarket-urilor, hypermarket-urilor, lanţurilor de magazine. Iată ce nereguli s-au descoperit:

* macrou prăjit cu aspect deshidratat, specific unui produs vechi;* pulpe de pui expirate de 20 de zile, pui grill expirat de 5 zile;* cârnăciori rotisaţi având înscris pe etichetă termenul de valabilitate de 24 de ore, dar care, conform raportului de fabricaţie, aveau data limită de consum depăşită;* anumiţi comercianţi nu respectă greutatea netă declarată. * ouă depozitate la temperatura mediului ambiant din blocul alimentar;* ciorbă de burtă obţinută din burtă de vită fiartă anterior şi congelată, şi nu prin peparare integrală în ziua servirii.

ANPC a aplicat 217 sancţiuni contravenţionale constând în 114 avertismente şi 103 amenzi în valoare de 301.800 lei.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regele Felipe și Regina Letizia la dineul de gală de la Roma, Italia, în rochie de la un brand de masă   profimedia 0945642160 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
wizz air avion jpg
marelbo png
loto jpeg
cincsor dimineata jpg
1 sfantul spiridon jpg jpeg
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
insulina jpeg
Padure din viitoarea Centura Verde Bucuresti Ilfov foto Centura Verde jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net