9 mituri despre vaccinul antigripal

Ultima actualizare:

    Cea mai eficientă măsură de protecție împotriva gripei este vaccinarea
Cea mai eficientă măsură de protecție împotriva gripei este vaccinarea

Vremea e neobișnuit de caldă în aceste zile și nu ne prea vine să ne gândim la ce urmează: frig, umezeală, boli de sezon. Printre acestea, gripa, care în fiecare an pune la pat mulți oameni. Medicii spun că vaccinul este cea mai bună măsură de protecție. Totodată, specialiștii ne sfătuiesc să separam miturile legate de vaccinarea antigripală de realitate. Iată 9 mituri care stau în calea unei bune îngrijiri medicale!

Mitul 1: Vaccinul antigripal mă va îmbolnăvi de gripă

Este imposibil să faci gripă de la vaccin, deoarece acesta conține virus inactivat care nu poate cauza boala, spun specialiștii Spitalului „Regina Maria”. Producătorii de vaccin antigripal omoară virusul în cadrul procesului de manufacturare și se fac o serie de teste care să certifice siguranța vaccinului.

Mitul 2: Dacă sunt sănătos, nu trebuie să mă vaccinez împotriva gripei

Mulți cred că doar persoanele bolnave, în vârstă sau cu dizabilități au un risc crescut să facă complicații de la gripă. Chiar dacă ești sănătos, te poți îmbolnăvi de gripă și poți face complicații severe. Persoanele în vârstă, copiii mici, femeile însărcinate sau persoanele care suferă de astm, diabet, boală de inimă sau boală de rinichi au un risc crescut dacă fac gripă. Totuși, copiii, adolescenții și adulții care, de altfel, sunt activi și sănătoși pot, de asemenea, să facă o formă destul de gravă de gripă.

Mitul 3: Mi-am făcut vaccinul antigripal anul trecut, asa încât nu mai trebuie să mi-l fac și anul acesta

Nivelul de imunitate al organismului ca urmare a vaccinarii din sezonul anterior descrește pe măsura trecerii timpului. De asemenea, virusul gripal se modifică în fiecare an. Astfel, este posibil să nu fii complet protejat în acest sezon. Trebuie să-ți faci vaccinul în fiecare an pentru a te proteja împotriva celor trei tipuri de virusuri pe care specialiștii le-au recomandat ca fiind cel mai probabil să circule în sezon.

Mitul 4: Dacă sunt însărcinată, vaccinul antigripal este periculos pentru copil

Preocuparea privind vaccinarea femeilor însărcinate are ca punct de plecare recomandarea ca acestea să nu fie vaccinate în niciun fel pe perioada sarcinii. Astăzi, vaccinurile antigripale sunt sigure pentru femeia gravidă și sunt recomandate în mod special. De fapt, vaccinarea antigripală în timpul sarcinii protejează nou-născutul de a face gripă. Anticorpii care se formează la mama îl protejează pe copil câteva luni după naștere. Copiii ale căror mame nu au fost vaccinate nu au deloc imunitate.

Mitul 5: Este doar gripă, nu este ceva grav

Nu trebuie să confunzi gripa cu o boală „minoră”. În fiecare an, oamenii fac complicații serioase care necesită spitalizare și mor ca urmare a gripei. Vaccinul, deși nu oferă protecție 100%, este cea mai bună metodă de protejare pe care o ai la îndemână atât pentru tine, cât și pentru familia ta. În plus, aceste măsuri te pot ajuta: evită contactul cu persoanele bolnave, spală-te frecvent pe mâini cu apă caldă și săpun și nu fuma, deoarece asta crește riscul de a te îmbolnăvi.

Mitul 6: Poți lua gripă dacă stai în frig afară fără să fii bine îmbrăcat, cu părul umed sau lângă o fereastră deschisă

Singura modalitate de a te infecta cu virusul gripal este să fii expus la acesta. Sezonul gripei coincide cu vremea rea, astfel încât frecvent oamenii asociază gripa cu vremea rece, cu vânt. Însă nu există vreo legătură în acest sens.

Mitul 7: Nu poți transmite gripa dacă te simți bine     

De fapt, 20-30% din persoane pot transmite virusul gripal fără să aibă simptome. În acest sens, cel mai important aspect pe care să-l reții este acela că, atunci când te vaccinezi antigripal, nu te protejezi doar pe tine, ci și pe cei din jurul tău.

Mitul 8: Supa de pui va grăbi vindecarea

Lichidele calde pot ameliora durerea de gât și furnizează o parte din lichidele de care ai nevoie pentru a fi hidratat adecvat. Totuși, supa de pui nu are alte calități specifice care să ajute la tratarea sau la grăbirea vindecării gripei.

Mitul 9: Dacă ai febră mare mai mult de o zi sau două, antibioticele sunt necesare

Antibioticele sunt utile dacă există o infecție bacteriană, însă nu au vreun efect asupra virusurilor, cum ar fi virusurile gripale. Totuși, anumite persoane pot face complicații respiratorii bacteriene, astfel încât este bine să meargă la un consult medical dacă simptomele sunt prelungite sau se agravează.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
shutterstock 2087054215 jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
edgardo mortara jpg
WhatsApp Image 2024 11 22 at 18 37 31 jpeg
vlad tepes krmz jpg
Crowne Plaza Drona2 5 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net