A apărut prima „cutie a milei” electronică. Donații direct cu cardul la magazinul de suveniruri
Credința și tehnologia se împletesc la Iași. La Catedrala Mitropolitană a fost instalată prima cutie a milei electronică, un dispozitiv prin care enoriașii pot face donații rapide direct cu cardul. Dispozitivul, cumpărat din Marea Britanie, a fost montat în magazinul de suveniruri al catedralei.
Prima cutie a milei electronică instalată în România
Achiziționată din Marea Britanie pentru suma de 800 de lire sterline, „cutia milei” electronică a fost amplasată în magazinul cu obiecte bisericești din curtea catedralei.

Banii donați prin acest sistem sunt direcționați către diverse proiecte sociale, printre care hrănirea persoanelor vârstnice fără sprijin și ajutorarea copiilor cu dizabilități.
Reprezentanții Mitropoliei afirmă că au împrumutat ideea din străinătate.
„Este o metodă pe care colegii noștri au văzut-o în alte țări și am considerat că este o soluție eficientă pentru a ușura procesul de donație. Astfel, fondurile ajung mai repede la cei care au nevoie”, a declarat un reprezentant al Catedralei Mitropolitane.
Enoriașul poate dona o sumă aleatorie, de la 10 lei, iar suma se transmite direct către POS, astfel, banii ajung direct în contul centrului aflat în grija Mitropoliei și sunt direcționați spre diferite cauze sociale.
Sistemul elimină și eventualele problemele legate de lipsa banilor cash și facilitează donațiile pentru cei care preferă plata cu cardul sau telefonul.
Sistemul a dat rezultat
De la instalarea sa, cutia milei electronică a avut un impact semnificativ. În decurs de șapte luni, donațiile strânse au permis asigurarea a peste 2.600 de mese pentru bătrânii fără sprijin din Bălțătești, o localitate din județul Iași.
„Până acum am reuşit să acoperim un necesar de 2.600 de mese dedicate acestor bătrâni de la Bălţăteşti pentru care noi oricum oferim servicii medicale şi terapeutice, dar am zis să fim şi gazde primitoare oferindu-le atunci când vin la tratament o masă caldă. De asemenea, am reuşit să împlinim nevoi pentru copii cu dizabilităţi”, a explicat pentru Observator News, preotul Cosmin Brânză, coordonator campanie.
Și pentru pomelnice există varianta online. Anul trecut, în timpul pelerinajului Cuvioasei Parascheva, credincioșii, care nu au reușit să ajungă la biserică, au trimis acatistele și pomelnicele prin intermediul internetului.