A apărut prima stație de alimentare la PET a berii naturale

Ultima actualizare:

    Berea artizanală se vinde de acum și la sticle din plastic. Foto: Dan L. Brumar/Click!
Berea artizanală se vinde de acum și la sticle din plastic. Foto: Dan L. Brumar/Click!

Românii sunt mari consumatori de bere, dar nu au un apetit pentru sortimentele premium. Berea artizanală, un soi natural de bere, nepasteurizată și nefiltrată, rămâne o necunoscută pentru populație. Mulți dintre cei care știu de existența ei, o consideră un moft costisitor. Pentru a le schimba percepția despre berea făcută în fabrici mici, fără conservanți, Igor Leșan a demarat un business inedit: îmbuteliază la PET bere artizanală, pe care n-o găsești acum decât la sticlă, în baruri și câteva supermarketuri.

Suntem pe locul zece în lume și pe locul șapte în Europa la consumul de bere. Însă, din cei 83 de litri pe cap de locuitor, dați pe gât într-un an de un român, o cantitate infimă este bere naturală. Igor Leșan, un antreprenor de 35 de ani din București, și-a propus să schimbe percepția românilor despre licoarea din hamei odată cu deschiderea primei stații de alimentare cu bere artizanală, pe care a botezat-o Stația Rombeer. Lucrează cu câțiva producători locali, dar și cu unii din Germania și Cehia, care îi furnizează „marfă” proaspătă la butoaie KEG și pe care el o livrează iubitorilor de bere la sticle din plastic (0,5 litri, un litru, 2 litri). Sistemul este de origine rusească și presupune umplerea sticlelor la presiune de trei bari, în absența oxigenului.

„Conectăm ambalajul la un robinet special și se sigilează, pentru a nu permite oxigenului să pătrundă. Sticla se umple cu dioxid de carbon alimentar (biogon C). Cu ajutorul unei supape, care se deschide la conectarea sticlei, se dă drumul berii. Îmbutelierea se face în absența oxigenului, lucru care garantează prospețimea berii. Noi recomandăm ca berea provenită de la noi să fie consumată în cel mult trei zile. Nu se strică, dar își schimbă gustul”, ne spune Igor Leșan.


    În sticlă e introdus dioxid de carbon alimentar, dar prezența oxigenului nu e permisă. Foto: Dan L. Brumar/Click!
În sticlă e introdus dioxid de carbon alimentar, dar prezența oxigenului nu e permisă. Foto: Dan L. Brumar/Click!

Punctul de lucru e situat în Sectorul 2, pe Șoseaua Pantelimon nr. 111. A deschis în septembrie anul trecut, însă de atunci și până acum a testat piața și i-a familiarizat pe oamenii din cartier cu sortimentele de bere furnizate de producători locali precum Zăganu, Nemțeana, Carol Beer, Sikaru, Cazino Craft și Lăpușna. Fiindcă li se oferă șansa de a gusta înainte de a cumpăra, noii clienții pleacă cu o impresie complet schimbată despre berea artizanală. Din punctul său de vedere, cine nu a băut bere artizanală, nu cunoaște, de fapt, gustul adevărat al berii.

La stația de alimentare la PET a berii naturale poți găsi cinci sortimente de bere Zăganu, la prețuri cuprinse între 15 și 20 de lei pe litru. Nemțeana (Roman) e disponibilă în două sortimente, la prețuri cuprinse între 13 și 15 lei pe litru. Lăpușna (Mureș), un brand care a intrat pe piața națională abia anul trecut, vine în două versiuni (blondă și roșie), la prețul de 11 lei pe litru. O apariție nouă este și Carol Beer (Buftea), o bere disponibilă în două variante, la prețuri cuprinse între 13 și 15 lei pe litru. Cazino Craft (Ovidiu, Constanța) e un alt producător local, care furnizează două sortimente, la prețuri scăzute (10-12 lei pe litru). Nu lipsesc nici sortimentele celor de la Sikaru, mult mai cunoscuți în domeniu, la un preț de 25 de lei pe litru.

Dar de ce se cheamă Stația Rombeer?

„Am numit-o stație, încercând să fac o paralelă cu stațiile peco, unde mergi să alimentezi mașina cu carburant, fie de 50 de lei, fie de 100 de lei, fie că faci plinul. La noi combustibilul e berea. Alegerea numelui Rombeer e justificată de faptul că furnizăm, în mare parte, bere artizanală românească, nepasteurizată (în toate cazurile) și nefiltrată (în majoritatea cazurilor). E o bere care nu conține conservanți, de aceea avem cameră frigorifică în care temperatura este controlată”, spune Leșan.

Antreprenorul mai are două puncte de lucru, unul pe Bd. Lacul Tei nr. 75 (mai mic) și un altul în interiorul ansamblului rezidențial Militari Residence. Aceasta din urmă e mai mult o afacere de cartier, care se adresează locatarilor ansamblului de locuințe. Igor Leșan spune că prin dechiderea acestui nou tip de afacere intenționează să promoveze cât de mult poate producătorii locali de bere naturală și să-i ajute, prin comenzile venite de la clienții săi, să-și majoreze capacitatea de producție. Unul dintre jucătorii din piața de profil, Ground Zero, se află în plin proces de mutare și de sporire a capacității de producție. În general, un producător de bere artizanală de anvergura celor prezenți în România (17 la număr) poate scoate din făbricuța sa între 30 și 120 de tone de bere pe lună. De multe ori cantitatea e insuficientă pentru nevoia de consum.

„Scopul este să resuscităm industria berii din România, nu neapărat industria berii artizanale. România nu mai are o industrie a berii și când spun asta mă refer la faptul că nu-și mai produce singură materia primă. La ora actuală mai avem un singur producător de hamei și un singur producător de orz. În aceste condiții, producătorii de bere artizanală caută căi cât mai scurte către materia primă. Momentan ea vine de afară, dar dacă ar avea posibilitatea să o ia de pe plan local le-ar fi mai ușor”, spune Leșan.


    Igor Leșan vrea să deschidă mai multe puncte de lucru în 2018. Foto: Dan L. Brumar/Click!
Igor Leșan vrea să deschidă mai multe puncte de lucru în 2018. Foto: Dan L. Brumar/Click!

Profesorul de mate care s-a făcut berar

Un exemplu elocvent că berea artizanală poate deveni o afacere de succes este acela că tot mai mulți români își lasă meseriile de bază și intră în industrie. Printre ei se numără fostul inspector școlar al județului Mureș, Dumitru Matei. Fost profesor de matematică la Colegiul Silvic Gurghiu, Dumitru Matei a făcut primii pași în industrie în anul 2006. Însă abia în 2009 a deschis fabrica Lăpușna, unde produce bere naturală, nepasteurizată și nefiltrată, după o rețetă doar de el știută.


    Fostul profesor Dumitru Matei e mare berar în Mureș
Fostul profesor Dumitru Matei e mare berar în Mureș

Și-a lansat afacerea la Târgu Mureș, însă azi berea sa se găsește în multe orașe mari, inclusiv în Capitală. „Cei care au gustat-o şi-au dat seama imediat de diferenţă. Berea nu balonează, nu produce dureri de cap, are gustul acela de bere, curată. Apa din care o facem este luată direct din Izvorul Calinului, din Munţii Gurghiului. Hameiul e de la Sighişoara, şi ştiu cum e crescut acolo, tot bio”, spunea domn profesor într-un interviu pentru adevarul.ro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charlene si Albert de Monaco Facebook2 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
saguna jpg
reumatism jpg
bani euro pixabay jpg
mihaela bilic instagram jpg
brad craciun jpg
dan marin roveolutie webp
spitalul stomatologic jpeg 2 jpeg
Lucrări la Palatul de Justiție din Deva. Secolul al XIX-lea, Foto: arhiva personală dr. Lucian Ștefan
image
actualitate.net
image
actualitate.net