Caz rar! A avut nevoie de un rinichi, la zece ani dup─â ce a donat

Un b─ârbat i-a donat un rinichi fiului s─âu, iar acum, dup─â zece ani, a avut ┼či el nevoie de un rinichi. Medicii ie┼čeni spun c─â nu a mai fost un caz similar p├ón─â acum, este o situa┼úie pe care au ├«nt├ólnit-o doar ├«n literatura de specialitate, scrie adev─ârul.ro.

image
Cazul a fost cu totul inedit pentru România. foto: Shutterstock

Un bărbat, care în urmă cu zece ani a donat un rinichi fiului său pentru a-l ajuta în lupta sa cu insuficienţa renală, a avut la rândul lui nevoie de ajutor. Bărbatul în vârstă de 66 de ani, din Roman, a fost salvat de un donator în moarte cerebrală.

Transplantul a fost posibil ├«n urma prelev─ârii de organe care a avut loc la Spitalul de Neurochirurgie din Ia┼či, interven┼úiile fiind realizate zilele trecute ├«n Compartimentul de Transplant Renal de la Spitalul Clinic ÔÇ×Dr. C.I. ParhonÔÇŁ din Ia┼či.

ÔÇ×Nu a mai fost un caz similar p├ón─â acum, este o situa┼úie pe care am ├«nt├ólnit-o doar ├«n literatura de specialitate. ┼×i-a ajutat fiul s─â treac─â peste un episod de insuficien┼ú─â renal─â, iar acum a ajuns ┼či el ├«n pragul ┼čedin┼úelor de dializ─â. Valorile creatininei erau destul de mari, astfel c─â urma s─â ├«nceap─â ┼čedin┼úele de dializ─â chiar s─âpt─âm├óna viitoare. Pentru el este o ┼čans─â pe care a primit-o dup─â ce el la r├óndul lui a dat o ┼čans─â copilului s─âu, ┼či sper─âm ca prin acest transplant s─â ├«i aducem la normal starea de s─ân─âtateÔÇŁ, a explicat conf.dr. Ionu┼ú Nistor. medic primar nefrolog ┼či purt─âtor de cuv├ónt al unit─â┼úii medicale ie┼čene.   

Acesta nu a fost singurul transplant, cel de-al doilea rinichi ajung├ónd la un b─ârbat de 58 de ani din Boto┼čani, care f─âcea dializ─â din 2021.

B─ârbatul, operat la Spitalul "Parhon" din Ia┼či

Opera┼úiile de transplant au avut loc miercuri, 4 mai, iar acum ambii pacien┼úi se afl─â sub supravegherea medicilor de la Spitalul ÔÇ×ParhonÔÇŁ din Ia┼či. Medicii au mul┼úumit echipei ATI de la Spitalul de Neurochirurgie, care s-au ocupat de identificarea donatorilor.   

ÔÇ×Mul┼úumim familiei donatorului care, prin acest gest, a reu┼čit s─â dea aceast─â ┼čans─â pacien┼úilor ┼či s─â le schimbe complet via┼úa. A┼č vrea s─â mul┼úumim ┼či colegilor de la Spitalul de Neurochirurgie care au grij─â de pacien┼úii afla┼úi ├«n moarte cerebral─â ┼či care depun un efort sus┼úinut ├«n ultimele s─âpt─âm├óni pentru a identifica donatorii ┼či a facilita ca aceste interven┼úii s─â se realizeze ├«n cele mai bune condi┼úii medicaleÔÇŁ, a completat medicul ie┼čean.

Ai un pont sau mai multe informa╚Ťii pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

image png
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
foto 1   Cristina Spatar JPG
card ajutor jpg
12 linda evangelista main jpg jpeg
1 carmen tanase jpg jpeg
trans bhutan cnn
rona hartner
image
adevarul.ro
image
adevarul.ro
image
image
image
image
Printesa Lia trecutul ei printul Paul Lambrino de Romania (10) jpg
pui de urs
trans bhutan cnn
vladimir putin profimedia 0691860588 jpg
pustnic japonez profimedie (4) jpg
card ajutor jpg