A fost organizat un protest al medicilor la Ministerul Sănătății. Angajații din Sănătate au amenințat cu grevă generală

După greva din Educație urmează cea din spitale. Sanitas, cel mai mare sindicat al angajaților din sănătate, a pichetat astăzi, 23 mai, ministerul Sănătății. În tot acest timp, sindicatele din sistem strâng semnături pentru a putea intra în grevă generală la începutul lunii iunie.

Peste 150 de sindicaliști din Sanitas au protestat Foto: Facebook
Peste 150 de sindicaliști din Sanitas au protestat Foto: Facebook

Care sunt revendicările angajaților din Sănătate

Peste 150 de sindicalişti ai Federaţiei Sanitas au pichetat, marţi, Ministerul Sănătăţii, principalele revendicări fiind implementarea Legii unice a salarizării pentru sistemul bugetar în integralitate, plata sporului la nivelul anului 2023, majorarea indemnizaţiei de hrană la nivelul de 40 de lei pe zi, de la mai puţin de 10 lei în prezent, a declarat, pentru AGERPRES, Viorel Huşanu, preşedintele Sanitas Bucureşti, scrie Observatornews.ro.

,,Principalele revendicări sunt: implementarea Legii salarizării în integralitate, pentru că ea trebuia finalizată, în sensul că trebuia să îşi primească oamenii salariile din lege până la 1 ianuarie 2023 - şi încă sunt salarii mult mai mici, plata sporului la nivelul anului 2023, pentru că sunt foarte multe sporuri raportate la anul 2018, asigurarea voucherelor de vacanţă pentru că, în contextul în care s-a dat acea ordonanţă de austeritate, de reducere a cheltuielilor - suntem în pericol de a nu ne mai primi banii de vouchere, deci o scădere a veniturilor", a menţionat Viorel Huşanu.

Se strâng semnături pentru declașarea grevei generale

Potrivit acestuia, printre revendicări se mai află majorarea indemnizaţiei de hrană la 40 de lei/zi, de la mai puţin de 10 lei/zi, în prezent. Consiliul Naţional al Federaţiei Sanitas a stabilit programul acţiunilor de protest şi strâng deja semnături pentru declanşarea grevei generale, începând cu 15 iunie.

Totodată, pe 8 iunie este programată o grevă de avertisment cu întreruperea activităţii timp de două ore, între 9:00 şi 11:00.

Ce spun cei de la Sanitas

Federaţia Sanitas susține acțiunile organizate de federațiile sindicale din învățământ și consideră juste revendicările pentru care acestea au declanșat conflictul colectiv de muncă.

Considerăm că un Guvern care tratează cu indiferență cele două sisteme vitale ale unei națiuni – Sănătatea și Învățământul – este un Guvern care trebuie urgent să își revizuiască politicile sau să plece!”, se arată într-un comunicat, postat pe pagina de Facebook a sindicatului.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Tanc american M1 Abrams FOTO Getty Images
image
image
image
image
image
image
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
lapte pixabay jpg
image
vreme furtuna png
femeie loterie loto istock jpg
magazin malle jpg
gunoi freepik jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net