După dascăli, și angajații din sănătate amenință cu greva generală

Angajații din Sănătate vor organiza, pe 8 iunie, un miting de protest în Piaţa Victoriei din Capitală, iar din 1 iulie va fi declanșată greva generală, a anunțat Federația Solidaritatea Sanitară.

Angajații din sănătate amenință cu greva. Foto: Click.
Angajații din sănătate amenință cu greva. Foto: Click.

Protestul va avea loc după numirea noului Guvern

Reprezentanții Federației Solidaritatea Sanitară au anunțat că protestul va avea loc abia după ce se va instala noul Guvern.  „Precizăm că acţiunile de protest vor fi desfăşurate după numirea noului Guvern, pentru a maximiza şansele ca revendicările angajaţilor din sănătate să fie satisfăcute”, conform informațiilor dintr-un comunicat de presă dat publicității de către Federația Solidaritatea Sanitară.

Aceștia au anunțat și calendarul protestelor

Consiliul de Coordonare al Federaţiei Solidaritatea Sanitară, întrunit ieri, 17.05.2023, a decis declanşarea acţiunilor de protest, conform următorului calendar: începând cu data de 23 mai 2023 – demararea strângerii semnăturilor pentru greva generală; 8 iunie 2023 – mitingul membrilor Solidaritatea Sanitară în Piaţa Victoriei, urmat de un marş către Ministerul Muncii, Ministerul Sănătăţii şi Palatul Parlamentului; 15.06.2023 – pichetarea unităţilor şi depunerea preavizului pentru demisia din contractele aferente gărzilor suplimentare; 27.06.2023 – grevă de avertisment, în intervalul orar 10:00-12:00; 1.07.2023 – declanşarea grevei generale a lucrătorilor din sănătate şi demisia în masă din contractele de gărzi a medicilor”, se mai arată în comunicat.

Ce cer angajații din sănătate

Angajații din sănătate își doresc condiţii de muncă decente şi aplicarea proiectului de lege a salarizării stabilit cu Ministerul Sănătăţii, care să asigure reaşezarea în grila de salarizare a tuturor angajaţilor, începând cu asistentele medicale. De asemenea, aceștia mai vor raportarea sporurilor pentru condiţiile de muncă la salariile de bază pentru personalul auxiliar sanitar, TESA şi muncitori sanitari şi raportarea sporurilor de tură şi pentru lucrul în zilele libere legale la salariile de bază în plată pentru toate categoriile de personal.

Angajații din sănătate cer și deblocarea posturilor în sistemul public de sănătate şi creşterea ponderii cheltuielilor pentru sănătate în PIB la nivelul mediei UE.

Totodată, se dorește plata gărzilor medicilor cu tariful orar al normei de bază, actualizarea valorii indemnizaţiei de hrană luând ca referinţă salariul minim în plată şi scoaterea ei din calculul limitei aplicabile sporurilor. 

Profesorii au anunțat grevă generală din 22 mai. 

image
image
image
image
image
image
cancer jpg
Moș Crăciun a venit la refugiații ucraineni din România. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
cos cumparaturi shutter jpeg
shutterstock 1046965294 jpg
Barbat arestat - catuse FOTO Shutterstock
calendar ortodox 2021 29 noiembrie sfantul mucenic paramon png
Prințul Albert și Prințesa Charlene la bal (7) jpg
supermarket jpg