Profesorii se pregătesc să pună lacătul pe școli, pe 22 mai. Marius Nistor, președinte FSLI: ,,Balanța înclină dramatic pentru grevă generală"

Se anunță grevă generală pe 22 mai. Profesorii și angajații din învățământ vor să iasă în stradă. Au mai multe nemulțimiri, în special, legate de salariile prea mici. În momentul de față, se adună semnături pentru organizarea grevei, spune Marius Nistor, președintele FSLI, iar dacă aceasta va avea loc, orele vor fi blocate în toate școlile din România, totodată, și Evaluarea Națională și Bacalaureatul vor putea avea de suferit. Profesorii sunt hotărâți să protesteze până când parte din revendicările lor vor fi rezolvate.

Profesorii au protestat și miercuri, 10 mai, în fața Guvernului Foto: FSLI
Profesorii au protestat și miercuri, 10 mai, în fața Guvernului Foto: FSLI

După protestul de miercuri, 10 mai, profesorii și angajații din sistemul de învățământ amenință cu grevă generală în 22 mai. Toate orele vor fi blocate și se discută să fie sistate chiar și Evaluările Naționale și Bacalaureatul.

Angajații din învățământ sunt nemulțumiți de salarii. Sunt hotărâți, mai mult ca oricând, să iasă în stradă până când toate revendicările vor fi rezolvate. 

Rada Constantin: ,,Legea Salarizării nu se aplică la toți angajații, nu toți au primit bani în plus"

,,În primul rând, Legea Salarizării 153 nu a fost încheiată. Legea spune clar că trebuie să se dea bani, în plus, la angajați. Și problema este că numai unele categorii au beneficiat de lege în totalitatea ei, la alții nu s-a aplicat. 

A doua problemă este legată tot de Legea Salarizării. Conform PNRR, pe 1 iulie, legea trebuie dusă la Parlament, însă nu s-a discutat cu nimeni, nu cunoaștem principiile ei, nu știm nimic. Vrem și acest aspect să fie rezolvat. 

Totodată, noi avem nevoie de cadre în învățământ, dar se blochează posturile. Cu toate că noi suntem cu personalul la jumătate, din cauza condițiilor. Economiile nu se fac prin blocare de posturi acolo unde e mare nevoie. De ce nu se fac în ministere, acolo unde sunt și salarii mari" a declarat pentru Click! Constantin Rada, lider sindical.

Marius Nistor: ,,Balanța înclină dramatic pentru grevă generală" 

,,Momentan noi strângem semnăturile, pentru greva generală din 22 mai. Vreau să spun că până acum balanța înclină dramatic pentru grevă generală. Se vor suspenda toate cursurile, vor fi sistate toate activitățile", declară pentru Click! Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” (FSLI). 

Dascălii cer și decontarea navetei, plata sporurilor și a orelor suplimentare 

Pe lista revendicarilor dascălilor se află și decontarea navetei, plata sporurilor, dar și a orelor suplimentare.

Profesorii cer și plata orelor suplimentare efectuate de personalul didactic auxiliar şi nedidactic, dar și acordarea sporurilor pentru condiţii de muncă. Profesorii vorbesc despre acordarea drepturilor prevăzute în legislaţia în vigoare şi contractele colective de muncă aplicabile (decontarea navetei, plata indemnizaţiei de instalare, acordarea concediului de odihnă suplimentar, compensarea în bani a concediului de odihnă neefectuat etc).

Dascălii cer o creştere anuală a investiţiilor în învăţământ, pentru îmbunătăţirea bazei materiale şi a infrastructurii, dar și renunţarea la aplicaţia EduSal şi înlocuirea acesteia cu un program informatic de salarizare gestionat şi administrat de Ministerul Educaţiei.

Grevă generală, zi liberă pentru elevi

Greva generală din 22 mai va duce la încă o zi liberă pentru elevi. Menționăm că România este în top 3 cu cele mai puține zile de școală din Europa: în jur de 165, iar elevii noștri sunt cei care au de pierdut, spun specialiștii din Educație. 

Un studiu recent arată că un elev german, care termină 12 clase, a petrecut în școală cu 2 ani și jumătate mai mult decât un copil român care termină 12 clase, iar de aici vine impresia tuturor părinților că programa este una încărcată. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
ogoranu luptator anticomunist
image
image
image
image
image
image
pounds 2391239 1280 jpg
bf17828c1172fb1a0ab3c6f43bf0015c jpg
cos de cumparaturi  jpeg
fugar jpg
Explozie de culoare în Grădina Botanică  FOTO: Complexul Muzeal de Științele Naturii Galați
gara de nord jpeg
nadia jpg
Joe Biden FOTO Profimedia
image
actualitate.net
image
actualitate.net