UPDATE. Ce se va întâmpla cu anul școlar? Mâine începe greva de avertisment

Ultima actualizare:

UPDATE! Mâine începe greva de avertisment. Aproape 80% dintre profesori sunt de acord cu greva generală. Însă trebuie să se respecte toți pașii legali, astfel că vor intra mai întâi în grevă de avertisment şi, ulterior, în grevă generală, conform unor surse. Acest anunț vine după protestul din data de 10 mai la care au participat 14.000 de cadre didactice.

greva profesori Mediafax Foto Alexandru Dobre jpg

Astăzi profesorii anunță ce se va întâmpla cu anul școlar

Angajații din educație intră în grevă generală!” este titlul unui comunicat al celor trei mari sindicate din învățământ. Urmează să fie anunțate “rezultatele referendumului privind declanșarea grevei generale în învățământ, precum și implicațiile acesteia pentru procesul educațional”.

După 5 proteste şi marșuri fără rezultate, astăzi profesorii anunță ce se întâmplă cu anul școlar.

Conferința are loc astăzi, chiar în acest moment, iar invitația este transmisă de reprezentanții celor trei sindicate: Federația Sindicatelor Libere din Învățământ, Federația Sindicatelor din Educație „Spiru Haret” și Federația Națională Sindicală „Alma Mater”.

Profesorii și angajații în învățământ au primit, pe 18 aprilie 2023, de la sindicatele la care sunt afiliați, un document de centralizare a acordurilor pentru declanșarea grevei generale în data de 22 mai 2023.

Ce cer profesorii

Profesorii cer, printre altele, mărirea lefurilor, acordarea salariului mediu brut pe economie pentru profesorii debutanți sau investiții în infrastructura de învățământ.

Care sunt condițiile, conform legii, pentru a se putea organiza greva generală

Conform legii, mai întâi trebuie organizată greva de avertisment în care profesorii intră la ore, dar ei decid dacă țin cursurile sau doar supraveghează elevii. Abia după 2 zile de la greva de avertisment, se poate organiza greva generală. Dacă acest lucru se va întâmpla, toate orele vor fi blocate și se discută să fie sistate chiar și Evaluările Naționale și Bacalaureatul.

Cât câștigă un dascăl cu 25 de ani de experiență

Profesorii susțin că un dascăl cu 25 de ani de experiență câștigă lunar în jur de 4.500 de lei, în timp ce un debutant câștigă un salariu de 2.200 de lei. 

Mâine începe greva de avertisment

Marius Nistor, președintele Federației Sindicatelor din Educație Spiru Haret, a anunțat că greva de avertisment va începe pe data de 17 mai, cu încetarea activității specifice în intervalul 11:00 - 13:00.

Nu mai putem accepta tergiversarea. Toți au pus maj presus de orice solidaritatea. Trebuie soluționate problemele cu care se confrunta personalul auxiliar. Marșul arată că am redevenit o forță. Nu mai putem accepta sa fim umiliți, să se mențină un statut social care nu e pe măsura importantei acestei profesii. Pentru cei care nu au venit la protest și tac: tăcerea nu e în favoarea lor, ci a guvernanților”, a declarat Marius Nistor.  

Așteptam să ne întâlnim ieri cu președintele. Ne-am întâlnit cu o consilieră a domnului Iohannis, din domeniul Sănătății, nu cineva specializat în învățământ. Ne așteptăm să fie președintele țării, care vorbește de România educată, dar nu a mai apărut public.

Cum să poți începe o carieră cu 2500 de lei?! Președintele întârzie să susțină educația, iar de proiectul România Educata se va alege praful. Astăzi vin în Educație cei cu notele cele mai mici, care nu au locuri în alta parte”, a declarat și Anton Hadăr, lider al Federației Naționale Sindicale Alma Mater. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
plaja cipru jpg
image
image
image
image
image
image
Daci infatisati pe columna lui Traian foto wikimedia commons jpg
Castraveți din grădina lui Dragoș Pătraru Sursa Facebook
download jpg
hannah gutierrez X jpg
molly peggy profimedia jpg
micul dejun jpeg
WhatsApp Image 2024 04 16 at 14 46 35 (1) jpeg
image png
image
actualitate.net
image
actualitate.net