A început goana după lemnele pentru sobă

Ultima actualizare:

Vin vremuri grele pentru românii care-şi încălzesc locuinţele cu lemne. În lunile de vară, preţurile la metrul cub de fag şi de stejar au crescut cu peste 200 de lei, scrie adevarul.ro. Scumpirea se va accelera cu cât ne apropiem de anotimpul rece, aşa că oamenii de la ţară se străduiesc să nu rămână fără lemne de foc. 

Gheorghe Manole  a cheltuit mult ca să-și  asigure stocul de lemne. Fotografii: Iulian Bunilă
Gheorghe Manole a cheltuit mult ca să-și asigure stocul de lemne. Fotografii: Iulian Bunilă

Ca să poată ieşi din iarnă, gospodarii trebuie să facă economii la sânge. Pentru a-şi asigura provizii de lemne, sătenii trebuie să scoată din buzunar minimum 4.000 de lei.  Gheorghe Manole este unul dintre numeroşii  oameni de la ţară revoltaţi de ritmul cu care se scumpesc lemnele pentru foc. 

La Mărăcineni, în judeţul Buzău, oamenii au început să-şi cumpere deja lemne pentru iarnă, deşi suntem încă în august. „Lemnele de la poartă sunt luate de curând cu peste 7.000 de lei. Peste o lună, astea pe care le vedeţi aici vor valora peste 10.000 de lei”, crede Gheorghe Manole.  

Zilnic, în curţi sau în faţa porţilor sunt descărcate grămezi de fag şi stejar, speciile cele mai convenabile ca preţ şi eficienţă. Gospodarii se grăbesc să cumpere lemne, deja foarte scumpe, deoarece se tem că peste numai câteva săptămâni preţurile o vor lua razna. „Metrul cub va ajunge o mie de lei. Şi dacă, Doamne fereşte, va fi o iarnă grea, trebuie încă un transport, apoi o să vedem ce mai facem la primăvară”, adaugă Manole. 

Viorica Manole gătește  la butelie, fiindcă e mai ieftin
Viorica Manole gătește la butelie, fiindcă e mai ieftin

«Metrul cub va ajunge  la 1.000 de lei»

Ca peste tot în ţară, majoritatea oamenilor din comuna Mărăcineni se încălzesc la sobă în timpul anotimpului rece. „Înainte foloseam bucătăria de vară, pentru că aveam lemne care ne ajungeau. Acum nu ne mai ajung, trebuie să fii foarte chibzuit cu proviziile şi de aceea ne-am şi mutat la bucătăria din casă, unde folosim butelia. E mai convenabil cu butelia, mai ales că nu ştim ce vremuri vor veni”, spune Viorica Manole. „În anii trecuţi, dădeam în jur la 1.600 - 1.700 de lei pentru lemnul care ne ajungea toată iarna. Scumpirile ne nenorocesc”, oftează Gheorghe Grigore, un sătean din satul buzoian Potoceni. În primăvara acestui an, lemnele s-au vândut mai ieftin. Gospodarii au ieşit însă fără bani din sezonul rece, astfel că mulţi au amânat aprovizionarea pentru sfârşitul verii - începutul toamnei. Oamenii au mizat pe veniturile obţinute din produsele agricole vândute la piaţă, dar seceta, care a distrus grădinile, şi scumpirea lemnelor le dau mari bătăi de cap. Potrivit datelor oficiale, jumătate dintre gospodăriile din România se încălzesc la sobe alimentate cu lemne, cele mai multe în mediul rural. 

“Scumpirile ne nenorocesc”,  se plânge un alt sătean
“Scumpirile ne nenorocesc”, se plânge un alt sătean

Click! spune

Lemnul folosit pentru foc iese din depozite la preţuri care variază între 400 şi 450 de lei metrul cub, în funcţie de specie şi de esenţă. Stejarul şi fagul ajung însă la poarta clientului cu până la 700 de lei metrul cub.  

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!       

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Ceausescu facebook jpg
mancare de tip fast food jpg
televizor istock jpg
ninsoare jpeg
timisu de sus png
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
shutterstock 2087054215 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net