A început isteria căpuşelor. Sute de oameni, înţepaţi de insecte

Ultima actualizare:

    foto: Catena.ro
foto: Catena.ro

Odată cu venirea primăverii au apărut şi primele cazuri de înţepături de căpuşă. De la începutul anului şi până în prezent, sute de români au fost victimele acestor insecte care pot transmite boli periculoase.

Aproape 80 de bucureşteni au ajuns în minivacanţa de 1 Mai la spital din cauza căpuşelor. De la începutul anului, cinci persoane au fost diagnosticate cu boala Lyme transmisă de căpuşe.

La Cluj au fost înţepate 168 de persoane de la începutul anului. Din fericire, în niciun caz nu a fost depistată boala Lyme, informează romaniatv.net.

Căpușele sunt artropode parazite ce populează suprafața corpului fiind găsite pe tegumentele mamiferelor, sau în blana lor, sau pe pielea păsărilor, sunt paraziți hematofagi, se hrănesc cu sângele gazdelor pe care le parazitează, fiecare stadiu activ se hrănește o singură dată, după care petrece perioade lungi pe vegetație de obicei în iarba înaltă și de acolo trec direct pe tegumente, populând gazda timp de câteva zile, dacă nu sunt îndepărtate.

Cele mai multe cazuri apar primăvara și vara, dar și până târziu, spre toamnă.

Căpușele parazitează o varietate foarte mare de gazde terestre, cum ar fi: amfibieni, reptile, păsări și mamifere. Pe lângă acțiunea directă, căpușele sunt transmițători ai unor agenți patogeni care produc boli atât la om, cât și la animale, fiind clasificate pe locul doi, după țânțari, în ceea ce privește importanța medicală și veterinară ca vectori.

După afinitățile ecologice, căpușele se clasifică în căpușe endofile (de adăpost) și căpușe exofile.

Căpușele endofile sunt cele care trăiesc în grajduri, locuințe, crăpăturile zidurilor, vizuini, peșteri și parazitează animalele în perioadele de odihnă.

Căpușele exofile, cu prezență în spațiul liber, se urcă pe firele de iarbă sau se deplasează pe pășune pentru a găsi gazdele. În cazul în care condițiile sunt nefavorabile, ele se ascund în tufișuri, în sol etc.

Căpușele sunt de dimensiuni foarte mici, însă pot fi vizibile cu ochiul liber, masculii sunt negri, iar femelele sunt negre cu abdomenul roșu.

Calea de a infesta și de a infecta ca vector, o nouă gazdă este contactul fizic (ele nu sar, nu zboară, dar se atașează de corpul victimei).

Atașarea de gazdă se face în timpul trecerii acesteia pe lângă firele de iarbă pe care se găsesc căpușele, localizându-se preponderent în zona capului și a gâtului speciei parazitate.

La locul înțepăturii produc iritare și tumefiere până la infecții locale. Infestația masivă cu căpușe poate duce la anemie, pierdere în greutate, paralizii, stări alergice, șoc anafilactic și chiar moartea animalului.

De asemenea căpușele ca vector principal pot transmite agenți patogeni periculoși care pot pune în pericol viața oamenilor și animalelor, respectiv bacterioze, babesioza, leptospiroza, erlihoza, anaplasmoza, Boala de Lyme și encefalita de căpușe. Uneori simptomele pot evolua sub-clinic (greu de sesizat), însă unele dintre afecțiuni sunt incurabile.

În plus, rănile pe care le produc creează porți de intrare pentru infecții secundare, sau produc diferite afecțiuni ale pielii, durere sau tumefacții.

Animalul infestat are tendința de a se scărpina continuu la locul unde este localizată căpușa. zona este ușor inflamată și dureroasă, pot apărea semne de apatie, febră, animalul este anemic.

În organismul uman afecțiunile au ca simptome manifestări asemănătoare gripei: febră, cefalee, greață, vomă.

Atenție! Căpușele nu se rup, ci se extrag cu o pensetă chiar de la locul de inserție pe piele, altfel cleștii căpușei rămân în interiorul pielii și pot infecta locul unde au pătruns. După îndepărtarea căpușei, se dezinfectează locul cu iod. Dacă starea generală nu se ameliorează, trebuie mers de urgență la medicul de specialitate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
1 remediu sforait jpg jpeg
cea mai scunda femeie cea mai inalta femeie guinness world records jpg
prison puzzle jpg
coltea jpg
truck 2920533 1280 jpg
sectie votare jpg
image png
Prințul Harry, Profimedia (2) jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net