A început războiul pe viitorul premier!
”Am cântărit cu grijă argumentele pro şi contra şi am decis să nu accept această propunere”. Iată răspunsul preşedintelui Klaus Iohannis la soluţia Sevil Shhaideh, aleasă de coaliţia PSD-ALDE pentru funcţia de premier al României. Fără a motiva respingerea, zâmbind enigmatic, Klaus s-a întors pe călcâie şi dus a fost.
”S-a sucit preşedintele!”, au exclamat mulţi, uimiţi că preşedintele României a preferat războiul în locul unei coabitări molcome, dătătoare de linişte, aşa cum ne obişnuise. Klaus Iohannis nu a oferit explicaţii despre motivele care au stat la baza deciziei sale, precizând doar: “Solicit PSD şi ALDE să facă altă propunere”. Reprezentanţii partidelor de Opoziţie, Uniunea Salvaţi România şi Partidul Naţional Liberal au salutat poziţia lui Klaus Iohannis. Primul care a reacţionat a fost ca de obicei, Traian Băsescu. “Respingerea de către Preşedintele României a propunerii pentru funcţia de prim ministru nu trebuie să declanşeze o bătălie a orgoliilor. Dragnea şi Preşedintele Iohannis au obligaţia să găsească imediat o soluţie. Fac precizarea că, în noua nominalizare, ca de altfel şi în noul guvern, nu au ce căuta oameni controlaţi de Serviciile Secrete. Nu este momentul unui război politic inutil între Dragnea si Iohannis. Trebuie scos din calcul orice element care ar viza suspendarea Preşedintelui”, a scris Băsescu pe o reţea de socializare. A urmat, în acelaşi mod şi reacţia şefei PNL, Raluca Turcan.
”Salutăm decizia, în interes naţional, a preşedintelui României. Este dreptul constituţional al domniei sale să respingă propunerea şi cu certitudine sunt foarte multe argumente. Noi considerăm că viitorul Guvern al României trebuie ferit de orice fel de vulnerabilităţi, mai ales într-un context internaţional extrem de complicat. România nu trebuie să dea semnale confuze sau contradictorii. De asemenea, Guvernul României nu trebuie transformat într-un guvern personal, de interpuşi, aflat la dispoziţia domnului Liviu Dragnea. PSD ne-a anunţat că are zeci de mii de specialişti. Dacă acest lucru este adevărat, se vor găsi şi alte nume de prim-ministru, de preferat persoane cu o activitate cunoscută, fără vulnerabilităţi şi fără condamnări”, a afirmat Turcan. Săptămâna trecută, după ce a primit propunerea de prim-ministru de la coaliţia câştigătoare a alegerilor parlamentare din decembrie, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat că va desemna premierul după Crăciun.
Atunci, preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a precizat că Sevil Shhaideh este unica propunere pe care o vor face PSD şi ALDE, iar dacă un alt lider al PSD ar accepta o eventuală propunere de la preşedinte să fie desemnat premier, acesta “va fi exclus imediat din partid”.
Marți, la câteva ore de la anunţul preşedintelui, Liviu Dragnea şi Călin Popescu Tăriceanu au venit pe holurile Parlamentului pentru a-l pune la zid pe preşedintele Klaus Iohannis pentru ”îndrăzneala”de a o respinge pe Sevil Shhaideh. Liderul PSD a precizat că vor analiza în coaliţie decizia luată de Iohannis şi s-ar putea ajunge chiar la suspendarea preşedintelui, menţionând că nu va avea “nici o ezitare” pentru a face asta. Şi Dragnea şi Tăriceanu au părut foarte nervoşi şi au fost trădaţi chiar de limbaj. Iohannis nu a mai fost preşedintele României ci ”omul care a vorbit la ora 12” sau ”acea persoană.” ”Împreună cu colegii mei am analizat în ultimele ore şi am încercat să găsim care ar putea fi resorturile cinstite sau constituţionale care ar fi putut sta în spatele acestei decizii. N-am reuşit să găsim nici un motiv constituţional sau alt motiv care să ţină de alte elemente, riscuri şi părerea noastră este că acest om vrea să declanşeze o criză politică în România. Până mâine seară (n.r. astă seara), va trebui să luăm o decizie. În opinia mea, preşedintele vrea suspendarea”, a concluzionat Dragnea.
Ce se poate întâmpla de acum încolo
Conform Constituţiei, preşedintele Klaus Iohannis poate să respingă, argumentat, o propunere venită dinspre partidele parlamentare. Această decizie nu duce automat la o criză politică. Acest lucru este confirmat de fostul preşedinte al Curţii Constituţionale Augustin Zegrean. “PSD poate să vină cu altă propunere. Nu-l poate obliga nimeni pe preşedinte să desemneze o persoană pe care nu o doreşte”, a precizat, pentru Agerpres, Zegrean.
Ceea ce reiese clar din Constituţie este că preşedintele are obligaţia de a se consulta cu partidele şi că are dreptul de a desemna candidatul pentru funcţia de prim-ministru. În Constituţie nu scrie că preşedintele trebuie să desemneze premierul propus de partide. Aşadar, putem avea două scenarii principale, conform digi24.ro:
8 În cazul în care PSD nu face o nouă propunere (după cum a susţinut anterior Liviu Dragnea): Klaus Iohannis poate desemna candidatul pe care îl doreşte, inclusiv pe Dacian Cioloş. Parlamentul poate respinge o singură dată propunerea preşedintelui. La a doua respingere, preşedintele poate decide dizolvarea Parlamentului şi vor avea loc noi alegeri.
8 O a doua posibilitate este ca PSD să încerce suspendarea, deşi la acest moment gestul nu pare să aibă o bază Constituţională. Constituţia spune că suspendarea poate fi declanşată în urma “săvârşirii unor fapte grave prin care încalcă prevederile Constituţiei” (de către preşedinte).
Cine este Sevil Shhaideh
Sevil Shhaideh este o figură politică aproape necunoscută. A fost secretar de stat şi ministru al dezvoltării în guvernul Ponta, înlocuindu-l în scaunul ministerial chiar pe Liviu Dragnea. Anterior, a lucrat la Consiliul Judeţean Constanţa, unde a fost mâna dreaptă a fostului baron PSD Nicuşor Constantinescu. Ea este căsătorită cu un cetăţean sirian, despre care Rise Project a scris săptămâna trecută că este un apărător al regimului preşedintelui Bashar Al Assad, acuzat de ONU de crime împotriva propriului popor.