A sosit Grivei prin Poștă! E sigur și nici mult nu costă
Mii de români expediază şi primesc lunar colete cu patrupede, păsări şi insecte vii prin intermediul Poştei Române. Salariaţii poştali s-au obişnuit cu acest gen de trimiteri şi au ajuns să îngrijească, pe parcursul drumului, necuvântătoarele pe care le transportă de-a lungul şi de-a latul ţării.
Câini, porumbei, găini de rasă sau obişnuite, pisici, melci, albine, şerpi, iepuri, hamsteri, lipitori, papagali, canari, peruşi, castori – sunt câteva dintre vieţuitoarele pe care le transportă Poşta Română. Pentru că, da!, poştaşii trebuie să se adapteze pieţei şi să distribuie şi ei, la fel ca privaţii, cam tot ce vrea omul să expedieze. Obligatoriu este ca „trimiterile speciale” să fie ambalate în colete corespunzătoare şi să cântărească până la 20 de kilograme.
Indiferent de distanţa pe care o au de parcurs, coletele fac mai puţin de 24 de ore din momentul în care sunt preluate de Poşta Română şi până când sunt predate destinatarului. “Cei care ne contactează pentru a trimite astfel de colete ştiu ce reguli trebuie să respecte şi vin cu pachetul ambalat corespunzător, în cutii, cuşti, colivii. Noi îl cântărim, încasăm banii, îl preluăm şi îl introducem în circuitul poştal. Pe colet se trece inscripţia «Fragil», ce tip de animal este şi numele acestuia, dacă este cazul. Peste noapte este transportat la destinaţie, iar la primele ore ale dimineţii ajunge în centrul de tranzit regional de care aparţine destinatarul. Acesta vine la sediul punctului de poştă rapidă pentru a-şi ridica pachetul sau oamenii noştri îl duc la destinaţie cât mai rapid cu putinţă, adică în prima parte a zilei. Practic, acest gen de trimiteri nu fac mai mult de 24 de ore din momentul în care le luăm în custodie şi până le livrăm. Media este undeva pe la 18 ore”, ne descrie circuitul unui astfel de colet Lucian Sipoş, dirigintele Oficiului Poştal Express Bucureşti.
Toate trimiterile de acest gen se adună peste noapte la tranzitul din Braşov, acolo unde se fac schimburile de trimiteri între toate centrele de acest fel din ţară. Aproximativ 60 de colete cu animale vii se distribuie zilnic, în toată ţara, prin Poşta Română. În ceea ce priveşte Capitala, aici se livrează până la şase colete pe zi. Cei mai activi sunt columbofilii şi apicultorii. Deşi pare extrem de periculos, transportul albinelor nu ridică niciun fel de probleme. Acesta se face în cutii speciale de lemn şi carton, prevăzute cu o plasă fină de sârmă.
Iepuraşul buclucaş
Ceva probleme le-a pus celor din tranzit un iepure aflat într-o cutie de carton. Acesta şi-a făcut nevoile în cutie, cartonul s-a înmuiat şi, în momentul în care agentul curier a dat să ia coletul şi să-l ducă la maşină, iepurele a căzut din cutie. A fost nevoie de mobilizarea întregului colectiv pentru a recupera iepurele şi a reface coletul.