A venit din Italia să crească vipere la Zalău
S-a născut în Serbia, a făcut bani în Italia, iar acum, în România, încearcă să pună pe picioare o afacere cu vipere. „E greu, e costisitor dar este o muncă frumoasă", ne-a spus Aleksandar Radakovic.
Manevrează viperele cu mâinile goale ca şi cum n-ar fi vorba de unii dintre cei mai veninoşi şerpi din lume.
Pe lângă curajul nebun cu care se apropie de ele, Aleksandar Radakovic tratează viperele şi cu mult respect, dar şi cu multă admiraţie.
„Primul reflex al lor este să fugă, pentru că lor le este mai frică de oameni decât le este oamenilor de ele", ne linişteşte Alex, ţinând în mână una dintre cele 30 de vipere pe care le creşte într-o fermă amenajată la marginea Zalăului.
Sârb la origine, Aleksandar Radakovic a ajuns în Zalău în urmă cu doi ani după ce, aflându-se în Italia, a întâlnit-o pe cea care avea să-i fie soţie.
Rămaşi fără bani din cauza crizei financiare care a lovit Italia, cei doi au decis să se întoarcă în România şi să-şi încerce norocul la Zalău, oraşul în care s-a născut iubita sa.
Odată sosit în ţară, Alex a investit o parte din banii câştigaţi în Italia în construcţii, iar apoi în terenuri. Dar, fără succes, din păcate.
Sârbul nu s-a dat însă bătut şi s-a orientat către o altă afacere care promitea a fi o adevărată mină de aur: o fermă de vipere.
"Din martie până în prezent am investit aproape 18.000 de euro, fără a avea vreun profit. Banii vin din vânzarea veninului recoltat, însă, în România, nu există o piaţă de desfacere foarte puternică.
Aici nu se cumpără veninul lichid, ci doar venin uscat. Un aparat de uscare ajunge însă la peste 35.000 de euro", ne-a spus Alex. Însă drumul nu se termină aici.
"După ce ai rezolvat problema uscării, apare cea a analizelor care determină puritatea veninului şi care mai costă 3.000 de lei", continuă bărbatul.
"Cheltuielile sunt şi mai mari dacă vrei să vinzi veninul unor companii de cosmetice din Europa. Acestea cer alte analize care costă alte mii de euro. Nu-i o afacere uşoară, dar mie-mi place", ne-a mai explicat Alex.
Andrei Tinu, la un pas de moarte după ce l-a muşcat o viperă
Andrei Tinu, fiul ziaristului Dumitru Tinu, deţine în judeţul Giurgiu o fermă de peste 100 de vipere.
Pe mâna dreaptă încă se mai vede cicatricea
A vrut să facă avere din veninul acestora, însă în noiembrie, anul trecut, a ajuns în spital, la un pas de moarte din cauza lor.
După acest incident, tânărul a scris o carte pentru cei interesaţi de această afacere.
"M-am apucat să scriu o carte despre vipere şi despre experienţa pe care am trăit-o.
Se pare că accidentul meu a stârnit interesul pentru acest domeniu, pentru că a început să ne caute foarte multă lume care doreşte să-şi înfiinţeze o astfel de fermă", ne-a spus Andrei.