Aceasta este cea mai scumpă monedă românească! Valorează 100.000 €

Ultima actualizare:

Cea mai scumpă monedă românească a ajuns să valoreze nu mai puțin de 100.000 de euro! Este vorba de polul lui Carol I, care a fost pusăîn circulație în anul 1868. Moneda de aur de 20 de lei a fost bătută în aproximativ 200 de exemplare. 

Această monedă din aur valorează 100.000 de euro Foto: BNR
Această monedă din aur valorează 100.000 de euro Foto: BNR

Cea mai scumpă monedă din România este polul lui Carol, care la vremea sa valora doar 20 de lei. Moneda a fost făcută în anul 1868 și a purtat efigia domnitorului român. Moneda are 6,45 de grame, cu o compoziție de 90% aur și 10% cupru. Au fost făcute doar în jur de 200 de exemplare. De asemenea, moneda de aur din 1868 este prima emisiune monetară a statului român modern.

Moneda prefigurează independența României, câștigată în anul 1877

Această monedă a făcut parte din planul lui Carol I de sfidare a Imperiului Otoman. Însă, nu au fost niciodată pusă în circulație niciodată. A fost trimisă spre topitoriile turcești, iar astăzi mai există doar foarte puține exemplare, estimate la o valoare uriașă.

Așa a ajuns să valoreze această monedă suma exorbitantă de 100.000 de euro. Are valoare istorică, prefigurând independența României, câștigată în 1877.

Moneda de 20 de lei ar fi valorat chiar și 250.000 de euro, conform catalogului semnat de Erwin Schaeffer și Bogdan Stambuliu. Însă, BNR a cotat-o la 100.000 de euro.

«Apariția sa într-o perioadă în care statutul politic de subordonare față de Imperiul Otoman nu permitea baterea unei monede de aur a constituit o surpriză și în același timp un gest abil și temerar al Regelui Carol I de afirmare a politicii sale, orientată către obținerea independenței țării. Moneda este una dintre cele mai mari rarități din numismatica românească, ea fiind bătută doar în câteva sute de exemplare (cifra cel mai des întâlnită fiind aceea de 200 exemplare)», a explicat dr. Emanuel Petac, șeful Cabinetului de Numismatică al Bibliotecii Academiei Române.

După polul lui Carol I din 1868, a urmat cel din anul 1870, care a avut un tiraj de 5.000 de exemplare, tot din aur.

image
image
image
image
image
image
plante aromatice jpg
Alejandro Meerapfel  a murit jpg
image png
ana maria obreja flagrant jpg
Cum înlături părul de câine din casă jpeg
Persoane se plimbă în parcul IOR într-o zi în care temperatura a depășit mult media perioadei -18 ianuarie 2023. Inquam Photos / George Călin
Preşedinte CJ Vaslui Dumitru Buzatu FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
image
actualitate.net