Aceasta este cea mai scumpă monedă românească! Valorează 100.000 €

Ultima actualizare:

Cea mai scumpă monedă românească a ajuns să valoreze nu mai puțin de 100.000 de euro! Este vorba de polul lui Carol I, care a fost pusăîn circulație în anul 1868. Moneda de aur de 20 de lei a fost bătută în aproximativ 200 de exemplare. 

Această monedă din aur valorează 100.000 de euro Foto: BNR
Această monedă din aur valorează 100.000 de euro Foto: BNR

Cea mai scumpă monedă din România este polul lui Carol, care la vremea sa valora doar 20 de lei. Moneda a fost făcută în anul 1868 și a purtat efigia domnitorului român. Moneda are 6,45 de grame, cu o compoziție de 90% aur și 10% cupru. Au fost făcute doar în jur de 200 de exemplare. De asemenea, moneda de aur din 1868 este prima emisiune monetară a statului român modern.

Moneda prefigurează independența României, câștigată în anul 1877

Această monedă a făcut parte din planul lui Carol I de sfidare a Imperiului Otoman. Însă, nu au fost niciodată pusă în circulație niciodată. A fost trimisă spre topitoriile turcești, iar astăzi mai există doar foarte puține exemplare, estimate la o valoare uriașă.

Așa a ajuns să valoreze această monedă suma exorbitantă de 100.000 de euro. Are valoare istorică, prefigurând independența României, câștigată în 1877.

Moneda de 20 de lei ar fi valorat chiar și 250.000 de euro, conform catalogului semnat de Erwin Schaeffer și Bogdan Stambuliu. Însă, BNR a cotat-o la 100.000 de euro.

«Apariția sa într-o perioadă în care statutul politic de subordonare față de Imperiul Otoman nu permitea baterea unei monede de aur a constituit o surpriză și în același timp un gest abil și temerar al Regelui Carol I de afirmare a politicii sale, orientată către obținerea independenței țării. Moneda este una dintre cele mai mari rarități din numismatica românească, ea fiind bătută doar în câteva sute de exemplare (cifra cel mai des întâlnită fiind aceea de 200 exemplare)», a explicat dr. Emanuel Petac, șeful Cabinetului de Numismatică al Bibliotecii Academiei Române.

După polul lui Carol I din 1868, a urmat cel din anul 1870, care a avut un tiraj de 5.000 de exemplare, tot din aur.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
cum recuno ti un mecanic auto bun 5 calita i necesare jpg
image
image
image
image
image
image
image png
tiktik chelnerita png
fabrica freepik jpeg
dieta peste somon cu legume   shutterstock 2255828609 jpg
 Dietă- post intermitent FOTO Shutterstock
banner pensii png
cutie cu legume din sera Foto Shutterstock
Teren agricol tractor FOTO Shutterstock
image
actualitate.net
image
actualitate.net