Acest polițist e cercetat disciplinar fiindcă a fost la proteste
Polițiștii nu sunt oameni cu drepturi. Cel puțin așa se poate înțelege din Statutul polițistului, care interzice oamenilor legii să participe la mitinguri, întâlniri ori proteste de stradă. Un polițist din Mehedinți e acum cercetat disciplinar fiindcă nu a ținut cont de regulament și a protestat pe 1 februarie față de Ordonanța 13, de modificare a codurilor penale.
Raul Ghenciu e agent de poliție la serviciul de Ordine publică al IPJ Mehedinți. El și-a pus șefii în cap după ce a fost recunoscut în mulțime la protestul de stradă din 1 februarie, față de adoptarea Ordonanței de modificare a codurilor penale. „Am văzut un bliț care era îndreptat spre mine, al unui telefon mobil. Moment în care m-am dus, curios fiind din fire, dacă nu cumva persoana respectivă mă filmează. Nu știam cine este persoana aceea, am văzut că este un ofițer din cadrul structurii din care fac si eu parte”, a povestit Ghenciu pentru digi24.ro.
O săptămână după ce a fost fotografiat la protest a fost anunțat că e cercetat disciplinar pentru participare la protest. Statutul polițistului, la articolul 45 (al.1, cifra e), interzice oamenilor legii „să declare sau să participe la greve, precum și la mitinguri, demonstrații, procesiuni sau orice alte întruniri cu caracter politic”. Numai că, spune Ghenciu, protestul la care a ieșit el nu avea caracter politic, motiv pentru care acuzațiile sunt neîntemeiate.
„A fost o întrunire pașnică, în directă concordanță cu Constituția si cu legile țării cu drepturile omului, cu tot ce doriți. Aceste manifestări trebuie garantate, trebuie respectat acest drept al fiecărui om de a se exprima. Inclusiv al polițiștilor in timpul liber. Cu specificaţia ca acele întruniri să nu aibă caracter politic”, declară polițistul, care e susținut de sindicaliștii și colegii din poliție. Cu toate acestea, Ghenciu riscă să fie averizat sau chiar concediat, dacă șefii lui văd altfel lucrurile.