Acești oameni minunați și dronele lor zburătoare...
Sunt dintre cele mai inteligente și harnice zburătoare. Pot survola sute de kilometri pe zi, făcând lucruri la care tu nici nu te-ai putea gândi. Decât dacă ești unul dintre inginerii români ai viitorului.
Mânați de neastâmpăr și de tehnologie, acești tipi le-au convins pe neastâmpăratele călătoare să găsească, la propriu, acul în carul cu fân. Cu aripi de patru metri, o viteză de 85 km/h și ochi de vultur, dronele noastre detectează din zbor pericolul iminent, furtul, pierderea de energie și chiar vegetația care ți s-ar putea urca pe casă. Totul e transmis mai departe prin camere video. Dronele inteligente sunt create în România, cu ajutorul fondurilor europene.
Vieți salvate din zbor
Proiectul care a transformat un vis inteligent în realitate s-a născut din ideea unor ingineri de a survola spațiul aerian, pentru a reduce costurile. Apoi, această idee a mers mai departe. Astăzi, dronele salvează nu doar foarte mulți bani, ci salvează timp, energie și vieți omenești.
Datorită performanțelor excepționale, invenția cu patent românesc ar putea fi vândută pe tot Globul. Dotate cu cele mai inteligente echipamente video și de termoviziune, aparatele reprezintă viitorul, inclusiv în studierea terenurilor greu accesibile sau chiar inaccesibile până astăzi.
Proiectul SMIATIC - „Sistem de monitorizare și inspecție avansată, aeriană și terestră a infrastructurilor” a fost implementat de Energy&Eco Concept SRL și a beneficiat de o finanțare de 1,5 milioane de euro și de sprijinul Universității Politehnice din București. Proiectul-pilot a fost dezvoltat în parteneriat cu Transelectrica, pentru a verifica rețelele de transport de electricitate. Compania are peste 17.000 km de rețea în toată țara. Dronele inteligente pot rezolva astăzi multe dintre problemele apărute în zonele inaccesibile angajaților. De exemplu, pe un traseu de sute de hectare, unde ar trebui să fie verificat fiecare stâlp de electricitate în parte, munca lor ar fi de zeci de ori mai grea și de sute de ori mai costistoare decât intervenția acestor aparate.
Create în laboratoarele românești, cele șase micuțe avioane inteligente construite în cadrul proiectului așteaptă să fie puse la treabă, adaptate după fiecare nevoie în parte. În condiții meteo favorabile, le-am putea zări zburând în locul elicopterelor, făcând căutări speciale, le-am putea vedea cotrobaind după tot felul de lucruri ascunse.
Pentru un viitor mai sigur și mai... transparent.
Context
SMIATIC – Sistem de monitorizare și inspecție avansată aeriană si terestră a infrastructurilor critice a fost finanțat prin Programul Operațional Competitivitate (POC) 2014-2020. Proiectul a fost implementat, cu mare succes, în perioada 2016-2018.
Tehnologia de ultimă generație, creată în România, este prietenoasă și cu mediul înconjurător: nu poluează și contribuie la reducerea poluării, acolo unde o descoperă.
Proiectul a urmărit și a realizat creşterea eficienţei de acoperire a zonelor monitorizate şi inspectate la preţuri mai mici decât soluţiile aeriene sau terestre tradiţionale operate de personal și creşterea disponibilităţii şi redundanţei sistemului, printr-un management inteligent al misiunilor şi prin creşterea timpului de prezenţă în aer a dronelor. Autonomia dronelor va fi maximizată prin soluţii inovatoare de management a resurselor energetice.