Adevărul despre muncitorii din Sri Lanka abandonaţi în aeroport. Ce spun autoritățile din Botoșani

Ultima actualizare:

    Zeci de sri-lankezi au venit să lucreze la o fabrică de confecţii din BotoşaniFoto: Inquam Photos
Zeci de sri-lankezi au venit să lucreze la o fabrică de confecţii din BotoşaniFoto: Inquam Photos

Cei 36 de angajaţi sri-lankezi plecaţi de la Botoşani şi ajunşi duminică noapte pe Aeroportul Henri Coandă din Otopeni, neavând la dispoziţie nici un zbor spre casă, au primit oferte de la şase companii din România, a anunţat Violeta Alexandru, marți. Ce s-a întâmplat de fapt cu sri-lankezii concediaţi şi abandonaţi pe Aeroportul Otopeni? Versiunea oficială a autorităţilor din Botoşani schimbă datele problemei.

36 de muncitorii din Sri Lanka au lucrat la o fabrică de confecţii din municipiul Botoşani şi s-au aflat în carantină instituţionalizată, iar autorităţile din judeţ au anunţat duminică faptul că aceştia vor fi repatriaţi. Ajunşi însă pe aeroportul din Otopeni, ei au constatat că nu îi aştepta nici o cursă specială care să îi ducă acasă, aşa cum fuseseră informaţi. 

Duminică noapte, ei au rămas blocaţi pe Aeroportul Otopeni
Duminică noapte, ei au rămas blocaţi pe Aeroportul Otopeni

Duminică noaptea, ministrul Muncii a mers la Otopeni pentru a se întâlni cu muncitorii străini, iar aceştia au informat-o că nu vor să se întoarcă în ţara lor, ci vor să lucreze tot în România. Aşa că, luni, ministrul Muncii s-a întâlnit cu mai mulţi angajatori şi le-a găsit şase oferte. „Concluzia o vor trage diseară, i-am rugat să se gândească, după ce au ascultat ofertele a şase angajatori. Eu n-am făcut decât să creez cadrul, să se întâlnească cererea cu oferta”, a spus ministrul Muncii, citat de digi24.ro.

Violeta Alexandru a mai spus că unii angajatori i-au ofertat pe toţi cei 36 de muncitori, plus cei câţiva rămaşi în Botoşani: „Urmează să se finalizeze perioada de carantină şi sunt şi aceste persoane interesate să se alăture celor 36”. Companiile sunt din industria de ambalare şi comercializare a cafelei, industria confecţiilor şi chiar din domeniul alimentar şi sanitar. Firmele sunt din Bucureşti şi din ţară, a mai spus ministrul Muncii.

Ministerul Muncii le-a asigurat cazare la hotel şi s-a ocupat de noi contracte
Ministerul Muncii le-a asigurat cazare la hotel şi s-a ocupat de noi contracte

Varianta autorităţilor din Botoşani este însă alta, conform adevarul.ro. Povestea a început odată ce patru sri-lankezi au luat coronavirus. Patronul italian a închis temporar fabrica de frica virusului şi i-a concediat pe sri-lankezi fiindcă nu mai avea ce face cu ei. Atunci, străinii au plecat să-şi caute de lucru prin ţară, fără ştirea autorităţilor. Odată ce s-a aflat la DSP, au fost întorşi de la Roman înapoi la Botoşani şi băgaţi în carantină 14 zile. După această perioadă, spun autorităţile din Botoşani, patronul italian a redeschis fabrica şi s-ar fi oferit să-i reangajeze. Aceştia au refuzat, spune prefectul, şi au cerut autorităţilor să fie duşi la Bucureşti să se angajeze acolo. Patronul unei firme de transport local s-a oferit benevol să-i ducă pentru a ajuta Prefectura. Pe drum, spune prefectul, cei din Sri Lanka s-ar fi răzgândit şi au spus că vor să meargă la muncă în Italia sau Germania. Aşa au ajuns la aeroport!

Violeta Alexandru, ministrul Muncii
Violeta Alexandru, ministrul Muncii

"Nici unul nu a dorit să se întoarcă acasă, ci mi-au cerut sprijin prin găsirea unui alt angajator", Violeta Alexandru, ministrul Muncii.

Ameninţaţi că vor fi lăsaţi lângă pădure

În data de 26 aprilie, un muncitor din fabrică a fost testat pozitiv cu coronavirus, iar ceilalţi au cerut conducerii să îi izoleze pentru 14 zile. Ei au povestit că cererea lor a fost refuzată de conducere şi, mai mult, italianul i-a ameninţat că li se vor tăia 30 de dolari pe zi din salariu. “Cât am stat în izolare la fabrică, am primit doar două mese pe zi, dar după ce am fost mutaţi în centrele de carantină ale statului, acolo unde ne-a dus poliţia, am fost trataţi cu demnitate”, spune unul dintre muncitorii din Sri Lanka. Ruban Jayathas, reprezentant ONG, a povestit pentru digi24.ro: „Am reuşit să le trimitem mâncare, câte ceva din ce au cerut ei, dar au primit mâncare şi acolo. A început duminică, atunci când DSP le-a permis să plece. Au fost două autobuze trimise de companie sau nu ştim, încă, cine le-a trimis. Li s-a spus că ori se urcă în autobuz, ori vor fi abandonaţi lângă pădure, în Botoşani”.

«Am venit pentru fetiţa noastră de 8 ani»

Nishanka Pradeep şi Anusha Priyadarshani
Nishanka Pradeep şi Anusha Priyadarshani

Nishanka Pradeep şi Anusha Priyadarshani sunt doi soţi din Sri Lanka veniţi la lucru în România. Ce i-a mânat pe ei să plece la aproape 7.000 de kilometri depărtare de casă? Spun chiar ei: Amashi Nikaythana, fetiţa lor de 8 ani rămasă acasă în grija rudelor. ”Au plecat de-acasă nu de bine, au plecat pentru bani, cum pleacă şi românii noştri. Şi au fost trataţi ca oameni de mâna a doua”, a precizat şi Marian Rădună, de la ONG-ul Geeks for Democracy.

Amashi Nikaythana
Amashi Nikaythana

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Regina Letizia și Regele Felipe Foto Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
ochi albastri jpg
moneda jpeg
calatori tren cfr gara de nord frig foto shutterstock 2229976057 jpg
cumparaturi supermarket alimente  shopping (2) jpeg
junjun1 jpeg
michael jackson jpg
restaurant foto unsplash jpg
dulciuri jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net