Adevărul despre RCA. Uite cât laşi în buzunarul brokerilor de asigurări!
În sfârşit, Autoritatea de Supraveghere Financiara dă semne că îşi îndreaptă atenţia şi spre cetăţeanul plătitor de asigurări şi nu doar pentru a se convinge că este bine jumulit de asiguratori şi brokerii lor.
Un nou proiect de lege, care ar urma sa limiteze comisioanele brokerilor de asigurari la doar 10% din suma contractului, naste furie in randul brokerilor si al companiilor de asigurari, in timp ce ne si arata debandada existenta in sistem si presiunea pusa pe buzunarul asiguratului.
Comision la vedere
Noul proiect de norma legala de acordare a comisionului pentru incheierea de asigurari plafoneaza limita superioara a acestuia la doar 10%, fapt ce ar putea duce la reducerea costurilor la asigurarile RCA, in conditiile in care marile averi ale brokerilor romani se fac din comisioanele incasate pe aceasta piata.
Mai mult, comisionul acordat brokerului ar urma sa fie trecut la vedere in contractul incheiat intre client si broker, asiguratul avand sansa in final sa vada unde se duc banii sai. Dupa un deceniu si jumatate in care ASF a functionat mai mult pentru a reglementa sub anumite forme juridice pretentiile ridicate ale companiilor de asigurari, noul proiect de lege este atat de surprinzator incat, daca institutia ar functiona in Caracal, evenimentul ar fi trecut in randul minunilor din oras.
Unde mergea "partea leului"
Plafonul de 10% pe care ar urma sa il impuna legea naste deznadejde in sufletele brokerilor romani. Aceasta pentru ca "partea leului" dintr-un contract mergea de obicei in buzunarele lor. Media comisioanelor platite de companiile de asiguratori catre brokeri a ajuns de ani buni la 30%, insa pe anumite metode impuse in piata de Carpatica Asigurari sau Astra, comisionul putea sa fie chiar si de 50%. Tocmai aceste companii de asigurari erau sa declanseze o adevarata catastrofa pe piata imbiindu-i pe brokeri cu comisioane substantiale pentru incheierea de polite care s-au dovedit ulterior neacoperite.
Astra si Carpatica sunt reclamate de catre Asociatia Service-urilor din Romania de intarzieri la plata de peste trei ani in baza serviciilor de reparatii efectuate sub acoperirea politelor RCA. Cu un comisioan de 50%, brokerii au fost motivati sa vanda aceste polite, si-au incasat banii, asa cum a facut si compania de asigurari, iar clientul a ramas de multe ori fluierand a paguba. La aceasta ora, Astra se afla in insolventa, la un nivel de indatorare care ar reclama scoaterea ei de pe piata, in timp ce Carpatica urmeaza un program de redresare impus de ASF.Mai multe pe 4tuning.ro