Adio, distracţie noaptea în Centrul Istoric! Primăria Capitalei schimbă regulile jocului
Specialiştii Primăriei Capitalei au ajuns la concluzia că imaginea urbană a Centrului Istoric are mult de suferit din cauza amenajării inadecvate a localurilor. Mai mult, aceştia consideră că zona centrală a oraşului nu oferă condiţii optime de confort şi securitate oamenilor care vin aici, motiv pentru care au propus schimbarea regulamentului de funcţionare a teraselor sezoniere.
Proiectul a fost scos în dezbatere publică pe site-ul Municipalităţii, unde bucureştenii îşi pot spune părerea până la 25 ianuarie 2013. Edilii vor să schimbe regulile jocului în Centrul Istoric după ce au constatat că terasele amplasate fără noimă fac imposibilă intervenţia echipajelor de salvare ori a pompierilor. Noul regulament, care ar trebui să intre în vigoare la 15 martie 2013, stabileşte că terasele pot fi amplasate pe străzile fără trotuare doar dacă se păstrează, pe mijlocul străzii, un culoar de circulaţie de cel puţin 4 metri pentru intervenţii de urgenţă.
În cazul străzilor cu trotuare, terasele pot fi amenajate doar pe trotuarele care au o lăţime minimă de 3 metri. Şi aici, patronii de localuri trebuie să respecte pietonii, cărora le vor rezerva, obligatoriu, un spaţiu de cel puţin 1,5 metri lăţime. Cele mai multe localuri din Centrul Istoric se întind pe domeniul public atât de mult încât circulaţia pietonilor e aproape imposibilă. Remus Mănescu a început să investească în Centrul Vechi în urmă cu patru ani şi crede că regulamentele actuale sunt destul de restrictive.
"Înţeleg perfect că trebuie să fie spaţiu pentru pompieri, ambulanţe, dar asta înseamnă să-mi reduc terasa. Nimeni nu pune un rând de scaune, pentru că atunci nu mai merită să ai terasă", e de părere Mănescu. Reducerea spaţiului nu e singura modificare. Edilii vor să-i determine pe clienţi să petreacă mai puţin timp la terasă, obligându-i pe patroni să tragă obloanele la ora 00.00 (în timpul săptămânii) şi la ora 01.00 (în weekend).
Măsura e valabilă doar în cazul teraselor amplasate pe străzile cuprinse în perimetrul delimitat de str. Lipscani, Bd. I.C. Brătinau, Splaiul Independenţei şi Calea Victoriei. Terasele amplasate în afara acestei zone-pilot, dar aflate tot în Centrul Istoric, sunt obligate să înceteze activitatea la ora 22.00.
Ce prevede viitorul regulament
Terasele sunt acceptate numai pe trotuarele cu o lăţime de cel puţin 3 m
Se va respecta un spaţiu de cel puţin 1,5 m în dreptul terasei pentru circulaţia pietonală
Jardinierele din plastic şi din plante decorative artificiale sunt interzise
Umbrelele amplasate vor fi colorate doar în alb-bej
Mobilierul de terasă pliant şi din plastic este interzis, e permis cel din lemn ori metal
Televizoarele ori plasmele sunt interzise pe terasele sezoniere
Este interzisă prepararea produselor alimentare în aer liber (excepţie fac standurile amenajate cu ocazia unor târguri)
În zona-pilot a Centrului Istoric terasele vor fi deschise până la ora 00.00, în timpul săptămânii (ora 01.00 în weekend)
În afara zonei-pilot terasele se vor închide la ora 22.00.
Pe terase nu se pot organiza nunţi, botezuri sau alte evenimente festive private.
Sunt peste 100 de localuri
În Centrul Istoric al Capitalei funcţionează acum peste 100 de cluburi, restaurante, cafenele şi pub-uri, fiecare cu specificul său. Aici găsiţi localuri cu specific românesc, italian, turcesc, libanez, unguresc, franţuzesc, care oferă o paletă largă de mâncăruri, băuturi, servicii şi distracţii. Aproape lunar un local îşi închide porţile, în timp ce un altul îi ia locul. Cei care au investit bani buni aici spun că cei care dau greş o fac fiindcă nu au idei originale, ci preferă să copieze reţeta de succes a altora.