Adio metrou până la Aeroportul Otopeni! Ministrul Transporturilor consideră că investiția nu are sens
Adio metrou până la Aeroportul Otopeni! Ministrul Transporturilor, USR-istul Cătălin Drulă, a declarat că Magistrala 6, între Băneasa și Otopeni, nu are sens din punct de vedere economic și nu ține cont de planurile de dezvoltare ale aeroportului. Lucrarea se afla în planul de guvernare al PNL și ar fi trebuit să fie realizată până în 2026.
Metroul spre Aeroportul Otopeni s-ar putea opri cu mult înainte de a ajunge la aerogară. Ministrul Transporturilor, Cătălin Drulă, este de părere că realizarea tronsonului dintre Complexul Comercial Băneasa, stația Tokyo, și Aeroportul Otopeni nu are sens din punct de vedere economic, mai ales că nu ține cont nici de planurile de dezvoltare ale aeroportului.
„Viziunea care există în acest moment în minister și care există de cinci ani este că vii din călătoria ta frumos cu bagajul, ajungi la noul terminal, o investiție de 800 de milioane de euro, iei un autobuz prin interiorul aeroportului, mergi 3 kilometri, treci prin fosta clădire, probabil că trebuie să o străbați, care va rămâne o clădire administrativă probabil sau pentru zboruri VIP sau altfel de operațiuni restrânse, cobori într-o stație de metrou și mergi 35 de minute oprindu-te de 14 ori până ajungi la Gara de Nord. Nu se înțelege din acest scenariu de ce, dacă ai ajuns până în acest punct, nu iei trenul care face 20 de minute și nu oprește până la Gara de Nord. M6 de la Băneasa la Otopeni cred că trebuie să ne uităm foarte serios la el. Comisia Europeană a refuzat finanțarea acestei secțiuni și cred că acele resurse trebuie redirecționate în altă parte din rețeaua de metrou”, a declarat Cătălin Drulă, într-un intreviu acordat Hotnews.ro.
Comisia Europeană finanțează doar 6 km din Magistrala 6
Comisia Europeană a fost de acord să finanțeze doar 6 din cei 14 kilometri, câți ar trebui să aibă M 6, adică doar bucata dintre stațiile 1 Mai și Tokyo.
Criticile formulate de reprezentanții Comisiei Europene au fost atât de natură tehnică (traseul magistralei, punctul de pornire, supraestimarea traficului de pasageri), cât și de ordin financiar (valoarea estimată a costurilor, în raport cu alte tronsoane de metrou).
O altă critică a fost legată de nerezonabilitatea termenelor de finalizare a investiției. Comisiei Europene a vorbbit și despre superficialitatea guvernului și o lipsă totală de înțelegere a problemelor acestui proiect.
Magistrala 6 a fost scoasă la licitație și s-a semnat contractul de finanțare
Metrorex a scos la licitație construcția acestui tronson în 2019, dar nu este finalizată licitația.
În plus, în 4 noiembrie 2020, Ministerul Transporturilor şi Metrorex au semnat contractul de finanţare aferent proiectului ”Legătura reţelei de metrou cu Aeroportul Henri Coandă - Otopeni (Magistrala 6 1 Mai - Otopeni)”, în valoare de 6,334 miliarde de lei.
Valoarea totală eligibilă este de 2,777 miliarde de lei, iar finanţarea nerambursabilă este de 2,360 miliarde de lei, fiind acordată din Fondul de Coeziune prin Programul Operaţional Infrastructură Mare.
Planul Național de Investiții și Relansare Economică ”Reclădim România”, prezentat de Guvernul Orban, cuprinde la Proiecte de dezvoltare a noilor magistrale de metrou -București și proiectul Magistralei 6: 1 Mai-Aeroportul Otopeni, cu o lungime de 14,2 km, 12 stații și un orizont de realizare până în 2026.
Citește și:
Ministrul Cătălin Drulă schimbă proiectarea drumurilor. Vrea benzi mai largi pentru autostrăzi
Un olimpic la informatică are în mână autostrăzile. Cătălin Drulă va fi ministrul Transporturilor