Adio, muzică! Dau Bac-ul şi mă fac avocat
Luni dimineaţă (8 iunie) a fost forfotă mare la toate liceele din ţară. Îmbrăcaţi decent, cu sticla de apă în mână şi nelipsitul telefon, absolvenţii clasei a XII-a şi-au aşteptat cuminţi rândul în sală pentru a susţine prima probă de Bac, cea de competenţă de comunicare în Limba română.
„Nu avem emoţii. Am învăţat tot anul şi vom lua note mari!”, ne-au spus încrezătoare câteva eleve de la Colegiul Tehnic Edmond Nicolau, din Sectorul 2.
Elena (18 ani) şi prietenele ei au venit la liceu în jurul orei 9.00 şi ne-au spus că vor ieşi de acolo cu calificativul maxim.
Emoţii nu au avut nici adolescenţii de la Liceul Teoretic „Jean Monnet”, din Sectorul 1, care anul acesta şi-au lăsat bolizii acasă şi au venit cu taxiul. Tania (18 ani) a ieşit extrem de fericită pe poarta liceului, mai ales că a obţinut calificativul maxim, „experimentat”.
„Probele mai grele de acum urmează, dar nu mi-e teamă pentru că sunt pregătită. O să citesc până în ultima zi de Bac! O să am timp de vacanţă şi distracţie după”, ne-a spus tânăra care vrea să dea la Medicină. Tot cu zâmbetul pe buze, a ieşit şi Georgia Dascălu (18 ani), frumuşica de la Vocea României, sezonul trei.
Tânăra, care a făcut parte din echipa lui Horia Brenciu, a impresionat audienţa prin atitudine, voce, dar şi aspect fizic. Chiar dacă nu le-a cântat, Georgia a luat calificatul maxim la prima probă şi deşi mulţi s-ar fi aşteptat să urmeze o carieră în muzică, bucureşteanca a luat o decizie radicală. „O să dau la Universitate, la Facultatea de Drept şi apoi aş vrea să plec cu o bursă în Franţa. Iubesc muzica, dar m-am gândit că ar fi mai bine să am o carieră stabilă. În artă şi muzică ai succes doar cât eşti tânără şi frumoasă. Cu Dreptul merg la sigur şi sper să-mi asigur o existenţă frumoasă şi liniştită”, a conchis cântăreaţa.
Lucruri strict interzise la examenul de Bac 2015
Liceeni nu au voie să intre în sala de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, manuale, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, rezumate, ciorne, telefoane, căşti audio, orice mijloc electronic de calcul sau de comunicare. E interzisă comunicarea între candidaţi sau cu exteriorul şi nu au voie să schimbe între ei foile din lucrare sau notiţele. Anul acesta, aproape 170.000 de candidaţi s-au înscris pentru susţinerea Bac-ului. Examenul continuă cu evaluarea competenţelor lingvistice la limba maternă (10-12 iunie), proba de competenţe digitale (15-19 iunie) şi proba la o limbă de circulaţie internaţională (22-26 iunie). Din 29 iunie până la 3 iulie, vor fi probele scrise la Limba română, Limba maternă, disciplina obligatorie a profilului şi proba la alegere. Rezultatele vor fi afişate în 6 iulie, dată când se vor putea face şi eventualele contestaţii.