Adio, Tămâioasă de Pietroasele! Grindina a distrus vița-de-vie

Ultima actualizare:
Furtuna cu gheaţă cât nuca a distrus culturile de struguri din judeţele Buzău şi Prahova
Furtuna cu gheaţă cât nuca a distrus culturile de struguri din judeţele Buzău şi Prahova

Zeci de hectare de viţă-de-vie au fost distruse de grindina de marţi, iar proprietarii estimează că peste 80 la sută din cultura de struguri a fost compromisă. Localnicii din zona viticolă Pietroasele – Breaza spun că a plouat cu gheaţă mare cât nuca, iar dealurile s-au albit.

Zona afectată se întinde pe mai bine de 30 de kilometri şi cuprinde podgorii renumite din Prahova şi Buzău, scrie adevarul.ro. Grindina a distrus lăstarii verzi pe care se formaseră deja chiorchinii de struguri.

”Urmele dezastrului abia acum se văd. În noroi sunt lăstarii cu strugurii rupţi. Sunt îngropaţi în pământ. Daună sută la sută la mine. Va fi zero producţie de la toţi butucii care ar fi trebuit să aibă zece, 12 ciorchini de struguri. Ar fi însemnat cam două kilograme de struguri la butuc”, povesteşte Marin Lupu, viticultor din Breaza de Buzău, pentru “Adevărul”.

O furtună cu grindină a lovit, marţi, mai multe localităţi din Prahova
O furtună cu grindină a lovit, marţi, mai multe localităţi din Prahova

Marin Lupu este unul dintre producătorii de Tămâioasă de Pietroasele. După grindina din aceste zile estimează pierderi de 7-8 tone la hectar, ceea ce va însemna o producţie de vin nesemnificativă.

”O să fie struguri doar pentru mâncare, ici-colo. Zici că a ros un animal, aşa arată un butuc după grindină. Pierderi vorbim de 7, 8 tone la hectar. Oricum vin va fi foarte puţin, aproape deloc. Nu se mai poate face nimic anul ăsta, decât întreţinere”, declară cu năduf viticultorul buzoian.

Lupu nu a apucat să îşi asigure cultura de vie pentru că o ştia protejată de sistemul antigrindină care deţine lansatoare de rachete chiar în comuna vecină, Pietroasele. Din păcate, spune fermierul, sistemul a fost inutil de data aceasta.


    O furtună cu grindină a lovit, marţi, mai multe localităţi din Prahova
O furtună cu grindină a lovit, marţi, mai multe localităţi din Prahova

”Asigurările pe care le făceam erau după 1 mai, deci ar fi căzut şi varianta asta şi toată speranţa ne-am pus-o în sistemul antigrindină, care de data asta a fost zero. Am auzit două rachete, pe care ni le-au confirmat şi operatorii, însă nu ei sunt de vină”, spune viticultorul.

Conform ministrului Agriculturii, Petre Daea, în zonă au fost lansate 16 rachete antigrindină, însă nu au avut efect, pentru că norii de grindină s-ar fi format la 11.000 de metri altitudine, iar sistemul funcţionează doar până la 8.000 de metri. 

Record de temperatură în luna mai: 40,8˚C, în anul 1950

Luna mai este cea mai călduroasă, dar şi cea mai instabilă lună a primăverii, spun meteorologii ANM. În această lună, perioadele cu zilele însorite şi calde, uneori chiar caniculare, alternează cu perioade cu zile reci și ploioase. 

Din datele înregistrate în ultimii 69 de ani, rezultă că temperaturile medii sunt, de regulă, peste 18 ºC și că precipitațiile sunt bogate, peste 50 l/mp. 

Recordul de temperatură al lunii mai în România este 40,8ºC, înregistrată la Mărculeşti, județul Călăraşi, în 27 mai 1950. În aceeaşi zi a fost înregistrată maxima absolută şi la Bucureşti-Filaret (36,6ºC).

Recordul de frig este de -16,0ºC, înregistrată la Vf. Omu, în zilele de 14 şi 15 mai 1940. La Bucureşti, minima absolută a lunii mai este -1,1ºC, înregistrată în data de 3 mai 2007. 

Norii Mammatus au băgat spaima în locuitorii oraşului Brad

După tornadă, un nou fenomen a îngrozit o comunitate din vestul țării. Este vorba despre norii Mammatus. 

Locuitorii oraşului Brad din Hunedoara s-au speriat teribil la vederea formaţiunilor noroase, o furtună puternică aducându-i deasupra lor, potrivit adevarul.ro. Imaginile incredibile au fost surprinse, joi dimineaţă, de către doi fotografi hunedoreni, Marius Turc şi Cristi Rus. 

De regulă, norii Mammatus se păstrează în cer timp de câteva minute sau ore. Norii care au îngrozit oamenii din Brad sunt numiţi ştiinţific Mammatus şi mai sunt cunoscuţi și sub denumirea de „nor-sân”. 

Apar de obicei în zonele în care apar tornade, indicând ploi abundente cu picături mari. Nori bizari au apărut şi pe litoral zilele trecute, mai exact la Vama Veche.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
natalia negru st  iosif dimitrie anghel jpg
Greseli de igiena dentara  Sursa foto Pixabay jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net