Adrian Marinescu, explicații privind cazul fetiţei cu hepatită severă. Cât de îngrijorați ar trebui să fie părinții

Ultima actualizare:

Directorul medical al Institutului de Boli Infecţioase Matei Balş din Capitală, medicul Adrian Marinescu, a oferit explicații clare privind cazul fetiţei de 5 ani cu hepatită severă.

O fetiță de 5 ani a fost diagnosticată cu hepatită severă
O fetiță de 5 ani a fost diagnosticată cu hepatită severă

Cazul fețiței diagnosticate cu hepatită de cauză necunoscută a creat un val de frică și neliniște în rândul populației. În urma analizei probelor de laborator nu s-a identificat până acum prezenţa adenovirusului şi nici a virusurilor hepatitice cunoscute până în prezent.

Dr. Adrian Marinescu a precizat că nu există deocamdată o relaţie clară de cauzalitate între boala Covid şi acest nou tip de hepatită, dar OMS a abordat „o modalitate prin care se gândeşte preventiv”.

Adrian Marinescu, despre cazul fetiței cu hepatită severă: „Este o ipoteză în care este vorba şi de un adenovirus dar nu stabileşte o relaţie de cauzalitate”

Medicul Adrian Marinescu
Medicul Adrian Marinescu

Medicul spune că Organizația Mondială a Sănătății a observat cazuri foarte rare de hepatită acută la copii „care nu sunt de cauză virală, sau mai bine spus virusurile hepatitice clasice, A, B, C, D, E, nu sunt nici autoimune, nu sunt toxice, adică nu au o cauză decelabilă.”

„Este o ipoteză de lucru în care este vorba şi de un adenovirus dar nu stabileşte o relaţie de cauzalitate şi nu poate să precizeze dacă un anumit adenovirus chiar determină această formă de hepatită severă. Luăm în calcul că sunt aproximatv 49 de tipuri de adenovirus care pot afecta omul şi dau o paletă foarte largă de afecţiuni.

Aici vorbim de răceli banale, vorbim de pneumonie, de celelalte infecţii de tract respirator sau inferior , putem vorbi în cazuri rare de encefalită sau meningită, infecţii urinare, infecţii digestive, etc.”, a explicat medicul infecţionist într-un interviu acordat News.ro.

Adriana Marinescu: „Părinţii ar trebui să fie calmi, nu ar trebui să se gândească că după o pandemie de SARS-CoV-2 vine altceva”

Medicul de la Balș nu crede că sistemul imunitar a ajuns să fie dezechilibrat de Covid. „E foarte departe să vorbim despre asta, ar însemna că acei copii au trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2, au avut o anumită formă care a dezechilibrat sistemul imunitar, este mult prea departe, mai degrabă m-aş referi la normalitate şi la lipsa măsurilor respective”, a declarat directorul de la Balș.

Adrian Marinescu a mai precizată că „până la ajunge să spunem că este o hepatită misterioasă este o distanţă foarte mare”. Specialistul se așteaptă ca OMS să vină luna viitoare cu anumite răspunsuri.

„Într-adevăr sunt mai multe boli infecţioase, vă spuneam că inclusiv gripa, în condiţiile în care oamenii interacţionează nemaiavând măsuri restrictive, afară este o vreme bună, oamenii vin în contact şi socializează, vorbim de copii în primul rând, este clar că ne aşteptăm să avem toxiinfecţii alimentare, hepatite de cauză infecţioasă, viroze, etc, şi atunci, pe acest fond, vorbim inclusiv despre aceasă hepatită.

Sperăm ca viitorul apropiat să stabilească cu o mai mare precizie dacă este o relaţie de cauzalitate, dacă ne putem duce ţintit, dacă sunt nişte caracteristici pentru cei care se infectează şi aşa mai departe, elemente ţintite de diagnostic. (...)Eu cred că OMS va veni cu astfel de informaţii în viitorul apropiat tocmai plecând de la elementele comune pentru aceste cazuri izolate. Rămâne de văzut, probabil în următoarea lună”, a explicat medicul pentru News.ro.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

image
image
image
image
image
image
image png
Demonstrație efectuată de reprezentanții MAI în pregătirea aderării României cu frontierele aeriene și maritime la spațiul Schengen, în aeroportul Otopeni, Ilfov. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
laleaua pestrita jpg
uber si bolt webp
image png
gesturi italieni jpg
image png
Palatul Cultural Arad jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net