Hepatita misterioasă la copii, și în România! Ce simptome trebuie să vă alarmeze

Mai multe cazuri de hepatită au pus întreaga Europă pe jar, manifestările bolii misterioase apărând în special în cazul copiilor. Explozia de astfel de îmbolnăviri a îngrijorat lumea medicală, așadar care sunt simptomele care ar trebui să vă trimită imediat cu copilul la medic!

 Ce simptome trebuie să îi alarmeze pe părinți, în cazul hepatitei cu origine necunoscută F: Arhivă
Ce simptome trebuie să îi alarmeze pe părinți, în cazul hepatitei cu origine necunoscută F: Arhivă

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a anunțat că au fost înregistrate cel puțin 169 de cazuri de hepatită acută, la copii cu vârste cuprinse între o lună și 16 ani, iar originile bolii sunt, pentru moment, necunoscute. Cazurile au fost identificate în 11 țări, câteva fiind raportate și în România.

Cresc cazurile de hepatită cu origine necunoscută, în rândul copiilor

Potrivit OMS, dintre cazurile depistate, cel puțin un copil a murit și alți 17 au avut nevoie de transplant hepatic.

Nu este încă clar dacă a existat o creștere a cazurilor de hepatită sau o creștere a gradului de conștientizare a cazurilor de hepatită care apar în ritmul așteptat, dar nu sunt detectate. Deși un adenovirus este o ipoteză, sunt în desfășurare investigații pentru a determina cauza. (..) Printre cazurile identificate este hepatita acută (inflamația ficatului) cu enzime hepatice semnificativ crescute.”, a explicat OMS într-un comunicat.

Mulți pacienți au raportat simptome gastrointestinale, cum ar fi dureri abdominale, diaree și vărsături, „precedate de prezentare cu hepatită acută severă”. Cu toate acestea, virusurile obișnuite care provoacă hepatită virală acută - cum ar fi virusurile hepatitei A, B, C, D și E - nu au fost detectate în niciunul dintre aceste cazuri, situație care a produs îngrijorare.

OMS a anunțat, în urmă cu două săptămâni, că au fost descoperite cazuri de hepatită cu origine necunoscută la zeci de copii din Marea Britanie, cazurile crescând în prezent la 114. Între timp, au apărut cazuri similare și în alte țări: 13 cazuri în Spania, 12 în Israel, 9 în Statele Unite și un număr mai mic de cazuri confirmate în Danemarca, Irlanda, Olanda, Italia, Norvegia, Franța, România și Belgia.

Citește și: Noi tratamente pentru hepatita C, asigurate de CNAS din februarie

La ce simptome trebuie să fie atenți părinții

Medicul Mihai Craiu a publicat în mediul online un mesaj prin intermediul căruia trăgea un semnal de alarmă cu privire la gravitatea bolii, explicându-le părinţilor când trebuie să-i ducă pe cei mici la medic.

„Până vor exista mai multe date, toţi părinţii vor trebui să poată recunoaşte repede hepatita acută gravă. Un astfel de copil are : 

- icter cutaneo-mucos (este galben la piele şi la ochi, vezi poza din comentarii)

- stare de oboseală extremă, foarte neobişnuită şi inexplicabilă prin efortul depus de copil

- urini închise la culoare (ca berea brună sau ca ceaiul negru) - scaune foarte deschise la culoare (scaune acolice, asemănatoare celor pe care le avea copilul în primele luni de viaţă cât era alăptat la sân sau cu o formulă de primă vârstă)

- mâncărimi inexplicabile pe piele (fără semne de boală cutanată)

- sângerare produsă la minime traumatisme sau chiar fără motiv.

În general copilul cu hepatită se simte MULT mai rău decât arată! Nu vă autodiagnosticaţi, nu folosiţi de capul vostru unul din multele produse destinate sănătăţii ficatului, ci mergeti la medic! URGENT!", a avertizat medicul, citat de Adevărul.

  Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!  

image
image
image
image
image
image
windrunner radia jpg
caine pixabay jpg
Bere jpg
codreanu jpg
suc tedi mucegai jpg
Avion la terminal in aeroport poarta de imbarcare goala Foto Shutterstock jpeg
chioma nigeria jpg
Dormitorul matrimonial are un pat încăpător
image
actualitate.net
image
actualitate.net