Află povestea primului mititel mâncat în România!

Ultima actualizare:

    Aproape că nu există ieșire la gratar fără celebrii mici
Aproape că nu există ieșire la gratar fără celebrii mici

Or fi ei mici, dar sunt tare gustoși! Celebrii mititei sunt la mare căutare în aceste zile, când românii se pregătesc să încingă grătarele în minivacanța de 1 Mai. Legenda spune că primul mic a fost mâncat în Centrul Vechi al Capitalei, fiind inventat dintr-o întâmplare. Iată care e povestea micului românesc și unde găsiți cei mai buni mititei!

În urmă cu mai bine de un secol, un bucătar priceput din Capitală, Iordache Ionescu, le pregătea clienţilor săi mai multe preparate la grătar. Cârciumarul Ionescu, aşa cum îi spuneau clienţii localului, avea o reţetă de cârnaţi renumită în tot oraşul.

Într-o zi, Iordache Ionescu muncea de zor la cârnaţii pregătiţi la grătar, dar maţele în care învelea carnea tocată s-au terminat. Văzând că cererile sunt din ce în ce mai multe, Iordache Ionescu a luat o bucată din „aluatul cârnatului” şi a pus-o pe grătar fără niciun fel de maţ. Primul care a gustat invenţia cârciumarului a rămas impresionat de gustul „mititelui”, iar noul produs s-a transformat în vedeta localului din centrul oraşului.

Încet-încet, pe majoritatea grătarelor din cârciumile şi localurile bucureştene se aflau mititei, iar oamenii păreau fascinaţi de gustul noului produs. Așa s-a ajuns ca, înainte de al Doilea Război Mondial, la aproape orice colţ de stradă să existe o bodegă în care se serveau mici.

Alții spun că micul nu este un produs tradiţional românesc, ci vine din Turcia de acum 300, 400 de ani, mai scrie adevarul.ro. Aceștia susțin faptul că micul este, de fapt, un kebap, preparat cu ajutorul a numeroase condimente şi ierburi aromate.

Micii de la „Cocoșatu’„ sunt renumiți în București


    Micii de la „Cocoșatu” sunt unii dintre cei mai gustoși
Micii de la „Cocoșatu” sunt unii dintre cei mai gustoși

Rețeta de mici de la „Cocoșatu'„ face furori printre clienții din București. Legenda despre rețeta de mici de la „Cocoșatu'„ a luat naștere încă din anul 2006, odată cu înființarea restaurantului cu specific românesc. În timp foarte scurt, restaurantul a devenit renumit pentru mititeii săi gustoși și pentru bucătarul șef, Nea Sandu, care ar deține secretul rețetei de mici de la Cocoșatu'. Potrivit zvonurilor, Nea Sandu ar fi fost plătit în vremurile bune cu 2500 de euro pe lună pentru a păstra sectretul micilor de la Cocoșatu'.

„Caru' cu bere” este un alt restaurant unde se găsesc mici foarte buni, pentru că bucătarii de acolo respectă o reţetă proprie care ar fi veche de 100 de ani.

Micii uriaşi de la Cardinal, din Sibiu

Nu există sibian care să nu fi auzit de micii legendari de la Cardinal, restaurant situat pe strada Justiţiei, chiar lângă Biserica din Groapă.

Pe lângă gustul unic, micii de aici sunt renumiţi în special prin faptul că nu sunt tocmai „mici”, măsurând aproximativ 15 centimetri.

„Noi avem restaurantul din 1998 şi brandul nostru sunt micii Cardinal care au povestea lor. Sunt mici mai mari decât în alte locuri. Totdeauna micii au cea mai mare pondere din vânzare. Reţeta pe care o folosim noi include carne de vită, grăsime de porc, condimente şi bicarbonat”, spune Mirela Chirca, administratorul de la Cardinal, potrivit adevarul.ro.

Celebrii mititei de la Deduleşti


    La Dedulești, pe Dealul Negru, e mereu coadă la mici
La Dedulești, pe Dealul Negru, e mereu coadă la mici

Un popas la Deduleşti este obligatoriu pentru toţi cei care circulă pe DN 7, pe ruta Piteşti - Râmnicu Vâlcea. Acesta este locul unde se găsesc cei mai mari mici din România, iar grătarele sfârâie necontenit, zi şi noapte. Zona este cea mai prosperă, din punct de vedere economic, din comuna argeşeană Morăreşti. În ultimii 20 de ani, comercianţii au făcut bani frumoşi din vânzarea mititeilor. Zilnic, pe un grătar se perpelesc aproximativ 2.000 de mici, asta în condiţiile în care un agent economic deţine cel puţin două grătare.

Familia Androne este cea care a pus prima un grătar la Deduleşti, în urmă cu aproape 20 de ani. Vasile şi Elisabeta Androne s-au gândit să le ofere ceva de mâncare călătorilor obosiţi. În doar câţiva ani, afacerea a înflorit. Cei care au mâncat o dată mici la ei au revenit. Iniţial, afacerea cu mititei a funcţionat într-o baracă, în parcarea de la Deduleşti. Cu banii câştigaţi din vânzarea mititeilor, familia şi-a construit în doar câţiva ani un restaurant.

Toţi comercianţii de la Deduleşti cumpără micii, de ani buni, de la un abator din Bascov, de lângă Piteşti. Este cunoscut că mititeii au în compoziţie un amestec de carne de vită şi oaie şi mirodenii. Administratorul abatorului a reuşit, în iulie 2012, să înregistreze marca „Micii de la Deduleşti”. Chiar dacă nu au un aport în ceea ce priveşte reţeta mititeilor, grătaragii respectă cu sfinţenie un lucru: gramajul. De zece ani încoace, un mic vândut pe Dealul Negru câtăreşte 80-100 de grame, dublu faţă de unul normal. Dintr-un kilogram de carne, la Deduleşti, se prepară doar 12 mici.

image
image
image
image
image
image
grecia pixabay jpg
Cutremur in Turcia FOTO Profimedia jpg
Israel atacă Iranul FOTO IRGC via CNN jpg
mihaela bilic instagram jpg
436310903 6801597473275047 2085105743623441656 n jpg
ceapa verde adobesotck jpg
image png
bani  foto   Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net