Aglomerație de nedescris în piețe, înainte de închidere: «Priviţi ultimele verdeţuri proaspete!»
Aglomeraţie de nedescris weekendul trecut în Piaţa Obor din Capitală. Speriaţi că nu vor mai avea de unde să-şi cumpere fructe şi legume româneşti, mii de bucureşteni au venit să-şi facă, pe ultima sută de metri, aprovizionarea. În rândul comercianţilor plutea îngrijorarea şi revolta. Nimeni nu ştia sigur ce va face de luni. Până la noi dispoziţii, toţi căutau să scape cât mai repede de marfă.
O încâlceală de cărucioare de cumpărături, cozi la tarabe, ici-colo promoţii, în încercarea disperată de a scăpa de marfă, asta a fost atmosfera sâmbăta aceasta în una dintre cele mai mari pieţe ale Bucureştiului.
„Am venit să-mi iau cătină, aronia şi zmeură, să bag la congelator pentru iarnă. Nu găsesc aşa ceva la supermarket, doar în piaţă, iar dacă se închide, acum e ultima şansă”, spune Cristina, căreia doar ochii i se vedeau de sub masca de protecţie.
Vânzătorii erau cu toţii revoltaţi, îngrijoraţi. Tocmai au aflat că se caută soluţii pentru mutarea tarabelor pe platforma de afară, însă cei care au marfă sensibilă îşi iau deja adio de la afacere. „Verdeţurile mele nu rezistă la frig. Vedeţi salata asta verde şi frumoasă? Va fi ultima. Afară, va îngheţa instant, mai ales pe timpul nopţii. Deocamdată o să optăm pentru mutarea tarabei la exterior, dar vom renunţa în scurt timp. Cine are marfă să iasă, bine. A mea e perisabilă”, spune supărată Luminţa Răduca. Are 48 de ani şi din copilărie venea cu legume la Piaţa Obor, împreună cu bunicul ei. „Sunt din comuna Colibaşi, judeţul Giurgiu. Aici veneau cu căruţa bunicii mei, apoi părinţii, socrii şi tot aşa, din generaţie în generaţie. Din asta trăim. Ar fi avut autorităţile astea posibilitatea să deschidă geamurile, să lase uşile deschise, dar uite că ei de sâmbătă le ţin închise. Existau soluţii! Plus că lumea nu vine aici să mănânce, să petreacă, doar cumpără şi pleacă”, adaugă femeia.
Vânzătorii de fructe de pădure erau şi ei îngrijoraţi. Zmeura, afinele şi cătina ar îngheţa rapid afară. „Eu vin cu ele din judeţul Alba. După ce că e departe transportul, ne mai şi închid. Nu ştiu ce voi face cu fructele astea frumoase, le bag la dulceaţă. Oricum, noi ca noi, că suntem la final de sezon, dar cei cu varză, cartofi, rădăcinoase şi mere, care toată iarna numai asta vând, sunt tare amărâţi”, spune Ionuţ. „Vin aici luni dimineaţa, ca de obicei, şi vedem încotro o luăm. Nu pot să renunţ. Am muncit un an întreg, am atâta marfă, ce să fac cu ea?”, se plânge o vânzătoare de morcovi şi ţelină.
Primarul sectorului 2, Radu Mihaiu, a anunţat printr-un mesaj pe Facebook că a găsit o soluţie astfel încât să păstreze Piaţa Obor deschisă: „Pereţii din hala nouă sunt de azi ridicaţi. Se lucrează în continuare la lărgirea intrărilor către platformă. S-a dovedit că se poate”.De azi, potrivit legii, toate pieţele acoperite, târgurile şi talciocurile se închid timp de cel puţin o lună. Primari din toată ţara caută soluţii pentru ca agricultorii să-şi vândă în continuare marfa. Acolo unde este posibil, tarabele se mută afară, pe platformele şi în parcările din jurul pieţei.
Nu mai ieșim noaptea pe stradă decât cu declarație
România intră parțial în carantină! Începând de luni, 9 noiembrie, trebuie să purtăm mască de protecție indiferent de locul în care ne aflăm, se închid școlile și grădinițele și nu vom mai avea voie să plecăm de acasă, după ora 23.00, fără un motiv întemeiat. Angajatorii sunt obligați să-i lase pe salariați fie muncească de acasă, fie să-i împartă pe grupe, acolo unde activitatea nu poate avea loc de la distanță.Iată ce restricții se impun de azi:
- Toți copiii vor învăța online. Potrivit prim-ministrului, doar creșele și after-school-urile îi vor mai primi fizic pe micuți;
- masca de protecție va fi obligatorie în orice colț de țară, indiferent de rata de infectare, atât în spațiile închise, cât și în cele deschise, inclusiv pe stradă. Masca va fi purtată de către toți cei care depășesc vârsta de 5 ani;
- Va fi interzis să mai ieșim din case în intervalul orar 23.00-5.00, fără un motiv întemeiat. Excepție fac persoanele care vin sau pleacă la serviciu, urgențele medicale, persoanele care sunt în tranzit, au bilete de tren, de avion, deplasări justificative ce țin de îngrijirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave, cu dizabilități ori deces în familie. În aceste cazuri se completează o declarație pe proprie răspundere, care să cuprindă: nume, prenume, adresă, motivul deplasării, data și semnătura. Pentru cei care merg la locul de muncă este suficientă adeverința de la angajator;
- Totodată, s-a decis închiderea magazinelor între orele 21.00-5.00. Excepție fac farmaciile și benzinăriile. În plus, comercianții pot face livrări la domiciliu;
- Sunt interzise reununile cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spații închise sau deschise, publice sau private;
- Se suspendă activitatea piețelor agroalimentare în spații închise;
- Toți angajatorii, de stat sau privați, sunt obligați să desfășoare activitatea în regim de telemuncă, acolo unde este posibil.