Ai COVID-19? Iată ce poţi face cu animalul de companie!

Ultima actualizare:

    Câinii şi pisicile sunt victime colaterale ale pandemiei, dacă stăpânii lor sunt în izolare sau se internează în spital
Câinii şi pisicile sunt victime colaterale ale pandemiei, dacă stăpânii lor sunt în izolare sau se internează în spital

Cine îţi scoate câinele afară dacă tu tocmai ai fost confirmat pozitiv sau trebuie să intri în izolare? Ce poţi face cu animalul de companie dacă, mai grav, te internezi în spital? De la caz la caz, există câteva soluţii la care poţi apela.

În această perioadă de pandemie, haideţi să ne gândim şi la necuvântătoare! Ele cui rămân în cazul în care stăpânii se internează în spital? Iar dacă trebuie să stea timp de 14 zile izolaţi la domiciliu, cine îi scoate afară pe căţei?

Câinii şi pisicile sunt victime colaterale ale pandemiei, dacă stăpânii lor sunt în izolare sau se internează în spital
Câinii şi pisicile sunt victime colaterale ale pandemiei, dacă stăpânii lor sunt în izolare sau se internează în spital

Sunt situaţii care pot apărea oricând, de pe o zi pe alta, astfel că proprietarii acestor animale e bine să-şi ia din timp măsuri de precauţie.

Cine îţi scoate câinele afară?

  • Apelează la un vecin/prieten. Cea mai sensibilă situaţie este în cazul căţeilor. Ei au nevoie să fie scoşi afară chiar şi de câteva ori pe zi, lucru pe care stăpânii lor nu-l mai pot face timp de cel puţin 14 zile. Recomandarea autorităţilor este să apelezi la ajutorul unui vecin, al unui prieten apropiat, al unei rude. Ideal e să vorbeşti cu o persoană pe care animalul o cunoaşte. Pentru a nu exista risc de contaminare, ambele părţi trebuie să-şi ia toate măsurile de precauţie: cel care scoate animalul la plimbare e bine să-şi cumpere propria lesă; preluarea câinelui se va face la uşă, în afara locuinţei; atât bolnavul, cât şi prietenul/ruda trebuie să poarte mască şi să folosească din plin dezinfectant de mâini.

  • Amenajează un colţişor pe balcon. Dacă nu ai la cine apela, o soluţie de compromis e să-i încropeşti căţelului un spaţiu cât mai retras unde să îşi facă nevoile. Pune într-un colţ de balcon covoraşe absorbante şi învaţă-l să meargă acolo. Dacă ai balcon închis, ţine în permanenţă geamul deschis. Vor fi două săptămâni dificile pentru patrupedul care are nevoie de aer şi de mişcare. 

ASPA Bucureşti poate prelua căţelul

Încă de la începutul pandemiei, Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor (ASPA) din cadrul Primăriei Capitalei a anunţat că poate prelua animalele de companie în cazul în care stăpânii ajung în spital, bolnavi de COVID-19. „E o campanie prin care venim în sprijinul persoanelor care se internează în spital şi nu au cu cine să-şi lase animalul de companie. Cei interesaţi ne pot contacta la numărul 021.9844, iar o echipă se deplasează la adresa indicată pentru a ridica animalul. Acesta va fi dus într-unul dintre cele trei centre ASPA, care au o capacitate totală de 1.400 de locuri. Fiecare centru are specificaţii diferite, însă câinii proveniţi de la bolnavii de COVID sunt cazaţi individual, în ţarcuri cu acces afară, li se asigură hrana şi toate serviciile medicale de care au nevoie. Ne ocupăm doar de câini, pentru alte animale colaborăm cu ONG-urile”, explică directorul general ASPA, Andrei Minea Drăghici.

Daniel Lescai, medic veterinar
Daniel Lescai, medic veterinar

Recomandă ca apelarea la acest serviciu să fie ultima soluţie. „Sprijinul nostru e de ultimă instanţă, noi îi îndemnăm pe oameni să lase animalul la o rudă sau la un prieten. Locul câinelui e în familie, adăpostul poate fi o traumă destul de mare pentru el”. Dacă proprietarii rămân izolaţi la domiciliu, reprezentanţii ASPA nu preiau animalul, ci încearcă să găsească alte soluţii. „Există voluntari care vin să plimbe câinele, iar noi îi putem pune în legătură”. 

Cazare la hoteluri pentru animale

Administratorii de pensiuni şi hoteluri pentru animale şi-au adaptat şi ei serviciile şi vin în sprijinul proprietarilor depistaţi sau suspecţi de COVID-19. Au preţuri speciale, oferă discounturi, ba chiar vin şi preiau de la domiciliu câinele sau pisica.

În plus, proprietarii pot urmări în timp real ce fac prietenii lor necuvântători, cu ajutorul unei aplicaţii. Potrivit PRO TV, pentru o zi de cazare preţurile pornesc de la 50 de lei şi pot ajunge la 200 de lei, în funcţie de facilităţile oferite. 

Reguli de igienă la introducerea animalului într-o casă nouă

O soluţie ideală pentru bolnavii care au animale de companie de care nu se mai pot ocupa este găzduirea lor provizorie la un prieten, o rudă. Aceştia din urmă, însă, ar putea fi reticenţi. 

„Dacă Rex vine cu viruşi în blăniţă?”. Întrebarea e pertinentă, având în vedere că spaţiul din care provine este contaminat. Medicul veterinar Daniel Lescai dă asigurări că infectarea cu SARS-CoV-2 pe această cale este redusă. 

„Blana animalelor nu e sursa principală a îmbolnăvirilor, doar omul, prin aerosolii pe care îi produce. Oricum, recomand o toaletare a animalului la introducerea în noua casă. Câinii se spală cu şampon special, iar pentru pisici se pot folosi mănuşi care îndepărtează excesul de păr. Nu pulverizaţi dezinfectant pe blăniţa animalelor. Este toxic!”, atrage atenţia medicul. 

Cățelul Duțu a stat o lună cazat în centrul ASPA, după ce stăpâna lui s-a îmbolnăvit de COVID și s-a internat în spital
Cățelul Duțu a stat o lună cazat în centrul ASPA, după ce stăpâna lui s-a îmbolnăvit de COVID și s-a internat în spital

Specialistul ridică, în schimb, un alt semn de întrebare: ce efect are COVID-19 asupra unui animal expus zile în şir? „Noi nu ne-am bătut capul până acum să studiem şi să testăm animalele care stau împreună cu stăpânul infectat. În 10 zile, numai în Bucureşti sunt peste 15.000 de bolnavi. Cel puţin 1.000 au animale de companie. Mi-aș dori să avem un program prin care să vedem care este rolul și cum sunt afectate animalele de companie care stau în preajma oamenilor bolnavi de COVID, pentru că pierdem atât informații despre ele și potențiala lor suferință, cât și potențialul rol în transmiterea interspecifică”, spune Daniel Lescai. 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințul George, Prințesa Charlotte și Prințul William Foto Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Șofer la volan  Foto Pixabay jpg
inchisoare medievala jpg
profesor jpg
daniel david ubb fb jpg
phone 292994 1280 jpg
Izvorul de la Manastirea Sf  Dionisie Exiguul si Sf  Efrem jpg
4 front poza mare jpg
cat 7032641 1280 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net