Ai depus bani la CEC înainte de 1989 și nu i-ai scos? Uite cum îi recuperezi!

Ultima actualizare:

    În anii 70 și 80 erau foarte populare libretele de economii cu câștiguri în autoturisme Dacia
În anii 70 și 80 erau foarte populare libretele de economii cu câștiguri în autoturisme Dacia

Românii care au economisit bani la CEC înainte de Revoluție și nu i-au scos până acum își pot recupera investiția, datorită unor prevederi legislative din 2007, 2014 și 2016. Sumele depuse înainte de 1990 nu se returnează în numerar, ci sub forma unor titluri de stat, emise de Ministerul de Finanțe. Din nefericire, nu toate libretele de economii au fost incluse în categoria celor pentru care se acordă despăgubiri. Vezi mai jos dacă te încadrezi!

Regimul comunist i-a învățat pe români că e bine să pui bani deoparte pentru zile negre sau pentru achiziția de autoturisme Dacia. Astfel au apărut „libretele de economii și câștiguri în autoturisme”, „libretele de economii pe dobândă la termen”, „libretele de economii la vedere”, „libretele de economii cu dobândă”, „libretele de economii cu dobândă și câștiguri”. Mulți români și-au păstrat banii la CEC și după căderea regimului. Unii au uitat de ele, alții au vânat câștiguri mai mari. Din nefericire pentru ei, moneda națională s-a depreciat considerabil după 1990, dar mai ales la începutul secolului XXI. Din cauza denominării leului, din anul 2005, toate economiile păstrate la CEC s-au diminuat cu patru zerouri. Pentru recuperarea sumele păstrate cu sfințenie la CEC în perioada comunistă, era nevoie de emiterea unor acte normative care să protejeze populația de efectele devastatoare ale tăierii zerourilor.

Așa a apărut OUG 156/2007 privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la CEC SA în vederea achiziționării de autoturisme. Ordonanța a fost completată și actualizată ulterior cu alte acte normative, ultimul fiind Legea 19/2016, emisă de Guvernul Cioloș. Legislația actuală recunoaște dreptul românilor care au constituit depozite la CEC pentru cumpărarea de autoturisme de a-și recupera sumele puse deoparte, dar de care n-au beneficiat niciodată. Despăgubirile se acordă sub forma unor titluri de stat emise de Ministerul de Finanțe, care nu sunt negociabile sau purtătoare de dobândă. Fondul alocat în 2016, în valoare de 5 milioane de lei, e gestionat de BRD Groupe Societe Generale.

Condiția esențială pentru ca românii care au avut astfel de depozite să fie despăgubiți este să nu fi retras niciodată bani din contul CEC. În urma unei solicitări adresate de ziarul nostru reprezentanților CEC Bank, aceștia au precizat:

„Prin modificările aduse OUG nr.156/2007, prin Legea nr. 9/2014 și, respectiv prin Legea nr. 19/2016, sunt vizate doar persoanele care au efectuat depozite la CEC în vederea achiziţionării de autoturisme. Potrivit art. 1 din OUG nr.156/2007, privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii si Consemnațiuni CEC - SA în vederea achiziționării de autoturisme, au dreptul să obțină despăgubiri bănești dacă depozitele astfel constituite îndeplinesc condiția neafectării soldului inițial. În înțelesul ordonanței de urgentă, depozitele existente în conturile active care îndeplinesc condiția neafectării soldului inițial, sunt acele depozite constituite din sume reprezentând avansuri sau depuneri integrale în vederea achiziționării de autoturisme, existente în sold, fără dobânda aferentă, și din care nu s-au efectuat retrageri”, spune Florin Vlad, ofițer Relații Publice, direcția Marketing și Comunicare.

Ce valoare mai au libretele de economii de 5.000 de lei

Spre deosebire de depozitele de economii pentru achiziția de autoturisme, libretele de economii în valoare de 5.000 de lei și libretele de economii cu dobândă și câștiguri în autoturisme nu mai au nici o valoare în acest moment. Conform reprezentanților CEC Bank, sumele depuse pe libretele de economii (librete de economii la vedere, librete de economii în valoare de 5.000 lei cu dobândă și câstiguri în autoturisme) nu mai reflectă valoarea lor inițială, „întrucât CEC Bank, ca de altfel orice bancă, nu despăgubește, nu compensează și nu indexează sumele depuse de clienți pentru a le păstra puterea de cumpărare din momentul depunerii și până la restituire”. CEC motivează reacția pe baza unei hotărâri din 2001 a Curții Europene a Drepturilor Omului, potrivit căreia nu este “o obligație generală a Statelor de a menține, printr-o indexare sistematică puterea de cumpărare a sumelor depuse la anumite organisme bancare sau financiare” și nici “de a menține constantă puterea de cumpărare a sumelor liber depuse la anumite organisme bancare sau financiare”.


    După 1990 a apărut chiar și o piață a colecționarilor de librete de economii CEC
După 1990 a apărut chiar și o piață a colecționarilor de librete de economii CEC

În urma denominării monedei naționale, începând cu 1 iulie 2005, sumele depuse în conturi la bănci au fost convertite în noua unitate monetară. Suma exprimată în moneda veche a fost înlocuită cu suma exprimată în moneda nouă, prin împărțire la 10.000 (suma de 10.000 de lei a devenit 1 RON, iar suma de 5.000 de lei a devenit 0,5 RON). 

Care e reacția Ministerului de Finanțe

Ministerul de Finanțe a explicat în repetate rânduri care sunt libretele de economii pentru care se mai pot primi despăgubiri și care sunt acelea care nu mai au nici o valoare. “Persoanele cu librete de economii nu pot fi despăgubite, conform legilor actuale. În legătură cu informațiile referitoare la despăgubirile deponenţilor CEC care dețin librete de economii cu dobândă și câstiguri în autoturisme (5.000 lei vechi) sau librete de economii la vedere, Ministerul Finanțelor Publice face următoarele precizări: Libretele de economii și câstiguri în autoturisme au fost emise în baza unui act normativ, clauzele nefiind supuse negocierii. Libretelor de economii cu dobândă și câstiguri în autoturisme (5.000 lei vechi) NU le sunt aplicabile prevederile OUG nr.156/2007 privind despăgubirea persoanelor fizice care au constituit depozite la Casa de Economii şi Consemnaţiuni CEC - SA”.

Cum primești titluri de stat

Dacă te încadrezi în prevederile actuale, ești îndeptățit să te adresezi cu solicitări formulate pe adresele CEC Bank, Ministerului de Finanțe și BRD Societe Generale. În cerere le explicit că ai deschis un depozit de economii pentru achiziția de autoturisme, înainte de 1989, din care nu ai efectuat retrageri, și că vrei să fii despăgubit. Pregătește un dosar care să conțină actul de identitate, libretul de economii, acte de stare civilă (dacă e cazul), certificat de moștenitor (dacă e cazul) și o declarație pe proprie răspundere că nu ai mai încasat vreo despăgubire pentru acest depozit.

Unii s-au judecat la Tribunal 

Refuzați de CEC Bank și de autoritățile statului, mulți români și-au căutat dreptatea în instanță. Unii au câștigat, alții nu, deciziile instanțelor fiind adesea contradictorii. De exemplu, un român din Bârlad care deținea în 1990 zece librete de economii cu dobândă și câștiguri în autoturisme, emise în perioada 1984-1990, a pierdut în 2015 procesul intentat CEC Bank și Ministerului de Finanțe. Judecătoria Bârlad a apreciat că nu există nici un act normative care să oblige pârâtele să-l despăgubească pentru acele librete.

În schimb, un cetățean din Câmpina care deținea în 1990 un libret de economii cu dobândă și câștiguri în autoturisme, a fost despăgubit în urma unei decizii a Judecătoriei Câmpina dată în noiembrie 2009. În urma unei trageri la sorți, Cecul său a fost declarat câștigător în a doua parte a anului 1982. Premiul: un autoturism Dacia 1300, în valoare de 70.000 de lei. Bărbatului i s-a emis un CEC cu valoarea de 70.000 de lei, pe care trebuia să-l preschimbe cu un autoturism. Nu a făcut asta niciodată, invocând că a primit mereu răspunsul că nu mai sunt mașini. La 19 ani de la căderea regimului communist, a fost despăgubit de instanță, deși, conform OUG 156/2007, în vigoare la acea dată, nu avea dreptul la acei bani.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Charlene și Albert de Monaco GettyImages 2162706103 jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
saguna jpg
reumatism jpg
bani euro pixabay jpg
mihaela bilic instagram jpg
brad craciun jpg
dan marin roveolutie webp
spitalul stomatologic jpeg 2 jpeg
Lucrări la Palatul de Justiție din Deva. Secolul al XIX-lea, Foto: arhiva personală dr. Lucian Ștefan
image
actualitate.net
image
actualitate.net