Ai grijă ce spui! Televizorul tău aude tot
Un inginer inventiv ne-a cruţat de chinul deplasărilor inutile şi a realizat telecomanda pentru televizor. Acum, experţii coreeni de la Samsung au creat televizoare atât de inteligente, încât răspund la comenzi vocale. Dar ai grijă ce vorbeşti în preajma lor, căci ele înregistrează tot ce spui, iar alţii ar putea asculta.
Televizoarele nu mai sunt de mult doar aparate la care urmăreşti programe TV. De când au fost conectate la internet, „cutiile vrăjite” nelipsite din casele noastre au primit funcţiuni dintre cele mai năstruşnice. Telecomanda fără fir, inventată de americanul Eugene Polley în 1955, a căzut în desuetudine de când coreenii de la Samsung au adăugat funcţia de „recunoaştere vocală”. Aceasta îţi permite să controlezi televizorul inteligent cu ajutorul vocii. Adică poţi să-i spui să pornească, să se oprească, să caute un anumit program, să reducă sau să crească nivelul sonorului. Acest lucru e posibil prin activarea funcţiei, din telecomandă. Însă, dacă aceasta nu e oprită, televizorul poate înregistra tot ce vorbiţi.
Temerea celor care folosesc astfel de aparate e că dialogurile înregistrate ar putea ajunge pe mâna unor servicii de securitate ori hackeri, care le-ar putea folosi împotriva utilizatorilor. Samsung recunoaşte că doar unele comenzi vocale sunt transmise către un server terţ pentru îmbunătăţirea acestei funcţiuni. „În cazul în care utilizatorii activează funcţia de recunoaştere vocală, informaţiile colectate vor fi doar cele care presupun comenzi ale televizoarelor sau propoziţii folosite pentru căutări”, au declarat reprezentanţii Samsung România.
Cum funcţionează
Funcţia poate fi activată prin rostirea cuvintelor „Hi TV”, ori prin apăsarea butonului de control vocal prezent pe unele modele de telecomenzi. Dacă vreţi să urmăriţi sporturi de iarnă, rostiţi, de exemplu, „sărituri cu schiurile”, comanda va fi transmisă către un server care colectează date despre acest sport, după care informaţiile sunt transmise către televizor. Atenţie, însă! Funcţia nu recunoaşte decât vreo 28 de limbi, iar româna nu figurează printre ele. Funcţia poate fi dezactivată din meniul de setări.
Cât costă un TV «spion»
Pe piaţa din România televizoarele inteligente care au această funcţie se vând cu preţuri piperate, care pornesc de la 5.000 de lei. Totuşi, pe site-ul unuia dintre cele mai cunoscute magazine de electrocasnice găsiţi şi modele mai accesibile, însă expuse la vânzare după ce au fost resigilate. Exemple: Samsung Smart Led 3D 46F6500, 116 cm: 3.499 lei; Samsung Smart Led 3D 46F8000, 116 cm: 5.699 lei. Reprezentanţii Samsung au declarat pentru dailybusiness.ro că doar 5% din televizoarele vândute în România sunt dotate cu funcţia de control al vocii.