Ai nevoie de euro? Unde găsești cel mai avantajos curs de schimb

Ultima actualizare:
simeon stalpnicul png

Moneda europeană a luat-o la galop la începutul acestui an, iar cei care plătesc chirii sau fac alte plăți în euro resimt din plin această creștere. De teamă să nu rămână în urmă cu plățile, românii fac adesea greșeala de a cumpăra euro din locuri în care moneda europeană are cel mai defavorabil curs de schimb. Iată câteva ponturi pentru a nu plăti exagerat pentru sumele în euro de care ai nevoie!

Ca și consumator de servicii furnizate de casele de schimb valutar vă pot spune că am găsit cel mai bun raport leu-euro în zonele ultracentrale. Descoperirea am făcut-o întâmplător, când eram în întârziere cu plata chiriei. Până atunci, eram convins că făceam o afacere cumpărând euro de la casele de schimb de la periferie. Totuși, există o diferență de câțiva bănuți (uneori mai mulți bănuți) la achiziția fiecărui euro. E adevărat, pierzi mai mult atunci când ai nevoie să schimbi sume mai mari, să zicem de la o mie de euro în sus. Dar, având în vedere vremurile pe care le trăim, fiecare leu care rămâne în portofelul tău, și nu intră în buzunarul caselor de schimb, este binevenit. Spre exemplu, miercuri, 17 ianurie 2018, o casă de schimb valutar din zona 13 Septembrie (Sectorul 5) cerea 4,7900 lei pentru un euro. În același timp, la o casă de schimb din cartierul de lux Dorobanți, cursul afișat era 4,6800 lei pentru un euro. Rate de schimb la fel de bune se găseau și la centrele din Piața Romană (4,6900 lei/euro).

Bulevardele cu valutiști

În marile orașe există bulevarde înțesate cu centre de schimb valutar, iar una dintre cele mai cunoscute zone din România în care valutiștii se concentrează pe aceeași stradă este Calea Moșilor din București. Aici rata de schimb valutar este aceeași, cel mai probabil din cauză că administratorii caselor de schimb s-au înțeles să afișeze același curs. Cu puțin noroc, însă, poți negocia un preț mai bun, dacă-i „ameninți” pe valutiști că te duci la concurență. La mine a funcționat această strategie. Dar, trebuie să știi că, în general, poți obține o rată de schimb mai bună doar pentru tranzacții mai mari de o mie de euro. Aici, miercuri, un euro se vindea cu 4,6900 – 4,6950 lei.

Băncile, cel mai dezavantajos curs

Cei care vor securitate sporită și risc zero de a primi bancnote false sau deteriorate apelează la instituțiile bancare. Însă, cursul de schimb al băncilor este cel mai dezavantajos pentru tine. În general, un euro e mai scump cu câteva zeci de bani, în comparație cu casele de schimb. De exemplu, miercuri, 17 ianuarie 2018, OTP Bank afișa cel mai mare curs leu-euro. Cei care au cumpărat monedă europeană de la această bancă au plătit 4,7300 lei pentru un euro.

Curs valutar în centre comerciale

Nu faci o afacere dacă schimbi euro în centrele comerciale, cursul de schimb fiind mai mare decât cel de la casele de schimb. Însă, dacă ai o urgență, atunci nu sta pe gânduri.

Curs valutar în gări și aeroporturi

Nu sunt cele mai recomandate locuri de unde să cumperi sau să vinzi euro. Cursul de schimb este în defavoarea ta, iar cei care dețin case de schimb în aceste zone se bazează mai mult pe lipsa de informații referitoare la raportul leu-euro a turiștilor străini.

Euro ne scumpește ratele la credite

Instabilitatea politică de la noi este una din cauzele directe ale slăbirii monedei naționale. Deși, în plan macroeconomic, un leu mai slab înseamnă o creștere a competitivității produselor românești pe piețele externe, deprecierea monedei naționale în raport cu euro are efecte negative mai mari pentru românul de rând. Tot ce cumpărăm de afară este mai scump, ceea ce se traduce printr-o scădere a consumului. Creșterea euro și scăderea leului duc la scumpirea ratelor la creditele luate în moneda europeană, dar și la sporirea inflanției. 

Cum a evoluat cursul leu-euro în ianuarie 2018

Moneda europeană a început anul 2018 la valoarea de 4,6412 lei (la BNR), însă a cunoscut fluctuații notabile, mai ales din cauza instabilității de pe scena politică. 

4 ianuarie 2018: 4,6034 lei/euro

5 ianuarie 2018: 4,6365 lei/euro

8 ianuarie 2018: 4,6348 lei/euro

9 ianuarie 2018: 4,6571 lei/euro

10 ianuarie 2018: 4,6434 lei/euro

11 ianuarie 2018: 4,6374 lei/euro

12 ianuarie 2018: 4,6377 lei/euro

15 ianuarie 2018: 4,6256 lei/euro

16 ianuarie 2018: 4,6599 lei/euro (a doua zi după anunțul demisiei premierului Mihai Tudose)

17 ianuarie 2018: 4,6573 lei/euro.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poza mare pestera jpg
pantofi dunare budapesta captura video jpg
shutterstock 2087054215 jpg
Insomnie - lipsa somn - femeie in pat FOTO Shutterstock
edgardo mortara jpg
WhatsApp Image 2024 11 22 at 18 37 31 jpeg
vlad tepes krmz jpg
Crowne Plaza Drona2 5 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net