Aici sunt păstrate 17.000 de seminţe

simeon stalpnicul png

Sute de români au găsit „secretul" unei alimentaţii 100% naturale. Aceştia comandă de la singura bancă de gene din ţară seminţe de plante dispărute de pe piaţă, dar păstrate în camere frigorifice imense.

La Suceava funcţionează singura Bancă de Gene din România, o adevărată a "Arcă a lui Noe" pentru plante.

simeon stalpnicul png

Practic, echipa de biologi suceveni colindă ţara în lung şi-n lat de peste 20 de ani, în căutarea de seminţe rare, care riscă să dispară din cauză că agricultorii nu găsesc de cuviinţă să le mai cultive.

„Nu păstrăm decât ceea ce e foarte important pentru agricultura naţională. De asemenea, conservăm în depozitele noastre şi plante sălbatice care pot oferi surse de gene valoroase pentru cercetare sau cu potenţial de folosire imediată. În total, avem 340 de tipuri de seminţe, în peste 17.000 de eşantioane", a explicat Silvia Străjeru, şef serviciu în cadrul Băncii de Gene Suceava.

În depozitele Băncii de Gene Suceava se găsesc roşia „inimă de bou", roşia trandafirie, castraveţi cornişon, fasolea grasă, bobul de Lisaura, varza de toamnă, leuştean, salata de frunze, porumbul cincantin, optac sau hângănesc, usturoiul de Ciopălău, cartoful „albastru de Bucovina", cel „mov de Bucovina" şi „răţuşca", un cartof alb, în formă de banană.

„Avem tot felul de seminţe pe care le-am colectat în expediţiile noastre din zone izolate, pe care le cultivau strămoşii. Acestea sunt forme ţărăneşti foarte bine adaptate la mediu, cu calităţi gustative deosebite", a declarat Silvia Străjeru.

Şi tu le poţi cultiva

Angajaţii Băncii de Gene Suceava au iniţiat o campanie de promovare prin care şi-au propus să ofere, în mod gratuit, tuturor celor interesaţi de produse 100% naturale şansa de a şi le cultiva în propriile grădini.

simeon stalpnicul png

„Putem oferi până la 25 de seminţe. Anul trecut am trimis în toată ţara peste 4.000 de pliculeţe cu seminţe", a spus şefa Băncii de Gene Suceava.

simeon stalpnicul png

Până acum, peste 1.000 de români au luat seminţe de la Suceava şi se bucură de gustul de odinioară al legumelor. Informaţii detaliate despre activitatea Băncii de Gene Suceava pot fi găsite pe site-ul www.svgenebank.ro.

Cei interesaţi să cultive legume cu gust ca odinioară pot face o comandă online.

"Acum câţiva ani am fost în vizită la Banca de Gene din Suceava şi am primit în dar de la doamna director mai multe sortimente de seminţe. Le-am cultivat în grădina mea şi sunt foarte încântat"Bebe Cotimanis, actor

simeon stalpnicul png
cub silvia chifiriuc png
Mama copilului mort în Găești 3 jpg
cub maurice munteanu razvan ciobanu png
cub loredana groza png
Margrethe a Danemarcei (4) jpg
Lindsay Marsh a spus că se simte umilită jpg
colaj coolio png
FotoJet jpg
bai ocna3 jpg
regiunile ucrainene unde rusii fac referendumuri foto france24
image
image
image
image
arsenie boca icoana jpeg
colaj   manea  vietnam  captura video jpg
icoana maicii domnului din manastirea sfantul teodor 9 jpg
testare COVID
Remus Dobra, preotul mort în accidentul de pe autostradă. Sursa foto: Observator
irina tanase si liviu dragnea