Ajută-l să-i treacă durerea de burtică
Parazitozele, în limbaj medicinal, se întâlnesc frecvent la copiii care au trecut de vârsta sugară. Doctorul Mihai Alin Scarlat, în „Ghidul de terapie naturistă", recomandă pentru ascaridoză (infecţia cu limbrici) infuzia de coada-şoricelului, o plantă de sezon. Se prepară din câte 2 linguri la 100 ml de apă. Ceaiul se bea dimineaţa, pe stomacul gol.
Planta se recomandă copiilor cu vârste de peste 3 ani. Un alt leac pentru a-l scăpa pe cel mic de neplăceri este amestecul obţinut din miere (500 g), lapte (100 ml) şi seminţe decojite şi zdrobite. Amesteci toate ingredientele până se transformă într-o pastă. Copilul trebuie să ia 1/3 din amestec la fiecare 2 ore. La 2 ore de la terminarea tratamentului se iau 3 linguri de ulei de ricin. Tratamentul se repetă şi a doua zi.
Leacuri contra viermişorilor
Pentru ca cel mic să elimine oxiurii, ar trebui să bea infuzie de frunze de afin, câte 2 linguriţe la 100 ml de apă. Remediul se bea fracţionat în 3 reprize, pe parcursul unei zile.
Iritaţia de scutec, îmblânzită cu muşeţel
Muşeţelul este de ajutor şi în alinarea suferinţelor celor mici. Pentru tratarea eritemelor fesiere (iritaţiei de scutec), profesorul Ovidiu Bojor recomandă în cartea „Fitoterapie modernă şi tradiţională", aplicaţiile locale de comprese cu infuzie din flori de muşeţel.
După toaletare, pudrează zona cu un produs parţial fitoterapeutic, preparat după următoarea formulă: 50 g flori de muşeţel, 40 g amidon (preferabil de orez), 10 g talc şi 10 g pulbere fină din fori de muşeţel. Florile de muşeţel trebuie pulverizate foarte fin, pentru a putea fi amestecate cu amidonul şi cu talcul. În farmacie, poţi găsi formule de curăţare pe bază de plante, precum romazulanul, preparat din flori de muşeţel, un bun antiseptic şi cicatrizant, util şi în acne, răni şi în contuzii.