Alarmă în Bărăgan: grâul, puţin şi de slabă calitate

Ultima actualizare:

    Combinele intră  pe câmp doar  când nu plouă
Combinele intră pe câmp doar când nu plouă

Vremea rea din ultima perioadă a dat peste cap planurile fermierilor români. Agricultorii din Bărăgan au început recoltatul grâului, însă ploile nu i-au mai lăsat să intre pe câmp cu combinele. Afectată de seceta dinaintea ploilor, recolta a fost culeasă pe jumătate.

Grâul, rapiţa, orzul şi porumbul au fost afectate de lipsa precipitaţiilor în prima parte a verii, iar în zonele din terasa Dunării, culturile au fost compromise de băltirile din primăvară. Agricultorii din Bărăgan spun însă că nu este chiar totul pierdut. ”Au fost condiţii grele. Aşteptăm să se usuce pământul. Nu a plouat când trebuie, seceta a făcut prăpăd, iar acum culegem ce putem. Toate culturile sunt într-un fel sau altul afectate”, oftează Aurelian Dobre, fermier din Ciocăneşti (Călăraşi). “Acum, când trebuie să vindem o parte din recoltă, ca să ne recuperăm ceva din investiţie, ne omoară baremurile înalte. Tot grâul intră pe furajer, aproape nimic pe panificabil. Muncă multă, bani puţini”, adaugă el.În acest an, agricultorii primesc tot 650 de lei pe tona de grâu, scrie adevarul.ro. În Călăraşi, producătorii au estimat recoltele medii la şase tone pe hectar. „S-a plecat de la 65 de bani kilogramul de grâu şi am înţeles că a început să urce spre 70 de bani”, încheie Dobre.  Fermierii au motive să fie dezamăgiţi, după ce, în 2017, producţiile de grâu, rapiţă şi orz au fost cele mai mari din istoria ţării, conform statisticilor de la Ministerul Agriculturii. Anul trecut, Bărăganul s-a situat în topul regiunilor cu producţii-record.  

S-a ales praful şi de zmeură


    “Fructele noastre sunt ecologice”, se laudă Aurelia  Botezatu
“Fructele noastre sunt ecologice”, se laudă Aurelia Botezatu

Seceta şi ploile le-au dat de furcă şi producătorilor de zmeură. Anul acesta, în comuna Gornet (Prahova), renumită pentru zmeură, producţia este mică. Înainte de Revoluţie, “aurul roz” ajungea peste hotare şi era extrem de apreciat.“Lucrez în învăţământ şi în vacanţa de vară mă ocup de culesul zmeurei”, spune Aurelia Botezatu (56 de ani), educatoare la grădiniţă. “Ne-am achiziţionat şi utilaje. Zmeura noastră este ecologică. Sunt o groază de consăteni care au cultura compromisă din cauza vremii. Mai mult, nu avem un centru care să ne primească fructele, aşa că vindem pe unde putem”, se plânge femeia. De la poarta localnicilor din Gornet, zmeura pleacă cu un preţ de 8,9 lei kilogramul. 

Veste bună: scăpăm de ploi şi se încălzeşte

După ploile abundente din ultima vreme, apele au ieşit din matcă şi au provocat pagube mari. Meteorologii spun că astăzi vor mai fi precipitaţii importante, dar de miercuri vor face o pauză, în timp ce temperaturile vor urca treptat. Astăzi, până la ora 21.00, 40 de judeţe rămân sub avertizări ”cod galben şi portocaliu” de ploi şi inundaţii. Precipitaţiile vor fi prezente mai ales în Transilvania şi în nordul ţării. O nou repriză de ploi va urma după 15 iulie. În schimb, în Muntenia şi Dobrogea, temperaturile vor urca până la 30 – 32 de grade şi vor fi precipitaţii puţine până pe 23 iulie. (Marina Dohi)

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard și Alejandra Gere, GettyImages (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
churches lalibela  jpg
manastirea Ghighiu  jpeg
Pensionari discută cu reprezentanții presei și oficialii Caselor de Pensii de care aparțin privind recalcularea pensiei, în București. FOTO Inquam Photos / Octav Ganea
stat bloc romania jpg
centrala termica de apartament instalator shutterstock 2373202799 jpg
vant puternic distrugeri jpg
Regele Charles  foto   GettyImages jpg
image 2010 02 9 6894183 56 printre nameti 1200x720 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net