Alege corect ghiozdanul pentru şcolarul tău

Ultima actualizare:

Atenţie la lungime  şi lăţime

Ghiozdanul clasic, cel cu două bretele, nu trebuie să depăşească umerii copilului. Cu alte cuvinte, nu trebuie să fie mai lat decât este cel mic în umeri.

De asemenea, este recomandat să cumperi un ghiozdan suficient de lung încât, purtat în spate, să se sprijine pe zona lombară a corpului.

«Rucsacul nu se poartă pe un singur umăr»

"Recomand ghiozdanul cu bretele. Astfel, greutatea rechizitelor va fi distribuită uniform pe ambii umeri. Elevul nu trebuie să poarte rucsacul pe un umăr deoarece greutatea îi poate deforma atât umărul cât şi coloana.

Greutatea ghiozdanului, o dată încărcat cu cărţi şi caiete nu trebuie să depăşească 10% din greutatea copilului pentru că îi va afecta dezvoltarea coloanei", spune medicul de medicină sportivă Alin Popescu.

Bretelele trebuie să fie ajustabile

Întreaga greutate a ghiozdanului se sprijină pe umeri, astfel că bretelele acestuia trebuie să fie ajustabile şi fabricate dintr-un material căptuşit.

Nu uita să alegi modele care au bretele late, moi şi confortabile. Cu cât rucsacul este mai mare şi mai voluminos cu atât şi bretelele sale trebuie să fie mai late. Evită cureluşele foarte subţiri şi rigide.

Verifică cu atenţie căptuşeala

Căptuşeala ghiozdanului sau a rucsacului e importantă. Partea inferioară a rucsacului, cea care intră în contact cu spatele copilului trebuie să fie cât mai moale, fabricată dintr-un material mai gros, chiar dublat şi căptuşit.

Evită modelele care sunt rigide şi fabricate dintr-un material textil subţire. Motivul? Elevul va simţi în spate obiectele dure sau colţuroase din ghiozdan.

Cumpără un model compartimentat

Pentru a distribui cât mai egal greutatea rechizitelor, alege un model care este compartimentat şi are buzunare exterioare. Astfel, elevul va putea aranja mai bine cărţile şi caietele. Buzunarele exterioare pot fi folosite pentru a depozita o sticlă cu apă.

Preţuri între 10 şi 200 de lei

Dacă sunteţi în căutarea ghiozdanului ideal pentru piticul vostru trebuie să ştiţi că există modele pentru fiecare buzunar. În funcţie de culoare, material sau formă, preţurile variază între 10 şi 200 de lei.

Iar dacă optaţi pentru un troler la fel de colorat ca un ghiozdan de purtat în spate, însă mai practic şi mai modern, acesta costă între 50 şi 150 de lei.

«Se cumpără în funcţie de înălţime»Gheorghe Burnei, medic ortoped Spitalul "Marie Curie"

Purtarea ghiozdanului nu determină apariţia scoliozei, dar o poate favoriza dacă cel mic suferă deja de afecţiuni osoase. Când aleg un ghiozdan, părinţii trebuie să se prezinte cu copiii la magazin pentru ca aceştia să probeze modelul.

Ghiozdanul se alege pe măsura elevului. Ghiozdanul nu trebuie să fie mai lat decât lăţimea umerilor copilului. În ceea ce priveşte înăţimea ghiozdanului, dupa reglarea corectă a bretelelor, acesta trebuie să ocupe spaţiul dintre umeri şi sold.

Dacă este mai mare, copilul va merge greu, dacă este mai mic va exercita presiune asupra coloanei. Dacă elevul suferă de afecţiuni osoase sau are dureri în zona coloanei este indicat trollerul.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (1) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
somn pexels jpg
autostrada 5 jpg
cristela georgescu instagram jpg
oameni fericiti jpg
Orhidee roz jpg
demolare gara velenta oradea 01112024 1 jpeg
Nichita Stanescu jpg
Banner Târg Crăciun
image
actualitate.net
image
actualitate.net