Alegeri anticipate. Ce sunt, cum se declanșează și când vor avea loc

Ultima actualizare:

    Ludovic Orban a vorbit despre majorarea pensiilor și alocațiilorfoto: arhiva Click!
Ludovic Orban a vorbit despre majorarea pensiilor și alocațiilorfoto: arhiva Click!

Vom avea alegeri anticipate, au decis, vineri, 10 ianuarie, președintele României Klaus Iohannis și premierul Ludovic Orban, în urma unei discuții purtate la Palatul Cotroceni. Iată ce sunt, care este modalitatea de declanșare și când vor avea loc!

Alegeri anticipate. Ce sunt și care este procedura de organizare

Preşedintele Klaus Iohannis s-a întâlnit, vineri, la Palatul Cotroceni, cu premierul Ludovic Orban şi au discutat, printre altele, și despre alegerile anticipate. La sfârșitul întrevederii hotărârea a fost unanimă: anticipatele vor avea loc și este foarte probabil să fie organizate odată cu alegerile locale. Ceea ce încă nu s-a decis este forma de declanșare a  acestora, doarece se iau în calcul mai multe posibilități: fie demisia Guvernului în frunte cu premierul Orban, fie demiterea lui prin depunerea unei moțiuni de cenzură de către PSD-ALDE.  Moțiunea de cenzură ar putea fi depusă la începutul lunii februarie, declara, recent, Marcel Ciolacu, președintele interimar PSD. Însă, în coaliție părerile sunt împărțite, iar declarațiile care se vehiculează în mediul politic se contrazic. Prin urmare, nu se știe cu exactitate dacă PSD va merge pe varianta moțiunii.

Însă, indiferent de modalitatea de declanșare a alegerilor anticipate, acestea se pare că vor fi organizate odată cu alegerile locale din vară. Iată tot ce trebuie să știi despre anticipate!

Alegeri anticipate, lege

Alegerile anticipate în România nu pot fi organizate, potrivit Constituției, decât în cazul în care două propuneri de Executiv sunt respinse de către Parlament în termen de 60 de zile una de cealaltă, iar președintele României solicită celor două Camere dizolvarea Parlamentului. Potrivit articolului 89 din Constituția României, acest lucru se poate realiza doar după consultarea președinților celor două Camere și a liderilor grupurilor parlamentare de către președintele țării. Practic, Klaus Iohannis poate să dizolve Parlamentul dacă acesta nu a acordat votul de încredere pentru formarea Guvernului în termen de 60 de zile de la prima solicitare și numai după respingerea a cel puțin două solicitări de învestitură. Pe de altă parte, Constituția mai prevede și faptul că Parlamentul nu poate fi dizolvat decât o singură dată în decursul unui an și nu în ultimele șase luni ale mandatului președintelui României. De asemenea, anticipatele nu pot fi declanșate în timpul stării de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență.

Alegeri anticipate, durată mandat

Camera Deputaților și Senatul sunt alese pentru un mandat de 4 ani, care se poate prelungi în stare de mobilizare, de război, de asediu sau de urgență până la încetarea acestora. Alegerile parlamentare se desfășoară în cel mult trei luni de la expirarea mandatului vechiului Parlament sau de la dizolvarea acestuia. Parlamentul nou ales se întrunește, la convocarea președintelui României, în cel mult 20 de zile de la alegeri. Legea mai prevede că mandatul Camerelor se prelungește până la întrunirea legală a noului Parlament, iar în această perioadă nu poate fi revizuită Constituția și nu pot fi adoptate, modificate sau abrogate legi organice. 

Când se declanșează alegeri anticipate

Guvernul Orban ia în calcul mai multe scenarii pentru declanșarea alegerilor anticipate. Fie premierul își dă demisia, iar odată cu el pleacă toți miniștrii Guvernului, fie va merge pe varianta angajării răspunderii pe proiectul de lege privind alegerea primarilor în două tururi de scrutin. Această inițiativă, care vizează alegerile locale, nu este deloc susținută de PSD, motiv pentru care partidul lui Marcel Ciolacu nu va avea încotro și va fi obligat să depună moțiunea. Iată etapele prin care va trece moțiunea de cenzură, în cazul în care va fi depusă.

  • Primul pas: PSD-ALDE trebuie să elaboreze un document care să conțină, pe larg, motivele pentu care guvernul Orban trebuie înlăturat.
  • Pasul doi: Documentul moțiunii este citit  în plen.
  • Pasul trei:  După trei zile de la citirea în plen, moțiunea este dezbătută și votată în ședința comună a celor două Camere.

Încă nu s-a luat o decizie cu privire la data la care se vor declanșa alegerile anticipate, dar se presupune că acestea vor avea loc înainte de alegerile locale.

Ce înseamnă dizolvarea Parlamentului  

Dacă moțiunea de cenzură trece, Guvernul cade, iar președintele Iohannis trebuie să propună un nou prim ministru. Dacă aceasta este respins de inițiatorii moțiunii de cenzură, șeful statului e obligat prin Constituție să propună un alt nume. Dacă și de această data propunerea este respinsă, el are dreptul să dizolve Parlamentul. În maximum trei luni de la dizolvarea Parlamentului se organizează alegeri anticipate.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Prințesa Caroline și Pierre Casiraghi cu soția Beatrice Borromeo, doliu în familia Casiraghi de la Monaco   Profimedia jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
poligon explozie jpg
ucraina png
Schengen shutterstock 9 jpg
lidl jpg
profi1 jpeg
cna consiliul national al audiovizualului Foto Facebook jpg
masina electrica
padure tropicala jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net