Alertă la Marea Neagră. Riscurile unui dezastru ecologic: „În ceea ce privește eventuale păsări afectate, delfini eșuați sau plajă afectată...”

Autoritățile române sunt în alertă cu privire la situația din Marea Neagră. După ce s-au scufundat în mare cele două petroliere ruseşti, există riscul ca o pată de carburant să ajungă pe litoralul nostru. Pe țărmul din Ungaria au fost deja găsiți delfini și pești morți. Ce spune ministrul Mediului cu privire la situația din România.

Poluarea din Marea Neagră Foto: Facebook
Poluarea din Marea Neagră Foto: Facebook

Există sau nu riscul ca litoralul românesc să fie afectat

„La momentul de față, pe litoralul românesc nu avem nicio problemă. De altfel, specialiștii români cu care am discutat au concluzionat la sfârșitul întâlnirii pe care am avut-o săptămâna aceasta că suntem ajutați de direcția și de viteza curenților marini, mă refer la curenții din sudul peninsulei Crimeea, în timp ce regiunea Sevastopol este astăzi afectată, la fel cum și regiunea Krasnodar din partea opusă a strâmtorii Kerci.

La momentul acesta, riscul de a avea litoralul românesc afectat este unul extrem, extrem de mic. În același timp, suntem în alertă, monitorizăm zilnic, folosindu-ne de hărți satelitare. Sunt cel puțin doi sateliți pe care autoritățile române îi folosesc acum. Primul ne dă informații în spectrul vizibil, cel de-al 2-lea în spectru radar pentru a identifica, dacă e cazul, unda de poluare”, a declarat Mircea Fechet pentru Antena 3 CNN.

„Eventuale păsări afectate, delfini eșuați sau plajă afectată (...) sperăm să nu avem"

Ministrul Mediului spune că, până acum, pe litoralul românesc nu este nicio problemă. „Până acum, din toate determinările fizico-chimice, și am dispus o intensificare a acestor determinări, mai ales în ceea ce privește determinarea hidrocarburilor din apa Mării Negre, în ceea ce privește eventuale păsări afectate, delfini eșuați sau plajă afectată în vreun fel, pe litoralul românesc n-avem niciun fel de problemă și sperăm să nu avem.

Repet, curenții marini la sud de Crimeea antrenează un fel de vortex care ar întoarce practic eventuala undă de poluare înapoi înspre strâmtoarea Kerci”, a explicat Fechet.

Luni vor avea noi discuții pe această temă

De asemenea, ministrul Mediului a anunțat că se va întâlni, luni, cu ministrul mediului din Bulgaria și cu cel din Ucraina pentru a discuta despre această situație.

„Luni o să am o nouă întâlnire cu ministrul mediului din Bulgaria și cu ministrul mediului din Ucraina, două țări care ar putea să fie afectate în continuare de această situație, și pe măsura în care vom avea informații noi, bineînțeles că le vom pune la dispoziția publicului”, a mai spus Mircea Fechet.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Garner Affleck jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Bucovina  sursa foto   Shutterstock jpg
Kate Middleton Foto Instagram jpg
zodia care va primi o mostenire jpg
avion companie HiSky jpg
Sofia jpg
iulius caesar jpg
pasageri avion foto pixabay
aly majorkas hpMain 20210326 202414 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net