Alertă nivel 3 de tornadă în România, emisă de experții europeni. Zonele vizate

Un serviciu european de monitorizare a furtunilor severe a făcut o prognoză îngrijorătoare pentru România, avertizând că joi seară vântul va sufla în rafale foarte puternice, va cădea grindină mare și foarte mare. Mai mult, există riscul formării unor tornade.

tornada Foto shutterstock 1561032032 jpg

Experții Europeni au transmis o avertizare de tornadă în România. Este vorba de o alertă de nivelul trei, dintr-un maxim de 5, potrivit European Storm Forecast Experiment (Estofex), consultat de Click!

Centrul Estofex: Risc de tornadă în România

Alerta a fost emisă pentru nord-estul Croației, sudul Ungariei, nordul Serbiei și centrul și nordul României.

image

Potrivit Estofex, din 13 iulie, ora 18, până pe 14 iulie, ora 6, un front atmosferic se va deplasa în Europa Centrală și va trece prin Croația, Serbia, Ungaria, România și Ucraina.

„Se așteaptă să izbucnească furtuni severe și extrem de severe pe un front din nordul Italiei până în România și Ucraina”, a transmis Estofex, publicând și o hartă a simulării fenomenelor.

Alerta de nivel 3 implică rafale de vânt care pot depăși 100km pe oră, dar și grindină de dimensiuni mari, peste 5 centimetri.

„Se estimează că un sistem frontal va traversa din Europa Centrală până în Serbia, România și Ucraina, înconjurând flancul estic al lanțului alpin. De-a lungul și înaintea frontului, masa de aer foarte umedă va permite o suprafață mare de 1000+ J/kg de MLCAPE.

Un nivel 3 este emis pentru NE Croației, S Ungaria, N Serbia și centrul/N România, în principal pentru rafale dăunătoare de vânt și grindină mare până la foarte mare. Peste România va fi prezentă și amenințarea tornadei” precizează Estofex pe site-ul propriu.

ANM: Avertizare de vreme severă imediată

Administrația Națională de Meteorologie a emis la ora 14:00 o Avertizare de vreme severă iminentă Cod portocaliu. Sunt vizate județele Bacău, Botoșani, Neamț, Iași și Suceava unde se menționează că 40 de localități vor fi sub avretizarea de vreme severă.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
politiajaf rsapolitianeamt jpeg
image
image
image
image
image
image
Balamuc jpeg 2 jpeg
index (1) webp
old man 1147288 1920 jpg
SpotPolarBearHiddenAmongPandasOpticalIllusionIQTest jpg
loto jpeg
YXNoPTM0MmQ5ZWI3MGQ5YThkYTRlNjk2MmZjMjYxMTU2ZDQ1 thumb jpg
castraveti png
lumina sfanta de paste jpeg
image
actualitate.net
image
actualitate.net