Alertă! Primele decese provocate de boala limbii albastre, la Buzău
Primele decese provocate de boala limbii albastre sunt înregistrate la Buzău, județ în care există 49 de focare ale bolii, în 12 localități, transmite Mediafax.
Potrivit prefectului județului Buzău, Maria Buleandră, au murit două animale în localitățile Siriu și CA Rosetti.
Prefectul de Buzău a declarat, joi, că boala limbii albastre s-a extins şi în localităţile Racoviţeni, Mânzăleşti, Lopătari, Gura Teghii şi Brăieşti, iar în prezent sunt 12 comune unde a fost confirmat virusul, existând 49 de focare, cu 60 de animale bolnave.
“Boala s-a confirmat în toate cazurile unde au existat suspiciuni, în 12 unități administrative. La acest moment sunt active 49 de focare cuprinzând 52 de bovine și 18 ovine”, a declarat prefectul județului Buzău.
Ea a explicat că proprietarii animalelor trebuie să cunoască faptul că acestea pot fi tratate.
Întrucât boala se răspândeşte cu rapiditate, în localităţile unde au fost confirmate focarele medicii veterinari îi învaţă pe localnici cum să facă dezinfecția în grajdurile animalelor.
Această boală nu afectează omul, dar produce pagube economice. Pierderile economice se datorează costurilor aferente eradicării bolii, incluzând: despăgubirea pentru animalele ucise, cheltuielile legate de activităţile de eradicare a bolii (personal, materiale, echipamente etc.), cheltuieli pentru ecarisarea teritoriului şi a activităţilor de dezinsecţie şi dezinfecţie, a precizat ANSVSA.
Boala limbii albastre este cauzată de un virus din genul Orbivirus, care este transmis prin înţepătura unor specii de insecte hematofage, din genul Culicoides, şi nu prin contactul direct între animale. Boala afectează animalele rumegătoarele şi are caracter sezonier. Mortalitatea este variabilă, în funcţie de situaţie, morbiditatea putând ajunge, uneori, la sută la sută din efectiv.
Pe site-ul ANSVSA a fost afişată o analiză de risc, pentru informarea tuturor celor interesaţi de Boala limbii albastre.