Alina Bica și Dorin Cocoș, achitați în dosarul retrocedării din Parcul Plumbuita

Ultima actualizare:

Fosta șefa DIICOT, Alina Bica, oamenii de afaceri Dorin Cocoș și Gheorghe Stelian, alias celebrul ”Stelu”, se numără printre suspecții achitați în cel mai mare dosar de retrocedări ilegale din România. Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție a României este definitivă.

Alina Bica și Dorin Cocoș
Alina Bica și Dorin Cocoș au fost acuzați pentru o retrocedare în Plumbuita. Captură digi24.ro

 Alina Bica și Dorin Cocoș au fost trimiși în judecată în 12 decembrie 2014 alături de alți 10 coinculpați pentru retrocedarea ilegală a 12 ha în Parcul Plumbuita. Potrivit luju.ro, pentru Bica, un complet de cinci judecători a menținut achitarea în dosarul ANRP, pentru fapte de abuz în serviciu și luare de mită. 

De ce a fost achitată Alina Bica

În această speță, ICCJ nu a făcut decât să păstreze sentința de achitare dispusă față de Alina Bica în 29 iunie 2022 de un complet de trei judecători al Înaltei Curți. Sursa citată susține că soluția de achitare a Alinei Bica nu a fost dispusă pe motiv de prescripție, ci în temeiul art. 16 alin. 1 lit. b) teza I din Codul de procedura penală, adică “fapta nu este prevăzută de legea penală”.

Ce s-a decis în privința lui Dorin Cocoș

În cazul celorlalți inculpați din dosar, ICCJ a aplicat deciziile CCR privind prescripția. Astfel, au fost achitați toți acuzații, dintre care o parte au fost condamnați în primă instanță. Iată ce s-a întâmplat cu acuzații principali:

-fosta șefa ANRP Crinuța Dumitrean, (fost membru în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din ANRP - 7 ani şi 6 luni de închisoare în primă instanţă),a fost achitată

-Dorin Cocoș (3 ani de închisoare în primă instanță),a fost achitat

-Sergiu Diacomatu (fost membru în aceeaşi comisie - 7 ani şi 6 luni în primă instanţă) a fost achitat

-omul de afaceri Gheorghe Stelian, care primise 6 ani de detenţie a fost și el achitat

Scandalul a izbucnit în jurul unei retrocedări în Parcul Plumbuita

Procurorii au prezentat în rechizitoriu că, pe 15 martie 2011, cei nouă membri ai Comisiei Centrale din ANRP au luat în dezbatere cererea de retrocedare a suprafeţei de peste 13 ha din zona Plumbuita, beneficiar fiind omul de afaceri Stelian Gheorghe. Din comisie făceau parte printre alții Alina Bica, Sergiu Ionuţ Diacomatu, Remus Baciu, George Dragoş Bogdan şi Lăcrămioara Alexandru.

Toți membrii comisiei sunt acuzaţi de abuz în serviciu pentru că ar fi aprobat despăgubirea omului de afaceri Gheorghe Stelian zis ”Stelu”cu 89 de milioane de euro, pentru un teren din Bucureşti supraevaluat cu 62 de milioane de euro. În acest dosar a fost trimis în judecată şi omul de afaceri Dorin Cocoş, suspectat că a solicitat 10 milioane de euro de la Gheorghe Stelian pentru a interveni pe lângă comisia de la ANRP.

De ce este acuzată Alina Bica

Potrivit DNA, în iunie 2014, Alina Bica ar fi primit prin intermediul fostului său consilier Ionuţ Mihăilescu şi în cote egale cu acesta un teren de 4.425 metri pătraţi în Snagov, în legătură cu validarea pe care Alina Bica ar fi dispus-o la 15 martie 2011, în calitate de secretar de stat şi de reprezentantă a Ministerului Justiţiei în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul ANRP, a unui dosar de despăgubire pentru un teren din Capitală.

În sarcina Alinei Bica au fost reținute acuzații de luare de mită şi abuz în serviciu cu consecinţe deosebit de grave, faptă săvârşită ca secretar de stat şi reprezentantă a Ministerului Justiţiei în Comisia Centrală pentru Stabilirea Despăgubirilor din cadrul Autorităţii Naţionale pentru Restituirea Proprietăţilor.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro!

image
image
image
image
image
image
Ce s a aflat despre Elena Ceausescu la 33 de ani de la Revolutie  Obiectul pe care il avea la ea in ultima zi de viata 1 jpg
extensii gene pexels jpg
saptamana patimilor jpeg
Prințesa Diana și William  foto   GettyImages jpg
Alejandra Marisa Rodríguez jpg
lisa pisano transplant rinichi porc afp jpg
Infographic 02 png
fond postasi 2 1698256806 jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net