Ce mai fac marii fugari din România. Care este stadiul negocierilor cu statele în care se ascund

Ultima actualizare:

    Dragoș Săvulescu a convins justiția italiană că este o victimă a statului român
Dragoș Săvulescu a convins justiția italiană că este o victimă a statului român

Italia, Anglia și Serbia sunt țările în care se ascund marii fugari ai României. Cei mai mulți, Dragoș Săvulescu, Mario Iorgulescu și Alina Bica se află în Italia, unde cu avocați buni au blocat procedura de extrădare în România. În Serbia se află fostul parlamentar Sebastian Ghiță, care a primit cetățenie și în acest moment nu mai este căutat de statul român

În prezent, există 109 dosare de extrădare activă, în care România este stat solicitant.

Situația expulzării omului de afaceri Dragoș Săvulescu

În 9 februarie 2019, omul de afaceri Dragoș Săvulescu, fost acționar la FC Dinamo, a fost dat în urmărire internațională, după ce nu a fost găsit de polițiști pentru ca aceștia să pună în aplicare sentința de cinci ani și șase luni de închisoare primită în dosarul retrocedărilor ilegale de plaje din Constanța, în care a fost condamnat și Radu Mazăre.”În cazul lui Dragoș Săvulescu, pe numele căruia exista un mandat de arestare emis de Curtea de Apel București, Curtea de Apel din Napoli a respins executarea mandatului, a recunoscut sentința emisă de instanța din Romania, a dispus executarea pedepsei în Italia și suspendarea executării pedepsei. Nu îmi ascund dezamăgirea față de un asemenea demers, față de decizia instanței. Poate aude ministrul italian al Justiției”, a explicat marți, ministrul Justiției Cătălin Predoiu potrivit hotnews.ro.

Extrădarea lui Gabriel Puiu Popoviciu se judecă în martie 2021
Extrădarea lui Gabriel Puiu Popoviciu se judecă în martie 2021

Situația extrădării omului de afaceri Aurel Gabriel Popoviciu

Mandatul european de arestare a fost emis de către Curtea de Apel București, Secția I Penală, cu privire la Aurel Gabriel Popoviciu, aflat în Marea Britanie. Instanța britanică a dispus predarea la data de 12 iulie 2019, dar Popoviciu a făcut apel. Acesta a fost declarat admis iar Ministerul Justiției a fost informat că, cel mai probabil, audierile în apel vor începe pe 15 martie 2021. În august 2017, omul de afaceri Puiu Popoviciu a fost condamnat definitiv la 7 ani de închisoare în dosarul Ferma Băneasa.

Alexander Adamescu a găsit o nouă cale de atac pentru a bloca extrădarea
Alexander Adamescu a găsit o nouă cale de atac pentru a bloca extrădarea

Situația extrădării omului de afaceri Alexander Bogdan Adamescu

Mandatul european de arestare a fost emis de Curtea de Apel București pentru omul de afaceri refugiat și el în Marea Britanie. Ca și în cazul lui Popoviciu, o instanță britanică a dispus predarea Diferența față de cazul Popoviciu este că Adamescu a pierdut recursul făcut la decizia expulzării. Sfătuit de avocați, potrivit Ministerului Justiției, Adamescu a găsit o nouă portiță juridică pentru a bloca procedura. El a solicitat permisiunea de a formula o întrebare în fața Curții Supreme din Marea Britanie și nu poate fi predat până la soluționarea acestei cereri. În aprilie 2019, Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a respins ca inadmisibilă plângerea lui Alexander Bogdan Adamescu în legătură cu mandatul de arestare în lipsă emis la solicitarea DNA pentru mai multe fapte de corupție, inclusiv dare de mită și delapidare.

Mario Iorgulescu a plecat în Italia să se opereze și nu se mai știe nimic despre el
Mario Iorgulescu a plecat în Italia să se opereze și nu se mai știe nimic despre el

Situația extrădării lui Gino Mario Iorgulescu

În luna august, Mario Iorgulescu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti pentru omor şi conducere a unui vehicul sub influenţa alcoolului sau altor substanţe. În septembrie 2018, Iorgulescu a provocat un accident rutier în care și-a pierdut viața un tânăr. Imediat după accident, Mario Iorgulescu a fost dus de familia sa la o clinică din Italia. Potrivit ministrului Justiției, Cătălin Predoiu citat de hotnews.ro, procedura de extrădare a fiului președintelui LPF, Gino Iorgulescu se desfășoară pe cale directă, între instanța română și cea italiană. Ministerul Justiției nu a primit încă răspuns de la statul italian în ceea ce privește cererea de extrădare.

Alina Bica a atacat extrădarea în România, susținând că în penitenciarele din țară sănătatea ei ar fi grav afectată
Alina Bica a atacat extrădarea în România, susținând că în penitenciarele din țară sănătatea ei ar fi grav afectată

Situația extrădării Alinei Bica, fostul șef DIICOT

Alina Bica este în arest la domiciliu în Italia și la fel ca în cazul lui Gino Iorgulescu procedura se desfășoară pe cale directă, între instanța română și instanța italiană. Ministerul Justiției a anunțat și în acest caz că nu are informații cu privire la stadiul procedurii. Alina Bica, judecată în mai multe dosare, a plecat din țară în 2018, înainte ca procesele sale să se încheie. Ea a mers mai întâi în Costa Rica, unde s-a aflat și Elena Udrea, apoi a fugit în Italia. În noiembrie 2019, Alina Bica a fost condamnată definitiv la 4 ani de închisoare cu executare. Alina Bica a cerut să nu fie extrădată motivând că în penitenciarele din România I s-ar ruina sănătatea.

Sebastian Ghiță nu mai este căutat de statul român pentru că toate procesele sale au fost reluate
Sebastian Ghiță nu mai este căutat de statul român pentru că toate procesele sale au fost reluate

Situația omului de afaceri și fost parlamentar PSD Sebastian Ghiță

Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu a făcut marți lumină și în cazul situației unuia dintre cei mai importanți și controversați oameni de afaceri din România Sebastian Ghiță. Acesta a fugit în Serbia încă din 2016 pentru a scăpa de arest pentur că era cercetat și căutat în mai multe spețe. Pentru că în toate s-a dispus refacerea dosarelor Ghiță nu se află la acest moment sub nicio procedură de extrădare, pentru că pe numele lui nu există un mandat de arestare activ."Ministerul Justiție a făcut cerere de extrădare în 2017, apoi a retras cererea de extrădare în iunie 2018 și în martie 2019, ca urmare a deciziilor de la Curtea Supremă și Curtea de Apel Ploiești. Pentru formularea unei cereri de extrădare este nevoie de un mandat de arestare valabil. La acest moment nu există un mandat de arestare pe numele lui Sebastian Ghiță", a dezvăluit ministrul Predoiu

Citiți și

Puiu Popoviciu, condamnat la 7 ani de puşcărie. Decizia, definitivă

Dragoş Săvulescu a fost eliberat de poliţia din Napoli

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
Evghenia Gutul Vladimir Putin FOTO Facebook jpeg
image
image
image
image
image
image
image png
439472728 923339792915902 5736137712490660858 n e1713931499872 webp
image png
balcoanele solare jpg
printul philip meghan markle colaj gettyimages jpg
norvegia studii colaj pixabay jpg
image png
elevi scoli politie si pompieri e1641193237723 webp
image
actualitate.net
image
actualitate.net