Alocații mai mari pentru copii. Ce sume se vor primi în septembrie și cum vor crește în următorii doi ani
Ministrul Muncii Violeta Alexandru a prezentat miercuri, în ședința de Guvern, proiectul unei Ordonanțe de Urgență care prevede dublarea etapizată a alocațiilor pentru copii. Prima majorare va avea loc în septembrie și va corespunde lunii august.
Dublarea alocațiilor – în decurs de doi ani
„Am gândit o creștere etapizată, cu 20% la fiecare 6 luni. Va fi o creștere la 1 septembrie 2020, două anul viitor (la 1 ianuarie și la 1 iulie) și la fel în 2022, astfel încât în iulie 2022 cuantumul alocației să fie dublu - de 300 lei pentru copiii cu vârsta 2-18 ani respectiv 600 lei pentru copiii cu vârsta 0-2 ani și pentru copiii cu dizabilități (0-18 ani)”, a declarat Violeta Alexandru. „Practic, alocația dublată va fi la data de 1 iulie 2022. Am văzut prognozele și putem avea resursele în ritmul de creștere a alocațiilor”, a completat premierul Ludovic Orban.
Prima plată majorată se va face în septembrie 2020, aferentă lunii august. Copiii cu vârsta 2-18 ani vor primi 185 lei (de la 156 de lei, cât au în prezent), iar copiii cu dizabilități și cu vârsta 0-2 ani vor primi 369 lei (de la 311 lei). Anul viitor prin timpul acesta, copiii de 2-18 ani vor lua 242 lei, iar cei de 0-2 ani 484 lei.
Potrivit Digi 24, Violeta Alexandru a precizat că în cursul zilei de joi va discuta cu membrii Consiliului Economic şi Social şi cu cei ai Consiliului Legislativ pentru a obţine avizele necesare care trebuie să însoţească acest proiect de Ordonanţă de Urgenţă, iar vineri, cu toate avizele gata, să poată fi aprobată forma finală.
Și pensiile vor crește din septembrie
Și pensiile vor vrește de la 1 septembrie. Calculele sunt făcute de Ministerul Finanțelor, care propune o majorare de 10%. „Decizia este una politică și s-ar putea ca premierul Ludovic Orban să decidă o majorare mai mare”, a declarat miercuri ministrul de Finanțe, Florin Cîțu. Președintele Klaus Iohannis a explicat faptul că, în prezent, economia românească nu-și permite o dublare a pensiilor, dar că și aici vor fi creșteri etapizate. „O creștere de 40% nu este posibilă, pur și simplu nu sunt bani. Este rezonabil să ne gândim la o creștere a pensiilor, nu putem să lăsăm categoria cea mai vulnerabilă - pensionarii - să plătească costul recesiunii sau a contracției economice. Pensiile vor crește. Guvernul va calcula cu cât”, a spus șeful statului.
Un singur drum pentru persoanele care vor să iasă la pensie
România caută să reducă birocrația. Ministerul Muncii anunță că toate instituțiile din subordine au termen până la 15 august să implementeze un mecanism prin care cetățenii să depună în format electronic documentele necesare, fără să se mai deplaseze la sediu și să stea la cozi. „Un singur drum pentru serviciile oferite de Ministerul Muncii. Aceasta este schimbarea pe care am cerut-o Casei Naționale de Pensii Publica, Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă și Agenției Naționale pentru Plăți și Inspecție Socială, în relația cu beneficiarii. După depunerea în format electronic a documentelor și după emiterea deciziei de acordare a dreptului, oamenii vor fi programați la o dată și o oră stabilite de comun acord, pentru a-și ridica decizia/înscrisul final. O singură dată vin la instituție”, a scris pe pagina ei de Facebook ministrul Muncii, Violeta Alexandru. Casa Națională de Pensii a fost prima care deja a pus la punct un astfel de sistem. Persoanele care vor să iasă la pensie sau solicită ajutor de deces își pot depune documentele pe www.cnpp.ro.