Cum arată Floriile la Fierbinți? Ospăț cu lăutari și pește la grătar!

#Exclusiv Click!

Când vrea să petreacă, românului nimic nu-i stă în cale, mai ales dacă este vorba de o zi de sărbătoare. În Duminica Floriilor, frigul şi vremea urâtă nu au putut opri chiolhanul pescăresc pregătit la Fierbinţi Târg. Aşezarea ialomiţeană e faimoasă ca urmare a aventurilor prin care trec Bobiţă, Giani, Robi şi celelalte personaje din serialul Las Fierbinţi, difuzat de Pro TV începând cu 2012. 

Bucătarul  Dan Pârvan  şi porţiile  apetisante  de plachie. Fotografii: Sever Gheorghe
Bucătarul Dan Pârvan şi porţiile apetisante de plachie. Fotografii: Sever Gheorghe

Românii au aşteptat Floriile cu chef de distracţie şi în toată ţara erau anunţate petreceri în care la loc de cinste e peştele, aliment specific acestei sărbători. Biserica dă dezlegare la peşte de Florii, fiindcă şi Iisus a cerut să mănânce peşte în această zi.

Citește și Mii de oamenii, pe străzile Capitalei, la Pelerinajul de Florii

În popor se crede că peştele pe care îl mâncăm în Duminica Floriilor are puteri vindecătoare. De asemenea, potrivit tradiţiei, cei care nu mănâncă peşte în ziua de Florii nu cinstesc această sărbătoare cum se cuvine, aşa că se vor umple de pistrui. 

Musafirii n-au ratat ocazia  unui ospăț pe cinste
Musafirii n-au ratat ocazia unui ospăț pe cinste

Lume multă  «La Troiţă» 

Capriciile vremii au dat peste cap planurile comercianţilor, au silit majoritatea românilor să rămână în case şi au golit străzile din oraşe. În Fierbinţi Târg, aşezare situată în judeţul Ialomiţa, la 35 de kilometri de Bucureşti, sărbătoarea a fost însă aşa cum trebuia să fie.

În centrul localităţii de 4.756 de locuitori, unde se bifurcă drumurile care te duc la ”Cârciuma lui Oaie” şi la ”Cârciuma lui Bobiţă”, se află cel mai mare local din zonă, ”La Troiţă”. Aici a fost programată o petrecere pescărească de Florii, la care au fost invitaţi toţi cei care şi-au făcut curaj să iasă din casă.  

Adrian - la orgă, Vali - la vioară,  Marcel - acordeon
Adrian - la orgă, Vali - la vioară, Marcel - acordeon

”Hai să ne distrăm, să uităm de griji”, ”La Mulţi ani Florine”, ”Hai să bem un păhărel”, le zice, când tare, când încet, Marian Răducanu, ”guristul” trupei Universul din Mizil, venită să înveselească atmosfera. Este ora 13.00, la mese se strâng petrecăreţii, iar în bucătărie este zarvă mare.”Oamenii vin întruna, aşa că trebuie să mai aducem scaune şi mese”, anunţă Florina, care “spionează” din uşa bucătăriei.  

Mâncarea preparată  la cazan, un deliciu
Mâncarea preparată la cazan, un deliciu

Delicii culinare 

Printre oale şi tingiri tronează ”împăratul” Dan Pârvan, cel care le pregăteşte masa celor veniţi la festinul culinar. ”O să le dăm întâi borş de peşte, cu somn de Căldăruşani, prins de noi”, ne anunţă bucătarul. Tot el ne dezvăluie şi reţeta: “Se face o supă la care se foloseşte capul somnului, apoi se călesc legumele, se adaugă borş, suc de roşii, se pun bucăţile de somn, se adaugă ouă bătute, leuştean.

Pentru cei care ţin post, separat am făcut o ciorbă de peşte fără ou. La felul doi o să le oferim musafirilor saramură de crap, făcută cu iubire de peşte”. Reţeta lui Dan Pârvan? Se prăjeşte peştele, apoi se coc legumele, se adaugă supă de peşte, roşii, usturoi, verdeaţă, se dă un clocot, se pune pe plită, se lasă 20 de minute şi apoi se serveşte cu mămăliguţă.  

“La Troiță”, localul  care a găzduit petrecerea
“La Troiță”, localul care a găzduit petrecerea

”Staţi aşa, că mai avem şi plachie de somn”, ne spune omul când vede că înghiţim în sec. Tragem cu ochiul şi aici, aşa că suntem în măsură şi vă dăm reţeta: se prăjeşte peştele şi se face un sos din ceapă, ardei, ciuperci, usturoi, piper, foi de dafin, care se drege cu vin. Apoi am observat că s-a pus şi bulion. Iar ca să ne “distrugă” de tot, nea Dan îşi suflecă mâinile şi pregăteşte şi felul patru de peşte: scrumbie la grătar, pe pat de cărbune. Hotărât lucru, am murit şi am ajuns în raiul gurmanzilor!  

Așa au sfârâit ieri  scrumbiile pe grătar
Așa au sfârâit ieri scrumbiile pe grătar

«Să ne simţim  bine, zic!» 

În sala de mese, Valentin mângâie vioara, Nicu aleargă pe ţambal, Adrian se joacă la orgă, iar Marcel patinează cu degetele pe clapele acordeonului.”De-aş avea o viaţă şi nu m-aş distra”, le zice cu tâlc lăutarul. În Las Fierbinţi nu mai există griji, afară nu mai este frig.

Citește și Unde vă puteți distra în aer liber de Florii în România

image

În sala cârciumii din centrul urbei, la un peşte bun, oamenii nu mai au grija serviciului, a facturilor şi nici pe cea a zilei de mâine. Sunt doar comeseni şi petrecăreţi. ”Am trecut de COVID-19, războiul din Ucraina este departe, aşa că să ne simţim bine, zic!”, filozofează Floricica din Fierbinţi, în aprobarea unanimă a comesenilor.

Ai un pont sau mai multe informații pe subiect, scrie-ne pe adresa pont@click.ro! 

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
sportpesurse.ro
image
www.antena3.ro
image
www.bugetul.ro
mario scurtu jpeg
image
image
image
image
image
image
batrana flori getty jpeg
supa oase1 jpg
pod pixabay jpg
piatra neamt jpg
4325ad6e 8121 4bcc a4cc efe2d686fa2c jpeg
smoothie ovaz1 jpg
Regele Charles Kate Middleton jpg
Vitamina FOTO Shutterstock jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net