Am «pierdut» 20 de grade de la o zi la alta

Ultima actualizare:

    Sâmbătă şi duminică,  pe zi, au fost  călduri infernale. De duminică seară au început  vijeliile, care au scăzut luni  temperatura cu 20 de grade
Sâmbătă şi duminică, pe zi, au fost călduri infernale. De duminică seară au început vijeliile, care au scăzut luni temperatura cu 20 de grade

Vremea se joacă şi cu nervii, şi cu sănătatea noastră. În weekend ne-am topit la peste 40 de grade, dar am început săptămâna cu ploi şi temperaturi care abia dacă au atins 20 de grade. Diferenţele de temperatură pe care organismul le resimte sub forma senzaţiilor de încălzire-răcire constituie un stres şi pot să ne afecteze sănătatea.

Scăderile de temperatură din timpul verii, însoţite de precipitaţii şi vânt, favorizează îmbolnăviri. Pot apărea infecţiile, bolile acute pleurale şi pulmonare, afecţiuni neurovasculare la extremităţi, mâini, picioare, când calde, când reci, furnicături, înţepături, ne avertizează medicii.Ultimele zile sunt cel mai bun „exemplu”. Sâmbătă a fost cod roşu de caniculă în aproape jumătate de ţară. Temperaturile au fost extreme, depăşind „bariera” celor 40 de grade. De duminică seara a început „potopul”: vijelii, ploi şi descărcări electrice. Ce mai, o zi de toamnă în toată regula, cu temperaturi care luni abia dacă au mai ajuns la 19-20 de grade. Diferenţa de aproape 20 de grade o simţim crunt pe propria piele.”Nu mi-a venit să cred când am văzut cât e de rece afară. Am probleme cu articulaţiile şi m-am trezit înţepenită de spate şi cu durere de picior. Vremea asta capricioasă chiar ne chinuie, iar vara abia a început”, ni s-a plâns Cornelia, o bucureşteancă de 64 de ani.Iată ce alte probleme de sănătate pot aduce aceste diferenţe mari de temperatură:

  • pot apărea forme de alergie sau dezechilibre imunologice.
  • umiditatea acţionează asupra organismului direct prin intermediul pielii şi mucoaselor şi reprezintă un factor de activare a bolilor reumatice, a bolilor de colagen şi a bolilor sistemului nervos.
  • vântul puternic, rece şi mai ales umed este nefavorabil copiilor şi persoanelor care suferă de hipertiroidie.
  • organismul bolnav întâmpină dificultăţi de adaptare la stimuli de orice natură, inclusiv la oscilaţia factorilor meteorologici.

Medicii vă sfătuiesc să vă hidrataţi corespunzător, în special cu sucuri mineralizate (suc de orz, suc de morcov, suc de varză). Evitaţi excesul de alcool, cafea şi tutun şi sub nici o formă nu renunţaţi la tratamentele prescrise dacă suferiţi de o boală cronică.

Se încălzește, dar  nu scăpăm de furtuni

simeon stalpnicul png

Vremea se va încălzi treptat în următoarele zile, iar maximele vor avea valori între 22 și 32 grade, ușor mai scăzute la munte. În schimb, instabilitatea atmosferică se va face simțită în special în intervalul 6-16 iulie, în majoritatea regiunilor țării, conform prognozei Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), citată de Agerpres.

  • În Banat, până în data de 7 iulie, vremea se va încălzi treptat. În intervalul 8 — 16 iulie, temperaturile diurne nu vor avea variații semnificative, iar media lor se va situa între 30 și 32 de grade. Vor fi intervale cu averse în prima zi de prognoză și din nou, în perioada 7-16 iulie.
  • În Transilvania, în următoarele trei zile, temperaturile minime vor fi în creștere, până la 13 grade în dimineața zilei de 10 iulie și se vor menține în jurul acestei valori până la finalul intervalului de prognoză. Intervale cu averse și descărcări electrice vor fi aproape în fiecare zi, dar frecvența lor va fi mai mare în data de 3 iulie și după data de 6 iulie.
  • În Moldova, în intervalul 3 — 11 iulie, vremea se va încălzi treptat, până la 29-30 de grade în ultima zi. Vor fi averse aproape în fiecare zi, în intervalul 6 — 16 iulie.
  • Media valorilor termice diurne va fi în Muntenia în general în creștere, de la 23 de grade în prima zi, până la 31 de grade în data de 11 iulie. În prima zi și după data de 9 iulie vor fi averse pe arii extinse. În restul intervalului, averse, în general slabe cantitativ, vor fi pe spații mici.
  • În Oltenia, până în data de 6 iulie, temperaturile maxime vor crește de la o medie de 22 de grade până la 30 de grade, apoi nu vor mai fi variații semnificative. După data de 9 iulie vor fi averse pe arii extinse.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Kate Middleton și Prințul William la Premiile BAFTA 2023, Profimedia (6) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
yubari jpg
image png
carne oaie miel istock jpg
raceala jpg
image png
Regina Elisabeta   GettyImages 106056536 jpg
georgescu jpg
pod china jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net