Speranță de Bobotează. «Am venit să primim sănătate de la Dumnezeu»
Românii au sărbătorit Botezul Domnului în plină pandemie. La Bucureşti au fost 16 grade şi sute de credincioşi au venit pe Dealul Patriarhiei din Bucureşti, ca să primească Aghiasma Mare. Peste 23.000 de sticle cu apă sfinţită au fost împărţite încă din zori.
La Patriarhie, împărţirea sticlelor cu Aghiasmă Mare a început de la ora 7.00, dar coada era formată de la ora 6.30. Credincioşii au găsit apa sfinţită îmbuteliată la sticle de un litru, iar distribuirea lor a mers mai repede ca niciodată. Deşi au fost anunţaţi că vor putea lua Aghiasma Mare la sticle de un litru, îmbuteliată cu o zi înainte de voluntarii Patriarhiei Române, mulţi credincioşi au venit de acasă cu bidoane sau alte recipiente. Văzând că nu au ce face cu ele, le-au abandonat în curtea Catedralei Patriarhale, care s-a umplut de PET-uri.
La ora 13.00, după slujba de sfinţire a Aghiasmei Mari de către Patriarhul Daniel, acesta a înconjurat catedrala. Oamenii s-au îmbulzit să prindă măcar câţiva stropi aruncaţi cu pămătuful din busuioc al Preafericitului Daniel. După ce s-au înghesuit ridicând mâinile sau sacoşele pentru a fi atinse de apă sfântă, oamenii s-au aşezat pe scaunele din curtea Catedralei Patriarhale, rămase goale după slujbă.
”Mulţumim lui Dumnezeu că am prins câţiva stropi sfinţi. Sper ca Aghiasma Mare să mă ferească de boli, fiindcă nu sunt vaccinată împotriva virusului. Până acum, Dumnezeu m-a ajutat”, spune, pentru Click!, Oprea Pandelică, de 74 de ani. Lângă ea, de abia îşi trage sufletul tanti Florea. ”Am venit să primim sănătate de la Dumnezeu. Cred că Aghiasma Mare şi credinţa în Dumnezeu ajută sută la sută. O să fac vaccinul când Dumnezeu o să-mi dea un semn”, explică bătrâna în vârstă de 78 de ani.
Procesiune până în Portul Tomis
ÎPS Teodosie a oficiat ieri dimineaţă Sfânta Liturghie la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Constanţa. După slujbă, un sobor de preoţi şi militari ai Forţelor Navale au plecat din faţa Catedralei Arhiepiscopale în procesiunea religioasă către Portul Tomis, unde înaltul ierarh a oficiat slujba de Sfinţire Mare a apei, în prezenţa a mii de credincioşi.
„Să nu ne înspăimântăm de valurile care vin. Dumnezeu a învins şi valurile mării. El ne ajută să învingem boala”, a spus Arhiepiscopul Tomisului. Preoţii au pregătit 150.000 de sticle cu Aghiasmă Mare, pentru a le fi oferite credincioşilor, scrie adevarul.ro. 23 de înotători s-au aruncat în apă pentru a recupera una dintre cele trei cruci de lemn aruncate în mare.
Porţii de fasole cu afumătură
Preasfinţitul Părinte Vincenţiu a oficiat ieri Sfânta Liturghie la Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena din Călăraşi. Apoi, în Parcul Central al oraşului a avut loc slujba de sfinţire a apei. La ceremonia aruncării şi recuperării crucii în apele Borcei s-au înscris câţiva temerari. O mie de porţii de fasole cu afumătură i-au aşteptat apoi pe călărăşeni. Preparatul a fost distribuit în punctele special amenajate pe platoul din faţa Centrului Judeţean de Cultură şi Creaţie Călăraşi.
Să fim veseli de Sfântul Ioan, ca să n-avem probleme peste an
Credincioşii ortodocşi îl sărbătoresc vineri, 7 ianuarie, pe Ioan Botezatorul, ocazie cu care aproape două milioane de români, care poartă numele sfântului, îşi vor serba onomastica. Potrivit tradiţiei, cine nu e vesel în această zi va avea parte de probleme tot anul. În popor se spune că Sfântul Ioan este protectorul pruncilor. Pentru spor şi sănătate, azi trebuie să ne stropim cu aghiasmă pe faţă, pentru a fi ocoliţi de boli.
Când Mântuitorul a apărut pe malul Iordanului, Sfântul Ioan Botezătorul, luminat de Duhul Sfânt, l-a recunoscut şi l-a arătat mulţimilor. Botezul Mântuitorului a avut loc pe teritoriul actual al Iordaniei.
Numele Ioan e purtat de peste 472.000 de români, urmat de Ion (365.000) şi Ionuţ (351.000). În cazul numelor de femei, cel mai popular este Ioana, purtat de peste 385.000 de doamne şi de domnişoare.