Amendă de peste 1.300 lei dacă faci acest lucru la volan. Legea care este ignorată complet de șoferi

Șoferii știu că în cazul în care conduc sub influența alcoolului vor fi aspru sancționați. Însă puțini iau în considerare faptul că dacă vorbești la telefon fără sistem hands free, în timp ce ești la volan, poți să fii amendat drastic. 

Amenzi pentru șoferi Foto: Pixabay.com
Amenzi pentru șoferi Foto: Pixabay.com

Ce amendă primești dacă vorbești la telefon fără sistem hands free

Peste 1.300 de lei este amenda dacă vorbești la telefon fără sistem hands free, în timp ce ești la volan. În unele cazuri, poliția decide și suspendarea permisului. Dar acest lucru se întâmplă doar în cazuri grave, adică atunci când șoferul, pe lângă faptul că vorbea la telefon a mai încălcat și o altă regulă de circulație. 

Sancțiune primită pentru sms-uri trimise în timpul condusului 

În legislația rutieră din România, sunt prevăzute două tipuri de sancțiuni pentru cei care folosesc telefonul mobil în timp ce conduc un vehicul. Pe de o parte, șoferul este sancționat contravențional cu amendă. Însă în anumite condiții polițistul suspendă permisul de conducere.

Dacă șoferul este prins că vorbește la telefonul mobil, riscă o sancțiune cuprinsă între 6 și 8 puncte de amendă. Punctul amendă este 165 de lei. Astfel că șoferii care încalcă acestă regulă plătesc 1.320 de lei. De asemenea, cei care filmează, fac poze sau scru sms cand sunt la volan. Dar șoferii care încalcă și o altă regulă în timp ce folosesc telefonul fără hansd free când sunt la volan, pot rămâne fără permis. 

Ce prevede Codul Rutier 

Conform Codului Rutier: Art 101, punctul 3: „Constituie contravenţie şi se sancţionează cu amenda prevăzută în clasa a II-a de sancţiuni şi cu aplicarea sancţiunii contravenţionale complementare a suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 30 de zile săvârşirea de către conducătorul de autovehicul, tractor agricol sau forestier ori tramvai a următoarelor fapte:

h) folosirea telefoanelor mobile atunci când conducătorii de vehicule se află în timpul deplasării pe drumurile publice, cu excepția celor prevăzute cu dispozitive tip «mâini libere», concomitent cu încălcarea unei reguli pentru circulația vehiculelor”.

Dacă șoferii care folosesc un dispozitiv electronic încalcă și o altă regulă de circulație, vor primi două sancțiuni. Una pentru utilizare în mod neregulamentar a telefonului mobil, iar cealaltă pentru regula de circulație încălcată.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Fiicele Regelui Mihai si Principele Radu la parastasul de 6 ani al Regelui Mihai   Daniel Angelescu, Casa Majestatii Sale (2) jpeg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
Steag Romania FOTO Shutterstock jpg
cora pearl
explozii liban afp jpg
pestera ghetarul focul viu jpg
caius covrig jpg
Nutu Camataru FOTO Captură video
accident masina tramvai Bucuresti, foto facebook jpg
planseul de la unirii jpg
image
actualitate.net
image
actualitate.net