Șoferii trebuie să fie foarte atenți! Dacă ignoră un detaliu de care uită oricine, pot primi amendă 1.320 de lei. Ce greșeală simplă te poate lăsa fără certificatul de înmatriculare

Conform unei modificări a Codului Rutier din anul 2022, șoferii care nu respectă obligația de „a menține permanent curate parbrizul, luneta și geamurile laterale ale autovehiculului, tractorului agricol sau forestier, dacă prin aceasta se restrânge sau se estompează vizibilitatea în timpul mersului” riscă o amendă prevăzută în clasa a III-a de sancțiuni.

Sancțiuni drastice în Codul Rutier 2024 / foto: Shutterstock
Sancțiuni drastice în Codul Rutier 2024 / foto: Shutterstock

Nerespectarea acestor prevederi le poate aduce șoferilor o amendă din clasa a III-a de sancțiuni, care prevede între șase și opt puncte de amendă.

Amenda variază între 990 și 1320 de lei

Aceasta va varia între 990 de lei și 1.320 de lei, având în vedere valoarea punctului de amendă de 165 de lei de la începutul anului 2024, când salariul minim brut pe economie a ajuns la 3.300 de lei.

În România există cinci clase de amenzi. Primele patru se aplică persoanelor fizice, iar a cincea se aplică doar persoanelor juridice. Astfel, amenda maximă pentru persoanele fizice (20 de puncte de penalizare) este de 3.300 de lei, în timp ce pentru persoanele juridice, amenda maximă (100 de puncte de penalizare) este de 16.500 de lei.

Clasele de sancțiuni sunt:

  • Clasa I: 2-3 puncte-amendă
  • Clasa a II-a: 4-5 puncte-amendă
  • Clasa a III-a: 6-8 puncte-amendă
  • Clasa a IV-a: 9-20 puncte-amendă
  • Clasa a V-a: 21-100 puncte-amendă

Ce greșeală simplă te poate lăsa fără certificatul de înmatriculare

Odată cu intrarea în vigoare a Codului Rutier 2024, șoferii se confruntă cu sancțiuni mai dure pentru încălcarea regulilor de circulație, inclusiv amenzi mari sau suspendarea certificatului de înmatriculare pentru greșeli minore.

Un aspect notabil este aplicarea foliilor fumurii pe geamurile mașinilor, care era o practică obișnuită. Noul Cod impune reguli stricte, foliile trebuie să fie certificate și aplicate doar în ateliere autorizate de R.A.R.

Este interzisă aplicarea foliilor pe parbriz sau geamurile laterale din față, care trebuie să fie transparente în proporție de 75%.

Excepția o reprezintă luneta, cu condiția ca vehiculul să aibă oglinzi retrovizoare externe pe ambele părți. În caz de nerespectare, amenzile pornesc de la 1.485 de lei și pot ajunge la 3.300 de lei, iar certificatul de înmatriculare poate fi suspendat.

Parteneri

image
www.fanatik.ro
image
observatornews.ro
image
iamsport.ro
image
www.antena3.ro
image
as.ro
image
playtech.ro
image
www.fanatik.ro
image
www.cancan.ro
image
www.playsport.ro
image
sportpesurse.ro
image
www.bugetul.ro
Richard Gere și Julia Roberts în Pretty Woman, Profimedia (2) jpg
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
okmagazine.ro
image
historia.ro
image
historia.ro
manastire jpg
marea britanie shutterstock1 jpg
case sat romania shutterstock jpg
casa radio jpg
masina volan pixabay1 jpg
 Magos Olariu Constanta  jpg
gradina curte flori istock jpg
George Coşbuc
image
actualitate.net
image
actualitate.net